Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in augustus?

op 06 september 2018 door

De laatste maand van de zomervakantie is alweer voorbij gevlogen. De Readers lazen natuurlijk weer een hele hoop boeken. Wil je graag weten welke boeken er voor ons uitsprongen deze maand? Lees dan snel verder.

Yvonne

Een van de boeken die ik las in augustus is Far From The Tree. Ik kocht dit boek omdat ik de fantastische girly cover niet kon weerstaan, maar nooit had ik verwacht dat de inhoud zoveel indruk op me zou maken. Auteur Robin Benway vertelt een ontroerend verhaal waarin adoptie centraal staat. Grace is zestien jaar wanneer zij ongewenst zwanger raakt. Op de avond dat haar ex-vriendje op het bal gekroond wordt tot Prom King, bevalt Grace van hun dochter. Hij wil niets met het kind te maken hebben en Grace maakt de moeilijke beslissing om hun dochter af te staan ter adoptie. Door deze heftige gebeurtenis, raakt zij benieuwd naar haar eigen verleden, omdat ze zelf ook is geadopteerd. Ze komt erachter dat haar biologische zus nog geen halfuurtje bij haar vandaan woont en wanneer de meiden met elkaar in contact komen, blijkt dat er nog een biologische broer is die ook niet ver weg woont. Wat volgt is een ontdekkingsreis van deze drie personages, die elk hun problemen hebben en met deze demonen vechten om te komen waar ze willen komen. Aanrader!

Annemieke

In augustus las ik twee boeken die er uit sprongen. De eerste was A Ladder to the Sky van John Boyne. Boyne slaat met dit boek een super oede en bizarre richting in. Maurice is een jonge knul die graag schrijver wilt worden. Een schrijver neemt hem onder zijn hoede. De schrijver maakt de fout om zijn hart bij hem uit te storten; niet veel later leest hij zijn eigen verhaal terug in een bestseller. Boyne geeft de lezer een unieke kijk in verschillende momenten van Maurice zijn leven als 'schrijver'. De grote vraag is: wat komt er van Maurice zijn hand en wat niet? En hoe ver gaat hij om zijn verhalen te krijgen? Met A Ladder to the Sky levert Boyne een veel luchtiger verhaal dan bijvoorbeeld The Boy in the Striped Pyjamas. Tegelijkertijd heeft het boek dezelfde aantrekkingskracht als ook zijn minder luchtige verhalen. Je wilt blijven lezen en moet gewoon weten hoe het verder gaat. Een absolute aanrader!

Ook las ik het hartverscheurende The Good Doctor of Warsaw van Elisabeth Gifford. Het boek vertelt het niet te bevatten verhaal van de Joodse dokter Korczak die gedwongen werd zijn kindertehuis te verplaatsen naar en voort te zetten in de ghetto. Wanneer Gifford tijdens haar pedagogische studie kennis maakt met de Joodse dokter en zijn gedachtegoed, besluit ze dat zijn verhaal verteld moet worden. In haar zoektocht naar informatie stuitte ze op het verhaal van zijn medewerkers Misha en Sophia. Het biedt een verhaal vol liefde en bovenal hoop, die ondanks alles de boventoon blijft voeren. Een onverteld oorlogsverhaal, dat doet denken aan Irena's Children. Een boek dat de lezer zonder twijfel weet te raken!

Onno

In augustus las ik 14 boeken. De beste boeken waren voor mij The Cheerleaders van Kara ThomasA Noise Downstairs van Linwood BarclayI, Witness van Niki Mackay en Too Close to Breathe van Olivia Kiernan. In laatstgenoemd boek, het debuut van Kiernan, is de vrouwelijke detective Frankie Sheehan hoofdpersoon. Net weer terug aan het werk na met een mes gestoken te zijn, krijgt ze de ogenschijnlijke zelfmoord van de universitair docente Eleanor Costello toegewezen. Het blijkt al snel geen zelfmoord, maar moord. Tegelijkertijd is de man van Eleanor verdwenen en wordt enige tijd later een meisje vermoord aangetroffen. Sheehan is een interessant personage. Ze is een vastberaden type, dat last heeft van PTSS. Flashbacks naar de aanslag op Sheehan dragen bij aan de opbouw van de spanning. Bij het opsporen van de moordenaar wordt gebruik gemaakt van chatrooms in het Dark Web. Als je van misdaadromans in de categorie 'noir' houdt, is dit boek iets voor jou.

