Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

“The Girl in the Ice: voor de fans van…. Arlidge”

op 31 januari 2018 door

Laat jij je ook weleens verleiden door aanbevelingen op de cover of op de achterflap van een boek? Zo staat er weleens “voor de fans van” aangevuld met één van jouw favoriete auteurs of een titel die een geweldige indruk op je heeft gemaakt. Ben je dan geneigd het boek juist vanwege zo’n aanbeveling op te pakken? Het overkwam mij toen ik op de achterflap van The Girl in the Ice zag staan “voor de fans van Arlidge”. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

Door: Sylvia

De auteur van The Girl in the Ice, Robert Bryndza, was mij nog onbekend, maar van M.J. Arlidge had ik al verschillende boeken uit de ‘Helen Grace’ serie verslonden. Helen Grace is inspecteur bij de politie van Southampton. Ook Brynzda heeft een vrouwelijke inspecteur geschapen. Haar naam is Erika Foster. Zij is werkzaam bij de politie in Londen. Beide dames staan hun mannetje en zijn een kei in het vangen van seriemoordenaars.

Zowel Arlidge als Bryndza publiceerden hun reeks in een rap tempo. De vijf delen uit de ‘Erika Foster’ serie van Bryndza werden in slechts twee jaar gepubliceerd. Nummer zes, Deadly Secrets, staat alweer gepland voor april 2018. Alleen The Girl in the Ice, het eerste deel uit de ‘Erika Foster’ serie, verscheen tot nu toe in het Nederlands. Arlidge publiceerde tussen 2014 en 2017 zijn zeven delen met Helen Grace, die inmiddels ook bijna allemaal in het Nederlands vertaald zijn. De laatste verschijnt in april. Daarnaast schreef hij nog twee korte verhalen met Helen Grace in de hoofdrol.

Personages

Helen Grace en Erika Foster geven leiding aan een team rechercheurs en hebben af en toe strubbelingen met hun leidinggevenden. Ook persoonlijk hebben ze wel wat met elkaar gemeen: het zijn sterke vrouwen, maar wel eigengereid. Ze gaan dikwijls in hun eentje achter de dader aan waardoor ze zichzelf soms in gevaar brengen en ze hebben lak aan de regels. Beide vrouwen hebben een duister verleden. Erika Foster heeft tijdens een politieactie haar man verloren. Ze voelt zich hier verantwoordelijk voor en heeft dit nog niet helemaal verwerkt. Wat er precies gebeurd is, wordt in The Girl in the Ice nog niet helemaal uit de doeken gedaan, maar we lezen hier vast meer over in de volgende delen. Helen Grace heeft een soortgelijk verleden dat haar de hele reeks blijft achtervolgen. Zowel Helen als Erika hebben geen partner waar ze thuis op terug kunnen vallen. Wel hebben ze een hechte relatie met collega’s die voor hen door het vuur gaan. In de eerste boeken over Helen Grace vond ik haar wat oppervlakkig, maar Arlidge heeft zijn personage weten te verdiepen waardoor zij in de latere delen meer een vrouw van vlees en bloed werd in plaats van alleen maar een inspecteur. Datzelfde zie ik bij Erika Foster: in The Girl in the Ice blijft ze nog wat onpersoonlijk. Ik hoop dat we haar in de volgende delen beter leren kennen.

Schrijfstijl

Opvallend zijn de korte hoofdstukken in zowel de boeken van Arlidge als in die van Bryndza. Arlidge wisselt vaker van perspectief en eindigt zijn hoofdstukken vaak met een cliffhanger waardoor zijn verhaal voor mij net wat spannender wordt dan dat van Bryndza. The Girl in the Ice vertelt Bryndza het grootste gedeelte vanuit het perspectief van Erika Foster waardoor de snelheid een beetje uit het verhaal wordt gehaald. Het tempo van Arlidge ligt echt een stuk hoger.

Plot

Zoals we gewend zijn in een goede thriller, komen we aan het einde van de boeken van beide auteurs een onverwachtse plotwending tegen. Tot nu toe vond ik de plots van Arlidge verrassender en waren er meer verhaallijnen die bij elkaar kwamen.

Conclusie

Qua type boek hebben Arlidge en Bryndza absoluut grote overeenkomsten. Ik kan me zeker voorstellen dat liefhebbers van de ene auteur de andere ook weten te waarderen. Ik ga in ieder geval ook de andere delen over Erika Foster lezen!

Hebban Reading Challenge

The Girl in the Ice past in de volgende Reading Challenge Categorieën:

#6  Het eerste deel van een serie.
#42 Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt.


Ken jij de ‘Helen Grace’ en de ‘Erika Foster’ thrillerseries? We zijn benieuwd wat jij ervan vindt! Laat het ons hieronder weten!



Reacties op: “The Girl in the Ice: voor de fans van…. Arlidge”

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Robert Bryndza

Robert Bryndza

Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren en woont tegenwoordig in Slowaki...

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge schrijft al sinds het begin van dit millennium voor verschillende B...