Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The Rooster Bar: nieuwe topper van John Grisham

op 12 november 2017 door

Let op: nieuw leesvoer voor deze week. John Grisham heeft weer een bestseller geschreven: The Rooster Bar, vertaald in het Nederlands als De Oplichters. Het is zijn 25ste legal thriller. Nadat The Rooster Bar in de verkoop is gekomen, staat het boek meteen op nummer 1 in de New York Times Best Sellers List van 12 november 2017. Er zijn nog twee nieuwkomers op deze lijst: Quick & Dirty van Stuart Woods en Mind Game van Iris Johansen.

De oorspronkelijke titel The Rooster Bar vind ik beter gekozen dan de Nederlandstalige. De Rooster Bar - het is de naam van een café - heeft een belangrijke plaats in het verhaal. Boven dit café hebben de drie hoofdpersonen een etage gehuurd. Daar smeden ze hun plannen. Buiten de eigenaar van het café weet niemand hiervan. Het drietal bestaat uit de studenten Mark Frazier, Todd Lucero en Zola Maal. Ze studeren rechten aan de particuliere Foggy Bottom Law School. Ze denken bakken met geld te gaan verdienen wanneer ze klaar zijn met hun studie. Althans, dat was de wervende inhoud van de advertentie voor deze school. Het drietal is erin getrapt en heeft ieder voor zo'n 200.000 dollar studieschuld bij een bank. Het zaakje stinkt, want een vriendje van het drietal heeft uitgevogeld dat de eigenaar van de school tevens eigenaar is van de bank die gespecialiseerd is in het verstrekken van leningen aan studenten. Daar komt nog bij dat weinig studenten van de school slagen voor het examen dat bepaalt of ze het advocatenvak in praktijk mogen uitoefenen. De vraag is natuurlijk: hoe komen de drie uit deze penibele situatie? Dat verklap ik niet. Wat ik wel verklap is dat we de Rooster Bar aan het eind van het verhaal terug zien; een aspect dat de Nederlandse titel mist.

Hier lees je meer over The Rooster Bar.

Stuart Woods: voor de VS een bestsellerauteur

Een ander boek dat nieuw op deze lijst is, is Quick & Dirty van Stuart Woods. Het boek is het 43ste deel in een reeks over Stone Barrington. Helaas zijn de boeken van deze auteur weinig bekend in Nederland. Stone Barrington is Woods' belangrijkste personage. Woods heeft ook series geschreven met andere hoofdpersonen, die doorgaans bijrollen spelen in de Barrington-serie. Daarnaast heeft hij acht stand-alone boeken geschreven, waarvan Imperfect Strangers veruit het beste is.

Stone Barringtons vader was een handige timmerman die allerlei meubels maakte; zijn moeder een kunstenaar die naam maakte met haar schilderijen. Zijn voornaam is de meisjesnaam van zijn moeder; zijn achternaam komt van een stad in het westen van Massachusetts. Barrington studeerde in New York rechten. In zijn laatste jaar liep hij stage bij de New York Police Department. Dit beviel hem zo goed dat hij bij de politie ging werken, eerst als agent, later als detective. Uit die tijd kent hij Dino Bacchetti die eerst zijn collega-agent was en in de loop van de serie is opgeklommen tot hoofdcommissaris van de NYPD. Barrington was zo eigenzinnig dat hij herhaaldelijk in conflict kwam met zijn meerderen.

Toen hij op zwart zaad zat, mede door de kosten die hij had aan de renovatie van een herenhuis dat hij van zijn oudtante geërfd had, werd hij gered door een oude vriend uit zijn rechtenstudietijd. Zo kwam hij als advocaat en later ook partner bij Woodman & Weld, een prestigieus advocatenkantoor. Daarvoor regelde hij vanuit zijn huis zaken voor cliënten waarmee het kantoor niet in verband gebracht wilde worden. Inmiddels is hij, mede door de erfenis van zijn overleden, welgestelde vrouw, een vermogend man geworden met relaties tot op het niveau van de president van de Verenigde Staten. In elk boek heeft hij een mooie, liefst rijke, vrouw aan zijn zijde.

De boeken van Stuart Woods lezen als een trein: korte zinnen, eenvoudig taalgebruik en geen ingewikkelde plots zoals bij Michael Connelly of Harlan Coben. Ze zijn heel geschikt als tussendoortje. Je hoeft geen voorgaande boeken in de serie gelezen te hebben om een deel te lezen. Het helpt natuurlijk wel om te begrijpen hoe het zo ver gekomen is met de ontwikkeling van de verschillende personen die telkens in de boeken terugkomen.

Quick & Dirty begint met Stone Barrington die door zijn chauffeur in zijn gepantserde Bentley naar huis wordt gereden. De auto wordt belaagd door drie mannen met een voorhamer. Luxe auto's blijken het doelwit; de volgende dag komt Morgan Tillman bij Barrington omdat ook haar Bentley 'bewerkt' is. De twee gaan samen dineren. Morgan Tillman is bekend bij Bacchetti. Haar vermogende man, met wie ze nog niet lang geleden is getrouwd, is van het terras bij zijn penthouse gevallen, mogelijk geduwd, en overleden. Tegelijkertijd is een schilderij van Van Gogh dat voor 60 miljoen dollar verzekerd is, uit het appartement verdwenen. De verzekeraar vraagt Barrington tegen een riante beloning het schilderij op te sporen.

Quick & Dirty is binnen gekomen op nummer 3 van de New York Times Best Sellers List van 12 november 2017.

Iris Johansen schreef haar 20ste Eve Duncan

En tenslotte is er Mind Game van Iris Johansen: het twintigste boek in de Eve Duncan-serie. Mind Game brengt Jane MacGuire terug naar Schotland, waar ze blijft zoeken naar de schat waar ze al jaren naar op zoek is. Ze krijgt paranormale berichten van ene Lisa, die mogelijk in gevaar is. Ze besluit samen te werken met Seth Caleb die weet wie deze mysterieuze vrouw is, om haar te gaan helpen. Caleb zit echter zelf in de moeilijkheden. Een spannend varhaal voor wie geïnteresseerd is in het paranormale. Als je bekend bent met de verhalen over Eve Duncan biedt het een reünie met veel personages uit eerdere romans in deze serie.

Tekst: Onno



Reacties op: The Rooster Bar: nieuwe topper van John Grisham

Meer informatie

Gerelateerd