Karin

In augustus las ik in totaal 11 boeken. Boeken die er voor mij uitsprongen waren Smoke in the Sun, waar ik met Lotte deze buddyread overschreef en Dear Evan HansenDear Evan Hansen is een Broadway musical waar nu een roman van is gemaakt door Val Emmich. Ik had de soundtrack van de musical al grijsgedraaid en was erg benieuwd naar het verhaal in romanvorm.
Evan Hansen is een onzekere scholier met maar weinig sociale vaardigheden. Door een misverstand denken de ouders van Connor Murphy, een jongen die net zelfmoord heeft gepleegd, dat Evan zijn beste vriend was. Evan corrigeert ze niet direct en vindt het fijn om contact te hebben met de Murphy familie. De ‘leugen’ wordt echter steeds moeilijker vol te houden…
Dear Evan Hansen is een aangrijpende Young Adult-roman over moeilijke thema’s zoals eenzaamheid, en zelfmoord, maar ook over vrolijke thema’s als vriendschap en liefde.

Lieke

Het meest indrukwekkend boek dat ik in augustus gelezen heb, is zonder twijfel My Absolute Darling van Gabriel Tallent. Deze roman is mega-gehypet – Stephen King noemde het een “masterpiece” en ging daarna nog even door met de complimenten - dus ik was benieuwd maar sceptisch. Nou, wat mij betreft, maakt het boek het helemaal waar.

Turtle is een 14-jarig meisje dat opgevoed wordt door haar vader. Hij is ervan overtuigd dat het niet lang meer zal duren voordat de maatschappij instort en bereidt haar met onconventionele vuurwapentrainingen en het aanleren van survivalvaardigheden voor op de komende chaos. Elke interactie met hem is een onvoorspelbaar, gevaarlijk machtsspelletje. Turtle houdt van hem, haat hem en beseft dat ze afstevenen op een onvermijdelijke confrontatie die ze wanhopig probeert uit te stellen. Maar ze realiseert zich ook dat het zo niet langer kan.

Deze roman is meedogenloos, wonderbaarlijk grappig, hartverscheurend, ondraaglijk spannend en nog veel meer. Ondanks de schokkende materie is het genieten van begin tot einde. Als je maar één boek leest dit jaar, lees dan My Absolute Darling. (Maar je kunt er beter twee lezen, want anders mis je Circe. En als je er drie leest, dan moet je zeker... Oké, ik stop nu.)

Demi

Ik heb in augustus een recordaantal (voor mijn doen) boeken gelezen: tien! Veel daarvan waren heel toffe boeken, maar twee sprongen er voor mij uit: een daarvan is Three Dark Crowns van Kendare Blake. In dit verhaal is er een drieling, drie koninginnen, die op hun zestiende met elkaar tot de dood moeten strijden tot er één koningin overblijft om over het eiland te regeren. Wanneer die koningin eenmaal zelf een drieling heeft gekregen zal ze het eiland verlaten en de drieling door anderen laten opvoeden. En zo is de cirkel weer rond.
Elke koningin wordt door een andere familie opgevoed en heeft andere krachten: Arsinoe groeit op bij mensen die de natuur kunnen beheersen en een dier als kameraad hebben; alleen is haar kracht op haar zestiende nog steeds niet ontplooid. Mirabella is een krachtige en bijna gedoodverfde winnaar met haar beheersing van de elementen en ten slotte is er nog Katharine, een magere, kleine koningin die verschillende vergiffen moet zien te verdragen in haar lichaam; iets wat haar moeizaam afgaat. Als je met deze gegevens al denkt hoe het gaat aflopen heb je het mis, want gelukkig zitten er een aantal goede plottwists in dit boek en is het concept zó origineel dat je gelijk verder wilt gaan in deel 2 (wat ik dus ook deed).

Mijn tweede boek is een bekend boek dat al een favoriet bij veel mensen is, maar ik noem 'm toch: A Little Life van Hanya Yanagihara, een boek dat meteen op nummer 2 van mijn top 25 lijst kwam. Dit is een enorm dik boek over vier vrienden, maar eigenlijk met name twee van hen; Jude en Willem. Ach, wat een boek was dit zeg! Je moet wel tegen tragiek kunnen, want een vrolijk boek is het grotendeels niet; wanneer je denkt dat je het ergste hebt gehad gebeurt er toch nóg iets verschikkelijkers. Maar wat een mooi geschreven verhaal over vier vrienden in New York die we voor het eerst zien als jonge twintigers, maar daarna als steeds ouder wordende mensen. Het tempo is langzaam en zal voor veel mensen als langdradig aanvoelen, maar het is het absoluut waard. Jude en Willem worden heel goed uitgewerkt en je kan het als lezer echt niet droog houden. Ik ben niet iemand die snel huilt, maar zelfs ik kreeg tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel. Het boek zit vol ellende, maar de kern van het boek is vriendschap en hoeveel het voor mensen kan betekenen. Lees alsjeblieft dit boek!

Sylvia

Ik las in augustus Orchid & the Wasp van Caoilinn Hughes. Gael Foess is de hoofdpersoon in dit boek. Ze groeit op in een gezin waar de ouders meer bezig zijn met hun eigen carrière dan met hun kinderen. Moeder Sive is dirigent van het Nationale Symfonieorkest en komt depressief thuis te zitten na haar ontslag. Vader Jarleth is werkzaam als harde bankier. Hij verlaat zijn gezin tijdens de economische crisis. Gael heeft een broer, Guthrie. Guthrie denkt dat hij aan epilepsie leidt terwijl het in werkelijkheid psychogene aanvallen zijn. Net als zijn moeder is hij erg creatief; hij schildert. Hij is een alleenstaande vader van een tweeling. Al op jonge leeftijd leert Gael van haar vader hoe ze van geld meer geld kan maken en wat zakendoen inhoudt.

