Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mysterious Press: Penance

op 06 april 2018 door

Wat gebeurt er als een oud-detective verdacht wordt van de moord op de moordenaar van zijn vrouw en kind? Evy en Yvonne werden erg nieuwsgierig naar dit verhaal en besloten deze cozy crime voor jullie te gaan lezen. Kijken jullie mee hoe dit is bevallen?

Door: Yvonne & Evy
En met dank aan Greet voor de banner :-).

Vier jaar geleden verloor detective Holland Taylor door een ongeval zijn vrouw en kind. Hij heeft moeite om dit te verwerken, raakt uiteindelijk de weg kwijt en besluit te stoppen bij de politie. Omdat hij nog steeds graag mensen helpt hun problemen op te lossen, besluit hij als privé-detective verder te gaan. Als de man die verantwoordelijk was voor de dood van zijn gezin vrijkomt uit de gevangenis en dood wordt aangetroffen, is Taylor meteen een verdachte. Ineens zit hij aan de andere kant van de tafel in de verhoorruimte. Nadat hij wordt vrijgelaten, blijft het door zijn hoofd spoken en hij besluit zelf te achterhalen wat zich heeft voorgedaan. Holland neemt ons mee op sleeptouw in een interessant onderzoek waar veel meer achter blijkt te zitten dan in eerste instantie wordt gedacht.

Mysterious Press

In 1975 werd Mysterious Press opgericht door Otto Penzler, met het idee om de beste boeken van geprezen auteurs uit te brengen, die allemaal in de jaren '50-'70 uitgebracht waren. Maar ook Mysterious Press groeide met het digitale tijdperk mee. Het oude werk is nieuw leven ingeblazen en deze boeken zijn allemaal in epubs verkrijgbaar. Daarbij bieden ze ook nieuw talent de kans om hun werk onder aandacht te brengen. Zij richten zich op thrillers en detectives, in de ruimste zin van het woord.

Momenteel worden door Hebban een aantal van deze ebooks voor een vriendenprijsje aangeboden. Hier kun je ze vinden.

David Housewright

Als tienjarige jongen 'publiceerde' hij zijn eerste boek, over een jongen die een schommel bouwt en er vanaf valt, net zoals zijn ouders gewaarschuwd hadden. Tussen dit boek en Penance liggen dertig jaar. Na een carrière als journalist besluit hij toch terug te keren naar zijn oude liefde: boeken schrijven. David Housewright is voormalig voorzitter van de ‘Private Eye Writers of America’. Hij won een Edgar Award for Best First Novel met Penance en hij won drie Minnesota Book Awards.

Schrijfstijl

Wat meteen opvalt bij het openslaan van Penance is dat we in de huid van PI Holland Taylor kruipen. Taylor is vier jaar geleden zijn vrouw en dochter verloren en zij spelen nog steeds een flinke rol in zijn leven. We krijgen genoeg informatie over hen te lezen, zodat we weten wat er is gebeurd. Housewright vertelt ons hoe belangrijk ze waren voor de PI en waarom ze dat nog steeds zijn.

Taylor lijkt een gemoedelijke man, maar hij is slim en volhardend. Dit zou een heel vervelend personage kunnen opleveren, maar Housewright kiest ervoor om de detective een snerpend kantje te geven en dit maakt van Taylor een ontzettend leuk karakter. Vol (sarcastische) humor neemt hij ons mee zijn onderzoek in. Het is heerlijk om eens een detective te lezen die van de traditionele detectives afwijkt. Geen traag onderzoek dat langzaam toewerkt naar een otnknoping, met een detective waar iets aan schort. Housewright geeft ons een vriendelijke man die staat voor zijn werk en die graag anderen helpt. Door de gemakkelijke schrijfstijl vlot het boek erg snel.

Humor

Yvonne: Sarcasme is een soort humor waar je van moet houden. En ik hou ervan! Het boek staat vol met dit type humor en hierdoor heb ik meer dan eens hardop moeten lachen. Meteen nadat het eerste grapje van Holland Taylor werd geintroduceerd in het boek, besloot ik dat ik hem mocht. Wat een heerlijk personage! 

'I'll drive you home," she suggested.
'I can drive myself," I told her and to prove it, I stood up too quickly, lurched forward, caromed off my desk, fell against the wall and let her catch me by the arm.'

Evy: Het is niet lachen, gieren, brullen met Penance, maar ik heb toch enkele malen een proest of een gniffel moeten onderdrukken. Ik voel me altijd een beetje vreemd als ik naast iemand een boek zit te lezen en die is een droevig tv-programma aan het kijken, en ik schiet dan in de lach… Daar maak je geen vrienden mee kan ik je vertellen. Het grootste aandeel van de humor komt bij het hoofdpersonage vandaan. De manier waarop hij de wereld rond hem benadert en bekijkt, is een tikkeltje sarcastisch en met een grote lading zelfspot. Heerlijk. Het is de humor, in combinatie met het goed in elkaar gestoken plot, die van Penance een onvergetelijke ervaring maakte!

a977338d046836d4ffbac405778dab32.jpg

Oordeel

Yvonne: Taylor is een ontzettend leuk personage en draagt het boek. Gelukkig niet op een vervelende manier. We kennen allemaal die thrillers wel waar een agent denkt dat hij of zij 'King of the World' is en allemaal onaanvaardbare dingen alleen doet. Dat doet Taylor niet. Hij vraagt hulp als hij die nodig heeft, hij toont zijn gevoelens als hij die niet langer verborgen kan houden. Hij is een persoon van vlees en bloed en juist daarom draagt hij het boek. Toch wordt hij nergens dominant en juist dat is de kracht van zijn personage. Het leuke is dat Penance het eerste deel is uit een trilogie over Holland Taylor. Het zal niet als een verrassing komen dat ik de overige delen ook heel graag wil lezen. Penance was echt fijn om te lezen en ik gaf het uiteindelijk vier sterren.

Evy: Ik probeerde na het lezen uit alle macht te bedenken met welk boek Penance te vergelijken is. Dat viel me nog niet mee. Dus als iemand tips heeft voor vergelijkbare boeken? Laat maar komen! 

Dit boek leest zo vlot en het 'entertaint' je echt. Spanning, humor, een vleugje romantiek, wat bedrog en intriges, sterke personages. Het enige wat je erop aan kan merken, is dat het boek wat diepgang mist, maar dat is ook helemaal niet het streven van Housewright. Ik wil, net zoals Yvonne, de overige delen met Holland Taylor dolgraag lezen. En ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen om in ieder geval dit eerste deel ook te gaan lezen!

Extra: Spanning

Zijn jullie ook nieuwsgierig hoe het met de spanning van deze cozy crime gesteld is? Dat kan thriller-expert Evy van De Hebban Crime Club jullie in geur en kleur vertellen. Hier kun je uitgebreid lezen wat haar bevindingen over Penance zijn. Veel plezier! 

Zijn jullie bekend met cozy crimes? Is Penance een boek dat je op zou pakken of heb je nog veel betere tips voor ons?



Reacties op: Mysterious Press: Penance

Meer informatie

Gerelateerd

Over