Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Valentine's Day Detox

op 15 februari 2018 door

Allergisch voor Valentijnsdag en de bijbehorende zoete liefdesverhalen? Dit artikel helpt je herstellen van de bak suikergoed die gisteren over je is uitgestort. Op basis van de titel zou je weleens kunnen vermoeden dat deze boeken niets voor jou zijn en ze zo voorbij kunnen lopen in de winkel. Niet doen! Ondanks de misleidende titels is de romantiek namelijk ver te zoeken in deze boeken.

Door Lieke

It’s Raining Hearts!

Heartbreak Hotel

Heartbreak Hotel van Jonathan Kellerman is, ondanks wat de titel misschien doet vermoeden, een onvervalste thriller. In het 32ste (!) deel van de ‘Alex Delaware’ reeks, komt kinderpsycholoog Alex in aanraking met een voor hem behoorlijk ongewone patiënte: de bijna 100-jarige Thalia. Ze stelt hem tijdens hun eerste sessie een aantal alarmerende vragen en belooft bij hun tweede ontmoeting te onthullen waarom ze zo geïnteresseerd is in o.a. crimineel gedrag en hoe slachtoffers gekozen worden. Er komt echter geen tweede ontmoeting, want de volgende dag is Thalia dood.

Challenge Categorie: #25 (boek met #diversiteit)

Give Me Your Heart

Als je enigszins bekend bent met het werk van Joyce Carol Oates dan weet je dat ze geen feelgood boeken schrijft. De verhalen uit Give Me Your Heart zijn weer stuk voor stuk gruwelijke pareltjes. Thuis, de plek waar je je veilig waant, is voor Oates simpelweg het startpunt voor dodelijke mysteries. Voor meer informatie over de korte verhalen van deze fantastische auteur, lees A Love Letter to Short Stories.

Challenge Categorie: #22 (boek met korte verhalen)

Hearts in Atlantis

Nu denk je bij Stephen King niet zo snel aan romantiek, maar – geef toe – Hearts in Atlantis klinkt als een weeïg liefdesdrama. Surprise: dat is het niet. Het boek bestaat uit een roman, een novelle en drie korte verhalen. Allen zijn met elkaar verbonden en daardoor voelt het eigenlijk alsof je een ‘gewoon’ boek aan het lezen bent. Hearts in Atlantis is een coming-of-age verhaal (King is een meester in het schrijven over jongensjaren en hier doet hij dat weer met overtuiging), een boek over de Vietnamoorlog en natuurlijk zit het tjokvol bovennatuurlijke horror. Er zit zelfs een snippertje romantische liefde in, maar die is zo goed verweven met de rest van het plot dat zelfs de grootste romance-hater er geen probleem mee zal hebben.

Challenge Categorieën: #8 (verfilmd boek) #11 (boek van 10 jaar of ouder) #22 (boek met korte verhalen) #24 (historische roman) #29 (boek dat zich afspeelt in een oorlog) #41 (griezelig boek) #45 (boek dat zich afspeelt in meerdere tijden) #49 (boek over boeken)

All You Need Is Love

The Girl Who Loved Tom Gordon

The Girl Who Loved Tom Gordon (ook van King) is eveneens een tikkeltje misleidend. De titel doet denken aan een jonge liefde en wellicht een schattige en grappige eerste kennismaking van het toekomstige stelletje a.k.a. een meet cute. Je raadt het al: nope. Als ze samen met haar familie aan het wandelen is, wijkt de 9-jarige Trisha af van het pad en verdwaalt in de bossen. Tom Gordon? Een werper bij de Boston Red Sox naar wiens honkbalwedstrijden Trisha luistert op haar walkman. Het is een dun boekje én niet uitgesproken paranormaal, maar dat laatste hangt af van je eigen interpretatie.

Challenge Categorieën: #11 (boek van 10 jaar of ouder) #17 (boek dat je in één avond uit hebt) #34 (boek met naam in de titel) #41 (griezelig boek) #47 (boek over een bestaand historisch figuur)

Beloved

Beloved – vrij vertaald: geliefde(n) of beminde(n) - van Toni Morrison is hier afgeleid van de aanhef “dearly beloved” waarmee menig spreker een speech begint bij een plechtige aangelegenheid. Als Sethe op de begrafenis van haar baby deze woorden hoort dan denkt zij dat haar dode dochter wordt toegesproken in plaats van de verzamelde menigte. Het moge duidelijk zijn dat het boek geen romantische liefde behandelt, maar moederliefde. Bijna alle duistere kanten van de liefde komen voorbij. Hoe ver een moeder gaat om haar kind te beschermen. De verschrikkelijke daden waar liefde je toe kan bewegen. Hoe verstikkend liefde kan zijn. Jaloezie. Wraak. Geen roman om bij weg te zwijmelen, maar wel een ongelofelijk mooi geschreven, hartverscheurend verhaal.