We volgen Gael vanaf elfjarige leeftijd totdat ze jongvolwassen is. Het verhaal begint in Dublin, maar verplaatst dan naar Londen waar Gael gaat studeren en naar New York. In New York probeert Gael de schilderijen van haar broer te verkopen. Met een verzonnen verhaal over haar zieke, talentvolle broertje probeert ze potentiële kopers te paaien. Ze sluit zich bij de Occupy Wall Street beweging aan, al was het maar om de gratis overnachtingsmogelijkheden.

Gael doet er alles aan om het haar familie naar de zin te maken met het grote risico om ze tegelijkertijd te kunnen verliezen. Ik vond Gael niet een erg aantrekkelijk personage: ze maakt misbruik van de goedgelovigheid van anderen en krijgt altijd alles wat ze hebben wil, ook al is dat ten koste van anderen. Het verhaal draait meer om de familierelaties dan over de avonturen van Gael in Dublin, Londen en New York. Dat verhaal vond ik wat magertjes. Hier vind je mijn recensie.

Kayla

In augustus ben ik (opnieuw) begonnen in de serie 'The Mortal Instruments' van Cassandra Clare. De eerste twee boeken had ik al eens gelezen en ben ik nu aan het herlezen, om dan eindelijk de rest van de serie te lezen. Ook ben ik de tv-serie gaan binge-watchen, die is nu uit.

Het eerste boek van de serie gaat over Clary, een meisje dat erachter komt dat ze een schaduwjager is. Haar moeder heeft veel voor haar verborgen gehouden. Clary heeft nu echter alle kennis en kracht nodig om haar moeder te redden, van de man die de schaduwwereld wilt vernietigen. De aantrekkelijke schaduwjager Jace, helpt haar, ondertussen begint er iets tussen hen te bloeien.

Dorien

In augustus las ik het derde deel van de 'selection series' van Kiera Cass. Dit derde deel, getiteld The One, is het laatste deel in de originele trilogie. Later is de serie uitgebreid. Ik vind deze serie een heerlijk guilty pleasure. Zoetsappige boeken om lekker bij weg te kwijnen. Alles aan deze boeken is voorspelbaar, maar de heerlijk schrijfstijl van Cass maakt dit de ideale boeken als je eens zin hebt in een simpel wegkwijn boek zonder dat je na hoeft te denken of je heel erg hoeft in te leven in een nieuwe wereld. Echt een aanrader voor liefhebbers van de tv-serie the bachelor.

Lotte

In augustus las ik 16 boeken. Dat is een record voor mij. Het kan dan ook niet anders of er zaten weer wat pareltjes bij. Demi en Karin hebben het me al gemakkelijk gemaakt door jullie Three Dark Crowns en Smoke in the Sun aan te raden. Nu moet ik dat niet meer doen. Omdat ik het toch een moeilijke keuze vond om een favoriet te kiezen, volgen er nog twee boeken.

Van Hebban kreeg ik de kans om mee te doen in de leesclub van These Rebel Waves. Uit de achterflap van dit boek kon ik opmaken dat piraten een grote rol zouden gaan spelen. Meer had ik niet nodig om het te willen lezen. De piraten zijn uiteindelijk een beetje anders uitgevallen dan verwacht, maar daarom niet minder goed. Het boek gaat over Lu, Vex en Ben. Een soldaat die meestreed voor de onafhankelijkheid van het eiland Grace Loray, een piraat en een prins uit Argrid, een vijandelijk land. De drie sympathieke personages hebben elk hun eigen doel voor ogen – respectievelijk het eiland redden, zijn eigen hachje redden en de hele bevolking van de Shaking Sickness redden – maar om hun afzonderlijke doelen te bereiken zou het wel eens kunnen dat ze moeten samenwerken. Zeker een aanrader.

Nummer twee is Bridge of Clay van Markus Zusak. Het was al een tijdje geleden dat ik nog iets van de schrijver van The Book Thief gelezen had. Misschien was ik vergeten hoe goed zijn schrijfstijl was, misschien kon ik die vroeger nog niet zozeer appreciëren als nu, maar ik ben alleszins van mijn sokken geblazen. Dit boek zit bomvol met stijlfiguren. Als je het boek op een willekeurige pagina openslaat, kan je er gegarandeerd een vinden. Meestal hou ik geen quotes bij, maar in dit boek heb ik zelfs post-its geplakt. Lees het maar en bedank me later.



Reacties op: Wat lazen de Readers in augustus?

Meer informatie

Gerelateerd