Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Renée Ballard én Harry Bosch in Connelly's Dark Sacred Night

op 12 januari 2019 door

Zoals verwacht mocht worden na het lezen van The Late Show, het eerste deel met hoofdpersoon Renée Ballard, zien we in het tweede deel, Dark Sacred Night, Renée Ballard samen met Harry Bosch aan het werk. Maar ken je deze twee personages inmiddels?

Door: Onno

Renée Ballard

Ze wordt geboren op het eiland Maui (Hawaii), waar haar vader haar leert surfen. Als ze 14 jaar is en op de middelbare school zit, verdrinkt haar vader tijdens het surfen. Ongeveer tegelijkertijd vertrekt haar moeder Makani met onbekende bstemming. Na een jaar dakloos te zijn geweest, vangt haar grootmoeder Tutu haar op en woont ze een tijdje bij haar in Ventura, Californië. Daarna gaat ze aan de universiteit van Hawaï journalistiek studeren. Na haar afstuderen neemt de Los Angeles Times haar in dienst om misdaad te verslaan. Na een korte tijd komt ze tot de conclusie dat het eigenlijk leuker is om zelf misdaden op te lossen dan erover te schrijven. Ze wordt bij het Los Angeles Police Department (LAPD) aangenomen en al snel bevorderd tot rechercheur bij de afdeling Diefstal & Moordzaken. Hier werkt ze vijf jaar lang samen met Ken Chastain. In 2015 dient ze een klacht in tegen Lt. Robert Olivas vanwege seksuele intimidatie. Chastain die weliswaar ervan wist, ondersteunt haar klacht niet, waarop Olivas vrijuit gaat. Het gevolg is dat Renée wordt overgeplaatst naar station 6 in Hollywood. Hier werkt ze van 23.00 uur 's avonds tot 07.00 uur 's ochtend in de nachtdienst. Haar partner is rechercheur John Jenkins. Ze worden begeleid door Lt. McAdams. Haar eerste zaken komen in The Late Show aan de orde.

Ballard is voor in de dertig, hoogopgeleid, sportief, energiek, vasthoudend en excentriek. Ze woont in een tent op het nabijgelegen strand. Overdag surft ze; in haar busje ligt haar watersportuitrusting. Haar hond Lola is haar metgezel. Haar ervaringen hebben haar bevestigd in haar visie dat er nooit een tijd zal zijn waarin vrouwen volledig gelijk aan mannen zullen worden gezien en als zodanig zullen worden behandeld.

Harry Bosch

In een eerder artikel is uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van Hieronymus "Harry" Bosch die in 1950 wordt geboren. Hij groeit op in een weeshuis nadat zijn moeder, een prostituee, is vermoord. Tijdens de oorlog in Vietnam is hij 'tunnelrat', een soldaat die door de Vietcong gebouwde tunnels kruipt op zoek naar communistische guerrillastrijders. Later werkt hij bij de politie van Los Angeles, waar hij uitblinkt als detective. Zijn persoonlijke credo is: "Iedereen telt, of niemand telt." Na de plotselinge dood van zijn vrouw zorgt hij voor zijn dochter Madeleine. Hij houdt van haar en neemt het zichzelf kwalijk dat hij niet genoeg aandacht aan haar besteedt, omdat hij vaak van huis is.

De verhalen over Harry Bosch beginnen als hij een man van middelbare leeftijd is. Als hij in 2015 met pensioen gaat, blijkt dat hij erg gewaardeerd wordt. Hij krijgt in 2014 een conflict met zijn werkgever over zijn pensioen. Zijn halfbroer, de advocaat Mickey Haller, weet er voor hem 180.000 dollar extra uit te slepen, waardoor Bosch goed in staat is om rond te komen.

In Dark Sacred Night is hij met pensioen bij de LAPD en werkt hij als vrijwilliger en reserveofficier voor het San Fernando Police Department. Hier behandelt hij cold cases. In eerdere boeken heeft Bosch meer dan eens problemen met zijn partners omdat hij in zijn eentje handelt en zijn partners niet voldoende bijpraat. Dit verandert helemaal in Dark Sacred Night waarin hij nauw samenwerkt met Ballard, iemand die hij bewondert, mede omdat zij net zo'n fanatiekeling is als hijzelf.

Parallellen

Uit het voorgaande blijkt dat er parallellen in hun beider verleden bestaan. Alle twee misten ze een ouder: Harry Bosch zat zonder vader en Renée Ballard zonder moeder, terwijl de andere ouder onder traumatische omstandigheden overleed: de moeder van Bosch werd vermoord toen Harry een jongen was en Ballards vader verdronk tijdens het surfen toen Renée veertien jaar was.

Opvallend is ook dat beide gedreven types zijn die zich in een zaak vastbijten tot ze hun doel bereikt hebben.

In Dark Sacred Night komt een einde aan het werk van Harry Bosch bij de politie van San Fernando. Bosch stelt Ballard voor om in de toekomst samen te blijven werken - zij van binnenuit de LAPD en hij van buitenaf. Zij stemt hiermee in. Voor de Connelly liefhebbers een goede zaak. Het houdt immers in dat Dark Sacred Night niet het laatste boek over dit tweetal is.

Ben jij (ook) een Michael Connelly fan en ben je al aan de boeken met Renée Ballard toegekomen?

1dd0c137459a4c9f75ab37b995531428.png



Reacties op: Renée Ballard én Harry Bosch in Connelly's Dark Sacred Night

Meer informatie

Gerelateerd