Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Secret Santa (+ giveaway)

op 24 december 2017 door

Secret Santa is overgewaaid vanuit de USA en sinds een paar jaar ook in Nederland bekend. Met een groepje naar keuze trek je (online) lootjes die wel of niet voorzien worden van een verlanglijstje. Met jouw getrokken lootje ga je aan de slag. Je kunt het zo gek maken als dat je zelf natuurlijk wil, maar maak onderlinge afspraken. Zo voorkom je teleurstellingen en blijft het voor iedereen leuk. Als laatst bepaal je met elkaar een datum wanneer alle pret samen moet komen en de pakketjes dus geopend worden en de Secret Santas hun ware identiteit onthullen. Of je dit van een afstandje doet of gezellig met elkaar bijeenkomt, is natuurlijk geheel afhankelijk van het gezelschap. Hoe je het ook invult, het doel blijft hetzelfde: voel de kerstspirit en heb veel plezier! Eigenlijk is het wel wat vergelijkbaar met de lootjes trekken voor Sinterklaas, al is Sinterklaas natuurlijk een Nederlands volksfeest en nauwelijks bekend in het buitenland. De interesse van de Hebban Readers was gewekt en de Hebban Secret Santas geboren!

Door: Sylvia & Yvonne

De voorpret
De Readers leek dit ook een leuk idee en zo werd het plan gesmeden. De afspraken werden gemaakt, de lootjes werden getrokken en de voorpret begon. Speculeren wie jou heeft getrokken en óf je iets van je verlanglijstje krijgt, maakt het spannend en leuk. Maar tegelijkertijd ben je dus bezig om het cadeau voor jouw getrokken lootje klaar te maken en daar komt ook nog wel wat spanning bij kijken. 

De afspraak was om een verlanglijstje te maken van ongeveer tien boeken en de Secret Santa mocht daar dus zelf een keuze uit maken. En dat is nog best lastig, want met tien boeken is de keuzestress natuurlijk enorm. Welk boek wordt het leukst ontvangen? Maar welk boek is het leukst om te geven? Het leek wel op het IJslandse jolabokaflod! Dat begint in IJsland met een gids waarin alle nieuwe boeken beschreven staan die gratis aan alle huishoudens gestuurd wordt en eindigt op kerstavond met het uitwisselen van boeken met familieleden waarna iedereen lekker knus in bed of op de bank duikt met een dekentje en gaat lezen en chocolaatjes eten.

Onze verlanglijstjes
Met z’n tienen hadden we honderd titels op onze verlanglijstjes staan. Zoveel Readers, zoveel smaken, dus verreweg de meeste titels kwamen maar één keer voor. Natuurlijk waren er een paar titels die meerdere Readers op hun lijstje hadden staan of waren er auteurs waarvan meerdere titels gevraagd werden. Zo stond All the Light We Cannot See van Anthony Doerr op zowel het lijstje van Annemieke als Sylvia. Dorien en Silke zouden graag Milk and Honey van Rupi Kaur onder de kerstboom vinden. Yvonne en Kayla wilden graag The Name of the Wind van Patrick Rothfuss openmaken. Stalking Jack the Ripper van Kerri Maniscalco was de populairste titel en stond op de lijstjes van Demi, Annemieke en Dorien.

Nicola Yoon is populair bij Dorien, Annemieke (Everything, Everything) en Silke (The Sun is also a Star). Er stonden twee titels van Margaret Atwood op onze lijstjes: The Blind Assassin (Lieke) en The Handmaid’s Tale (Karin en Dorien). Yann Martel stond op het lijstje van Lieke (The High Mountains of Portugal) en Sylvia (Life of Pi). Karin en Demi hopen op een pakje onder de boom met een boek van Leigh Bardugo: The Language of Thorns (Karin) en Wonder Woman: Warbringer (Demi).

9ad43b3676b8a1c7b04d0708b177c3f3.jpg

 

Uitpakken maarrr...
Lieke kwam meteen in de kerststemming toen ze Fool's Errand van Robin Hobb mocht uitpakken. “Deze staat al lang op mijn verlanglijstje. De 'Farseer Trilogy' van Hobb is een favoriet van me, dus de daaropvolgende 'Tawny Man Trilogy' wil ik natuurlijk ook gewoon in mijn kast hebben staan. Met het eerste deel is het begin gemaakt!” 

De cover van Everything, Everything van Nicola Yoon toverde een big smile op het gezicht van Annemieke. “Ik vind de cover al prachtig en veelbelovend! Dit boek gaat over Maddy die haar huis niet uit durft en over hoe de liefde probeert dat te veranderen. Dit spreekt me erg aan. Met dit boek in het vooruitzicht, kijk ik ernaar uit om mezelf op te sluiten in huis en heerlijk te genieten!”

