Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Onno's NYT Best Sellers List Special: Young Adults Week 44

op 06 november 2017 door

In de Top 10 van Young Adult Hardcovers van week 44 zijn drie nieuwe boeken te vinden. Het zijn The Book of Dust: La Belle Sauvage van Philip Pullman (nr. 2), Dear Martin van Nic Stone (nr. 4) en I Am Not Your Perfect Mexican Daughter van Erika L. Sánchez (nr. 5)

1. John Green: Turtles Al the Way Down

Aza Holmes is een 16-jarig meisje dat lijdt aan angststoornissen. Zij is geobsedeerd door een snee in haar vinger en blijft in haar gedachten bezig met de bacteriën die zich in haar lichaam bevinden of daar willen binnen dringen. Met haar vriendin Daisy Ramirez probeert ze een beloning van 100.000 dollar binnen te halen. Dit bedrag is uitgeloofd voor de opsporing van Russell Pickett: een miljardair die fraude heeft gepleegd en spoorloos is verdwenen. Aza kent zijn zoon Davis nog van vroeger toen zij deelnamen aan een uitje, genaamd Sad Camp, voor kinderen die een familielid verloren. Nu de vader van Davis verdwenen is en zijn moeder jaren geleden overleden is, moet Davis voor zichzelf en zijn 13-jarige broer Noah zorgen. Aan geld ontbreekt het hen niet. Hun vaders fortuin zullen ze echter niet erven, want dat laat hij na aan zijn tuatara Dat is een op een hagedis lijkend reptiel. Op aandringen van Daisy zoekt Aza Davis op. Daarop raken Aza en Davis verliefd. Daisy wil verder zoeken naar diens vader.

Een verdrietig, maar tegelijk ook humoristisch boek. In deze recensie kun je verder lezen wat ik van dit boek vind.

2. Philip Pullman: The Book of Dust: La Belle Sauvage

Dit is het eerste deel in de 'The Book of Dust'-serie. Het speelt zich af in de periode tien jaar voorafgaande aan de 'His Dark Materials'-serie. We keren terug naar de tijd dat Lyra Belacqua een baby was. De elfjarige Malcolm Polstead en zijn demon, Asta, wonen bij zijn ouders, eigenaar van de Trout Inn in Oxford. Aan de andere kant van de Theems, waarover Malcolm vaak met zijn kano, genaamd La Belle Sauvage roeit, ligt Godstow Priory waar nonnen wonen. Ze verzorgen Lyra, die als zes maanden oude baby bij hen is ondergebracht. Malcolm komt vaak bij de nonnen om hen te helpen. Malcolm moet Lyra te beschermen tegen veel bedreigingen.

In La Belle Sauvage zien we personages uit de 'His Dark Materials'-reeks terug. Handig om dit te weten, maar niet noodzakelijk voor het lezen van dit eerste boek van een nieuwe serie.

3. Angie Thomas: The Hate U Give

Voor de 34ste week op de lijst! Dit boek is geïnspireerd door de Black Lives Matter beweging die strijdt tegen het geweld dat met name politieagenten plegen tegen ongewapende zwarte mensen, alsmede tegen raciale ongelijkheid in het rechtssysteem.

De 16-jarige Starr Carter zit bij haar jeugdvriend Khalil in de auto wanneer Khalil 's nachts door een politieagent wordt doodgeschoten. Ze is bang om te getuigen omdat het haar leven in gevaar kan brengen. Zij is echter de enige die precies gezien heeft wat er gebeurd is. De verontwaardiging in de zwarte gemeenschap is groot. In de pers wordt Khalil afgeschilderd als een crimineel. Sommige politieagenten proberen Starr en haar familie te intimideren. Iedereen wil weten wat er die nacht echt gebeurd is. De enige persoon die daarop antwoord kan geven is Starr.

Een actueel boek over rassentegenstellingen. Het is wel fictie, maar tegelijk heel realistisch. Een must-read!

4. Nic Stone: Dear Martin

De 17-jarige zwarte jongen Justyce McAllister is de beste van zijn klas, leider van het debatteam en klaar voor de Ivy League komend jaar. Hij wordt gearresteerd nadat hij zijn dronken ex-vriendin Manny heeft willen helpen veilig thuis te komen. Hij realiseert zich nu wat racisme is en begint brieven te schrijven aan Martin Luther King en probeert zich voor te stellen wat deze laatste in zijn situatie gedaan zou hebben.

Een boek met hetzelfde thema als The Hate U Give van Angie Thomas.

5. Erika L. Sánchez: I Am Not Your Perfect Mexican Daughter

Als Julia's oudere zus Olga bij een tragisch ongeluk op een drukke straat in Chicago om het leven komt, is Julia nog de enige die voor haar ouders de perfecte dochter kan spelen. Maar Julia is voor hen niet de perfecte Mexicaanse dochter, die haar zus Olga wel was. Olga blijkt echter niet de perfecte dochter te zijn geweest. Met behulp van haar beste vriendin Lorena begint Julia er achter te komen dat Olga een dubbelleven leidde, waarvan niemand iets wist.

Een sterk debuut van Erika L. Sanchez.

25e1b1519e143042fd1a1c264aaf9fcc.jpg

6. Leigh Bardugo: The Language of Thorns

Geïnspireerd door mythen, sprookjes en folklore heeft Leigh Bardugo een mooie verzameling van zes korte verhalen geschreven. Ze gaan over verraad, wraak en liefde in een wereld van magie. Drie van de zes verhalen zijn nieuw. Ze zijn voorzien van fraaie illustraties gemaakt door Sara Kipin. Klassieke sprookjes als De Kleine Zeemeermin en Hans en Grietje vormden de inspiratiebron; de verhalen van Bardugo lopen echter heel anders af.

