Reading Challenge 2019: #5 Mei

op 11 mei 2019 door

Ook voor dit jaar heeft de Hebban Crew weer een uitdagende challenge voor jullie gemaakt. In 2019 bestaat de challenge uit twaalf verschillende categorieën, waarbij de Readers jullie elke maand hun eigen tips willen meegeven. Vandaag de suggesties voor de vijfde categorie: lees een boek met een link naar de actualiteit.

Janneke

Brexit, toch een van de meest actuele onderwerpen dit jaar. Niet alleen het Verenigd Koninkrijk wordt er flink door geraakt maar ook de rest van Europa. In Alice in Brexitland neemt Lucien Young je mee op reis met Alice in deze parodie op het klassieke verhaal van Lewis Carroll.

Lying on a riverbank on a lazy summer’s afternoon – 23rd June 2016, to be precise – Alice spots a flustered-looking white rabbit called Dave calling for a referendum. Following him down a rabbit-hole, she emerges into a strange new land, where up is down, black is white, experts are fools and fools are experts...


Een parodie op het Engeland in de Brexitperiode is Alice in Brexitland zeker. Het is gevuld met karikaturen van alle belangrijke poppetjes in dit clowneske spektakel: David Camerabbit, Trumpty-Dumpty het Twitter-ei en het karikatuur gebaseerd op Theresa May: the Queen of Heartlessness die uiteraard iedereen die tegen haar Brexit is het liefste zou onthoofden.

Lieke

Een boek met de link naar de actualiteit vinden, is nog niet zo makkelijk voor iemand die altijd hopeloos achterloopt, haha. Maar in 2019 viert Kikker zijn 30ste verjaardag (hebben jullie de nieuwe uitgave van Kikker is Kikker al aan iemand, of jezelf, cadeau gedaan?) en toevallig ligt Frog in Love nog op me te wachten.

Wat mij betreft zijn de ‘Kikker’ boeken van auteur en illustrator Max Velthuijs klassiekers onder de kinderboeken. Dankzij de unieke tekenstijl is Kikker net zo herkenbaar als Nijntje en Rupsje Nooitgenoeg. De onderwerpen van de boeken zijn alledaags en universeel - verliefdheid, bang zijn, vriendschappen sluiten – zodat het lezen leuk is voor jong en oud. Er zit vaak een vleugje melancholie in de avonturen van Kikker, maar natuurlijk loopt het altijd goed af. Ook Frog in Love is weer erg mooi met prachtige tekeningen en een lief verhaal over hoe lastig het soms kan zijn om je gevoelens uit te spreken.

Bekijk hier de aflevering van Kikker & vriendjes gebaseerd op dit boek!Yvonne

Hoewel de Tweede Wereldoorlog gelukkig alweer jaren voorbij is, is het begin mei nog altijd actueel te noemen. In mei vieren wij de bevrijding en hebben we de dodenherdenking. Wil je een tip in deze categorie, dan kun je in het artikel van Onno gluren.

Ik besloot echter om eens naar een kwestie te kijken wat al jarenlang een actueel onderwerp is, namelijk het milieu. Mijn levensstijl is wat mij betreft prima, maar doordat het milieu zo'n veelbesproken onderwerp is, gaf me dat stof tot nadenken en kwam ik tot het besef dat ik best kan bijdragen om het afval wat te verminderen. Ik ontdekte een boek van Edward Humes: Garbology. In dit boek neemt de journalist ons mee om ons een kijkje te geven in het wonderbaarlijkste product van de mens: afval. Hij onderzocht tal van zaken die met dit product te maken hebben: hoeveel we ervoor betalen, waar het uit bestaat, maar ook hoe we als mensen zo verschrikkelijk veel afval kunnen produceren. 

De auteur heeft met dit boek verschillende scholen bezocht om hun leerlingen een inzicht in dit probleem te kunnen geven. Ik heb het boek niet gelezen, maar de insteek klinkt interessant. Ik ben erg nieuwsgierig!

Welk boek gaan jullie voor deze categorie lezen?Reacties op: Reading Challenge 2019: #5 Mei

Meer informatie

Gerelateerd