Challenge Categorieën: #8 (verfilmd boek) #11 (boek van 10 jaar of ouder) #25 (boek met #diversiteit) #34 (boek met een naam in de titel) #50 (boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen)

Enduring Love

Op het eerste gezicht lijkt Enduring Love van Ian McEwan een typische zoetsappige titel. Liefde die voort blijft bestaan, die overwint, bij voorspoed en tegenslag, etc. Maar tijdens het lezen wordt al vlug duidelijk dat de titel ook een andere betekenis heeft die een stuk toepasselijker is. Liefde verdragen of doorstaan komt meer in de buurt van dit verhaal over een toevallige ontmoeting die razendsnel uitmondt in een gevaarlijke obsessie. McEwan brengt de escalatie van het stalken zeer subtiel, maar juist daarom is het doodeng. Deze roman is regelmatig werkelijk huiveringwekkend, mede doordat de omgeving van het slachtoffer het beangstigende gedrag van de labiele dader wegwuift als horende bij een onschuldige verliefdheid.

Challenge Categorieën: #8 (verfilmd boek) #11 (boek van 10 jaar of ouder) #41 (griezelig boek) #50 (boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen)

What We Talk About When We Talk About Love

“Something’s died in me,” she goes. “It took a long time for it to do it, but it’s dead. You’ve killed something, just like you’d took an axe to it. Everything is dirt now.”

What We Talk About When We Talk About Love van Raymond Carver is weer een boek dat over de liefde gaat, maar niet over de idyllische kant. De verhalen in deze bundel belichten niet de sprookjesachtige manier waarop relaties vaak beginnen, maar het bittere einde. Mensen die elkaar haten, mensen die elkaar en hun huwelijk helemaal kapotmaken, mensen die achterblijven met niets dan spijt en verwijten. Erg vrolijk is het allemaal niet, maar wél erg realistisch en oh zo onderkoeld verwoord.

Challenge Categorieën: #11 (boek van 10 jaar of ouder) #12 (boek met een enorm lange titel) #22 (boek met korte verhalen) #50 (boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen)

The Death of Romance

Outside Valentine

De 19-jarige Charles Starkweather pleegde, vergezeld door zijn 14-jarige vriendin, in de winter van 1957-58 in twee maanden tijd elf moorden in de Verenigde Staten. Deze gebeurtenissen vormden de inspiratie voor verschillende films, waaronder Badlands, Kalifornia en Natural Born Killers. Liza Ward is de kleindochter van twee van de slachtoffers en schreef met Outside Valentine een gefictionaliseerde versie gebaseerd op dit waargebeurde verhaal. Liefde leidt hier vooral tot geweld.    

Challenge Categorieën: #11 (boek van 10 jaar of ouder) #24 (historische roman) #27 (waargebeurd boek) #33 (boek in winterse sferen) #38 (roadtrip boek) #45 (boek dat zich afspeelt in meerdere tijden) #47 (boek over een bestaand historisch figuur)

The Rules of Attraction

Eén van de hoofdpersonen uit The Rules of Attraction van Bret Easton Ellis, Sean Bateman, is de broer van (seriemoordenaar?) Patrick Bateman uit American Psycho en Sean vertoont al net zo’n psychopathische trekjes als zijn broer. Sean, Paul en Lauren bevinden zich in een driehoeksverhouding, maar – weest gerust – romantiek is nergens te bekennen. Sean is verliefd op Lauren, Lauren is verliefd op haar afwezige vriend Victor en Paul is verliefd op Sean. De relaties spelen zich meer af in hun fantasie dan in de realiteit, want Lauren veracht Sean, Victor slaapt zich een weg door Europa en Sean ontkent volledig dat hij en Paul een seksuele relatie hebben. Het gaat dan ook over “the death of romance” volgens de flaptekst.

Challenge Categorieën: #8 (verfilmd boek) #11 (boek van 10 jaar of ouder) #25 (boek met #diversiteit) #30 (grappig boek)

The Member of the Wedding

Frankie heeft het gevoel dat niemand haar begrijpt en dat ze nergens thuishoort. Als het 12-jarige meisje hoort over de bruiloft van haar oudere broer dan wil ze daar dan ook koste wat kost deel van uit maken. Ze eigent zich een grote rol toe in het gebeuren en laat haar fantasie de vrije loop. Met tragische gevolgen. The Member of Wedding is een typisch Carson McCullers boek over de gevoelens van eenzaamheid, angst en verlangen die jongeren met zich meedragen.

Challenge Categorieën: #8 (verfilmd boek) #11 (boek van 10 jaar of ouder) #21 (boek van een auteur jonger dan 30 jaar) #25 (boek met #diversiteit) #29 (boek dat zich afspeelt in een oorlog) #50 (boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen)

Heb jij je ooit laten misleiden door een titel? Laat het ons weten in de comments!



Reacties op: Valentine's Day Detox

Meer informatie

Gerelateerd