Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The Winner of Not the Booker Prize 2018

op 16 oktober 2018 door

The Guardian introduceerde tien jaar geleden de Not the Booker Prize als alternatief voor de bekende Man Booker Prize. Niet een jury maar de lezers bepalen wat het beste boek van het jaar is.

De longlist bevatte maar liefst 140 boeken. Medio augustus waren er nog 6 over: de shortlist.

Door: Onno

Op 15 oktober is de winnaar van de Not the Booker Prize bekend gemaakt. Het is:

                                        Sweet Fruit, Sour Land van Rebecca Ley

Deze dystopische roman gaat over twee vrouwen, Mathilde en Jaminder, in een totalitair Groot-Brittannië. De twee heel verschillende vrouwen vertellen om de beurt hoe ze met de totalitaire heerschappij vanuit Londen omgaan. Ondanks het gebrek aan middelen voor een groeiende bevolking, dringt de overheid erop aan dat vrouwen zo snel mogelijk kinderen krijgen.

Review in The Guardian (12 september 2018)

De andere vijf genomineerden waren:

Naomi Booth: Sealed

De roman gaat over een toekomst waarin de temperatuur is gestegen en voedsel is vergiftigd door chemicaliën in het water. Schoon voedsel wordt binnen gekweekt opdat het niet vervuild kan worden. In steden overheerst de smog. De overheid probeert de problemen op te lossen door mensen voor hun eigen veiligheid in kampen onder te brengen. In deze omstandigheden verwachten hoofdpersonen Ali en Pete hun eerste kind. Ze zijn uit de stad gevlucht om ziekte en smog te vermijden. Ze hebben een mooi huis, maar valt er aan de situatie te ontsnappen?

Review in The Guardian (22 augustus 2018)

Will Dean: Dark Pines

In de jaren negentig werden drie jagers neergeschoten en hun ogen weggenomen. De gebeurtenis staat bekend als de Medusa Moorden. Ze werden nooit opgelost. Nu wordt opnieuw een jager op dezelfde manier gedood. De journaliste Tuva, die tussen een groep excentrieke mensen woont, wil de moordenaar vinden en met haar reportages nationale bekendheid verwerven.

Review in The Guardian (29 augustus 2018)

Ariel Kahn: Raising Sparks

De roman gaat over twee jonge mensen: Malka Sabatto en de Russische immigrant Moshe. Ze worstelen met het dilemma hun religieuze opvoeding te ontgroeien zonder de band met hun geloof te verliezen. Tijdens hun reizen ontmoeten ze mensen met verschillende achtergronden, die ook hun verleden achter zich gelaten hebben, maar met wie de twee hoofdpersonen zich verwant voelen.

Review in The Guardian (5 september 2018)

Dervla McTiernan: The Ruin

Twintig jaar geleden vond Cormac Reilly het lichaam van Hilaria Blake, een terminaal zieke vrouw die een overdosis heroïne had genomen. Ze liet twee verwaarloosde kinderen achter: de 15-jarige Maude en de 5-jarige Jack. Nadat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen, verdwijnt Maude en wordt Jack in een pleeggezin geplaatst. Nu woont Jack bij de hospik, Aisling Conroy. Jack pleegt zelfmoord door in een rivier te springen. Maude is onlangs teruggekeerd uit Australië. Ze is ervan overtuigd dat haar broer geen zelfmoord heeft gepleegd. De politie weigert echter verder onderzoek te doen. Daarentegen wordt Maude gearresteerd voor de moord op haar moeder. Reilly gaat op onderzoek uit.

Review in The Guardian (19 september 2018)

Marc Nash: Three Dreams in the Key of G

De roman is vanuit drie perspectieven geschreven. Het eerste is die van een jonge moeder die in een kleine stad woont in midden-Ulster waar over het vredesproces wordt onderhandeld. Ooit droomde ze ervan om in Belfast naar de universiteit te gaan, maar haar familie belette dit vanwege de mogelijke gevaren van alleen in een grote stad wonen. Het tweede is dat van het menselijke genoomproject, waarin A, C, G en T, samen Creatrix, converseren over de essentie van het leven. A, C, G en T vertegenwoordigen de vier nucleotide-basen van DNA (Adenine, Cystosine, Guanine en Thymine.) Elk nucleotide spreekt op zijn eigen manier; ze gaan onder meer in op de vraag hoe de mens in elkaar zit en gestuurd kan worden om bijvoorbeeld daarmee het leven te verlengen. Het derde is dat van een oudere dame, Jean, die een toevluchtsoord biedt aan slachtoffers van huiselijk geweld in Amerika. De FBI en andere overheidsinstanties beschouwen haar als een bedreiging vanwege de ideeën die ze propageert. Ze is onvermurwbaar; ze is overtuigd van de superioriteit van vrouwen.

Review in The Guardian (26 september 2018)

Welk boek komt in aanmerking voor je TBR?



Reacties op: The Winner of Not the Booker Prize 2018

Meer informatie

Gerelateerd