De zes verhalen zijn:

  • 'Ayama and the Thorn Wood' over een klein koninkrijk waar de koning en zijn vrouw twee zonen hebben. De een is geliefd; de ander door zijn uiterlijk niet. Deze laatste ontmoet een meisje. Maar uiterlijk blijkt niet belangrijk.
  • 'The Too-Clever Fox' over de slimme vos in Ravka. Hij ziet er niet uit, maar is wel slim en geestig.
  • 'The Witch of Duva': een spookachtig verhaal over een dorp dat rouwt om meisjes.
  • 'Little Knife' over schoonheid en over hebzuchtige mensen.
  • 'The Soldier Prince' ofwel de Notenkraker opnieuw verteld, maar dan anders.
  • 'When Water Sang Fire' over twee meisjes die onder de zee leven.

Om een idee te krijgen hoe de verhalen zijn, kun je hier The Witch of Duva lezen.

7. P. C. Cast: Sun Warrior

Dit is het tweede deel in de 'Tales of a New World'-serie. We bevinden ons midden in een chaotische situatie. Het vuur heeft het grootste deel van het bos plat gebrand. Mari, Nik, Rigel en Laru moeten hun weg naar het land Walker vinden. Mary en Nik's zijn ontsnapt uit The Farm., nadat Thaddeus Nik's vader heeft vermoord.

De rivaliserende clans Earth Walkers en Companions wantrouwen elkaar al heel lang. Nik, een Companion, en Mari, een Earth Walker, moeten hun mensen overtuigen dat het in hun eigen belang is om elkaar te leren vertrouwen en het verleden achter zich te laten. Thaddeus, leider van een andere clan, zint nog steeds op wraak op Mari, omdat hij gelooft dat ze de kracht van de zon van hem heeft gestolen. Hij zal daarom alles in het werk stellen om haar te gronde te richten. Er is maar een manier om Thaddeus te stoppen, dat houdt in dat Mari en Nik een reis moeten ondernemen naar het hart van de duisternis. Als ze het komende gevecht willen overleven, dan moeten ze in elkaar te geloven.

Dit is geen stand-alone; je moet beginnen met het eerste deel Moon Chosen lezen om dit goed te kunnen volgen. Het verhaal gaat verder daar waar het vorige ophoudt.

8. Kendare Blake: One Dark Throne

Dit is het tweede deel in de 'Three Dark Crowns'-serie. Het gaat verder waar het eerste deel eindigde. De drie zussen smeden allianties en proberen tegelijk elkaar te vermoorden in hun jacht op de kroon. Katharine, eens de zwakke zus, blijkt sterker dan ooit tevoren. Arsinoe moet ontdekken hoe ze haar talent kan gebruiken zonder dat de anderen het in de gaten hebben. En Mirabella, ooit de sterkste zus, krijgt het zwaar te verduren.

Wie van de drie zal zegevieren?

9. Leigh Bardugo: Wonder Woman: Warbringer

Voor de achtste week op de lijst. Dit is het eerste deel van de nieuw 'DC Icons'-reeks. Alia Keralis bevindt zich aan boord van een schip in de buurt van het eiland waar Diana en haar Amazone-zussen wonen wanneer er een bom ontploft. Diana trekt haar uit het schip, maar ontdekt al snel dat haar heldendaad kan leiden tot een ramp voor zowel de mensheid als de Amazones. Alia, een afstammeling van de beruchte Helena van Troje, brengt namelijk overal waar ze komt oorlog en dood ofwel hel en verdoemenis. Diana en Alia gaan strijden om ieder hun wereld te redden.

Ingrediënten zijn feminisme, Griekse mythologie en humor.

10. Karen M. McManus: One of Us is Lying

Voor de 18de week op de lijst. Simon heeft een roddelblog. Hierin bespreekt hij alle onfrisse zaken die op school gebeuren. Veel leerlingen zijn hem daarom liever kwijt dan rijk. Op een middag moet Simon samen met nog vier medeleerlingen op school nablijven. De anderen zijn Cooper, de sterspeler die moet kiezen tussen de universiteit en de honkbalcompetitie, het slimme meisje Bronwyn die naar de universiteit van Yale wil, de fotogenieke, populaire Addy en Nate, de kleine crimineel die in drugs handelt. Ze worden gestraft omdat ze mobieltjes hebben meegenomen in de klas. Alle vijf ontkennen; ze kunnen niet begrijpen waarom ze niet geloofd worden.

Tijdens het nablijven komt Simon te overlijden. Blijkbaar is geen sprake van een ongeluk. Uit onderzoek blijkt dat Simon van plan was om artikelen over Cooper, Bronwyn, Addy en Nate te publiceren die erg nadelig voor hen zouden zijn. Daardoor komt ieder van het viertal in aanmerking als verdachte van de moord op Simon. Alle vier hebben ze een geheim en zijn bereid dit tegen elke prijs geheim te houden.

Leuk om te lezen, zo blijkt uit mijn recensie.

f9b5db56b993808ed9df9347cb2d0572.jpg

De Top 10 is gebaseerd op gegevens gepubliceerd in de Book Review van The New York Times, Sunday November 5, 2017. Tekst: Onno van Rijen



Reacties op: Onno's NYT Best Sellers List Special: Young Adults Week 44

Meer informatie

Gerelateerd