Kayla had een verlanglijstje vol met YA boeken. Het boek dat ze vond toen ze haar pakketje open mocht maken was American Gods van Neil Gaiman. “Velen van jullie zullen dit boek misschien kennen van de serie op Netflix, dat is ook hoe ik over het boek hoorde. Na vele enthousiaste reacties gehoord te hebben, leek mij het wel leuk om het boek te lezen.”

Dorien had een verlanglijstje met veel verschillende genres. Welke zou het worden? Het boek dat haar verraste was When Breath Becomes Air van Paul Kalanithi. “Dit is een non-fictie boek over een neuroloog die zelf de diagnose stage IV longkanker krijgt. Momenteel ben ik toevallig Hallucinaties van Oliver Sacks aan het lezen en daardoor is mijn liefde voor non-fictie in het medische spectrum weer helemaal aangezwengeld.”

Sylvia vond Cloud Atlas van David Mitchell onder de kerstboom. “Dit boek had ik op mijn verlanglijstje gezet nadat ik tijdens een lezing over literatuur Lidewijde Paris hoorde vertellen over de bijzondere structuur van dit boek. Ik ben benieuwd wat ik daarvan ga ontdekken! Ik denk dat dit boek prima past in de categorie ‘een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden’ van de Reading Challenge 2018.”

Demi had bijna haar pakje van Secret Santa zelf in de boekwinkel gekocht, maar bedacht zich net op tijd dat ze dit boek op haar verlanglijstje had gezet. Ze maakt haar cadeau open en vond daarin Nevernight van Jay Kristoff, een spannend en sfeervol eerste deel van een goed beoordeelde YA serie. “Het stond al een tijdje op mijn lijstje en nu had ik dit mooie exemplaar eindelijk in mijn bezit. Super!”

Superblij was Inge met The Muse van Jessie Burton. “Toen ik net op Hebban kwam, was de leesclub over dit boek gaande, en gezien het enthousiasme moest het wel een heerlijk leesboek zijn. Ik verheug me erop om met dit boek te beginnen op kerstavond. Dikke sokken aan, chocolademelk met slagroom, haardvuur, dekentje.... Mijn eerste Jolabokaflod ever kan niet meer stuk!”

Voor Karin had Secret Santa The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood onder de kerstboom gelegd. “Ik ben nog niet bekend met de boeken van Margaret Atwood en ik was vooral benieuwd geworden naar deze specifieke titel door de populaire tv-serie. Maar voordat ik aan de tv-serie begin, moet ik natuurlijk wel eerst het boek lezen.”

Secret Santa had voor Yvonne The Name of the Wind van Patrick Rothfuss meegebracht, een ander genre dan ze doorgaans leest. "The Name of the Wind is behoorlijk heftig voor mij, omdat ik eigenlijk alleen nog maar de "baby-fantasie" lees. Maar door alle lovende recensies werd ik verliefd op dit boek en belandde de hele reeks op mijn wishlist.”

Silke sprong een gat in de lucht toen ze het papier van haar cadeautje mocht scheuren, want A Girl of Fire and Thorns door Rae Carson lag naar haar te kijken. "Dit boek staat al enkele jaren op mijn verlanglijstje om te lezen. Heel wat van mijn boekvrienden blijven het me aanraden. En niet alleen ik ben blij gemaakt, ook mijn driejarige zoon sprong een gat in de lucht, want de mooie boeklegger die erbij zat was van Peppa Pig."

Giveaway
Natuurlijk ligt er ook nog een heel gaaf boek op één van jullie te wachten! Om jullie niet helemaal in het ongewisse te laten, lichten we een tip van de sluier op. Het is een hooggewaardeerd boek in het genre feelgood, recentelijk hebben Hebban Readers hier een prachtige post over geschreven én er is begin 2017 een leesclub over geweest op Hebban. Om nog iets specifieker te zijn: het boek staat in de Hall of Fame van de Hebban Leesclubs! 

Lijkt jou dit wat en zou je graag het boek van de Secret Santas op de deurmat krijgen? Volg dan onze spot (dit gaat heel gemakkelijk door op de grijze knop "volgen" te klikken die rechts bovenin de banner staat) en laat een leuk berichtje achter waarin je meldt wat voor jou de leukste kerstverrassing ooit was! Op oudjaarsdag maken wij de winnaar bekend.

Als laatst willen we jullie namens de Hebban Readers een zalig kerstfeest wensen!
- Karin, Lieke, Yvonne, Demi, Annemieke, Silke, Kayla, Sylvia, Inge, Dorien & Onno.



Reacties op: Secret Santa (+ giveaway)

Meer informatie

Gerelateerd