Wat lazen de Readers in juli?

op 07 augustus 2018 door

Juli is voor velen een vakantiemaand geweest en dat betekent lekker veel tijd om te lezen. De Readers hebben dan ook een duizelingwekkend aantal boeken gelezen. Welke boeken springen eruit? Lees verder om daarachter te komen!

Annemieke

Ik heb de afgelopen maand acht boeken gelezen. Waarbij er eigenlijk drie bovenaan staan. Ik heb genoten van The Mermaid van Christina Henry. Daarover kun je lezen in Mermaid Fever. Daarnaast werd ik positief verrast door The Summer Dragon, het debuut van illustrator Todd Lockwood. Het boek, dat al in 2016 uitkwam, werd opnieuw onder de aandacht gebracht in de Ready to Read. Ik heb erg genoten van dit ijzersterke fantasy-debuut vol magische en mythische avonturen.

Een totaal ander boek, maar zeker niet minder interessant, is Nightfall Berlin van Jack Grimwood. Dit spionageverhaal is het tweede verhaal over special agent Tom Fox (maar is overigens uitstekend los te lezen). Het speelt zich af in Oost-Berlijn, vlak na WOII. Wanneer Fox in Oost-Berlijn is om een oud spion te begeleiden bij zijn terugkeer naar Engeland, wordt hij opeens verdacht van moord. De grote vraag is wie van zijn contacten hij nog kan vertrouwen en wie niet? En wie kan hij nog bereiken, zonder dat de Russen hem afluisteren? Het verhaal wordt helemaal zenuwslopend wanneer zijn zoontje Charlie wordt ontvoerd. Een mengeling van politiek spel, Fox zijn professionele leven, zijn persoonlijke achtergrond en zijn familie zijn verweven in dit spannende verhaal.

Dorien

In juli wist ik een vijftal boeken uit te lezen. Voor mij een zeer respectabele score, zeker gezien ik geen vakantie heb zoals vele andere mensen wel hebben. Dat is dan ook wel gelijk het meest positieve punt aan mijn leesmaand. De boeken die ik gelezen heb, waren namelijk niet geweldig. Vier van de vijf boeken eindigden dan ook met een score van drie sterren.

Het enige boek wat hoger scoorde, was The Loneliest Girl in the Universe van Lauren James. Deze eindigde met de hakken over de sloot op vier sterren. Dit boek gaat over Romy: een 16-jarig meisje wat nog nooit een voet op de aarde gezet heeft. Ze is namelijk geboren aan boord van een ruimteschip, The Infinity, op weg naar een planeet ver hier vandaan om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Nadat Romy’s ouders op tragische wijzen overlijden, blijft Romy in haar eentje over op het schip. Het enige contact wat ze heeft met de mensen op aarde is via mail die, vanwege de inmiddels enorme afstand tussen aarde en Romy, met een gigantische vertraging aankomt.

Het concept van het boek vond ik super interessant. Hoe zou iemand omgaan met een dergelijke situatie? Wat voor gedrag kan je verwachten van een pubermeisje wat nog nooit op aarde is geweest en nog nooit in contact is geweest met andere mensen dan haar eigen ouders? Het format van het boek is ook super interessant. Een groot deel van het boek bestaan uit mailverkeer en gesproken berichten die over en weer geschreven worden. Helaas viel het einde me erg tegen. Vandaar de score van vier sterren.

Karin

Juli was een heerlijke leesmaand voor mij; ik las in totaal 17 boeken. (Ja, dat is ook voor mijn doen buitensporig veel, haha.) Een van de leukste boeken was Flame in the Mist van Renée Ahdieh. Ik had dit boek al een tijdje op mijn TBR-plank staan, maar ik kwam er maar niet aan toe. Inmiddels is het tweede deel in de serie al uitgekomen en dus werd het hoog tijd om het eerste deel op te pakken.

Flame in the Mist gaat over Mariko, de zeventienjarige dochter van een belangrijke samoerai. Vanaf haar geboorte staat haar lot al vast: ze wordt iemands bruid. Tijdens de reis naar haar toekomstige man, de zoon van de keizer, wordt de groep echter aangevallen door de Black Clan. Mariko weet te overleven en trekt voor het eerst in haar leven haar eigen plan. Verkleed als jongen, besluit ze de clan te infiltreren om er zo achter te komen wie haar dood wilde. Ze wordt niet weggewuifd als meisje, maar krijgt nu echt de kans om zich te bewijzen.

Kayla

Deze maand heb ik elf (!) boeken gelezen en ben ik aan de twaalfde begonnen. Dit zijn er voor mij heel veel. Ik heb heel erg genoten van A Skinful of Shadows van Francis Hardinge, maar voor mij sprong The Retribution of Mara Dyer van Michelle Hodkin eruit als favoriet. Het is het laatste deel van de ‘Mara Dyer’ trilogie en alle eindjes worden hier aan elkaar geknoopt. Toch blijft er nog ruimte over voor een vervolg en die komt er dan ook in de vorm van de ‘Noah Shaw’ trilogie, geschreven vanuit het perspectief van een ander personage .

De serie gaat over een meisje dat met haar gedachten mensen kan doden. Hier komt ze achter nadat ze per ongeluk haar vrienden vermoord. Al gauw ontdekt ze dat er meer mensen zijn zoals zij. Mensen met andere gaven. En dat er mensen zijn die hen opsporen om ze te ‘genezen.’

Lotte

Ik ben blij met wat ik in juli gelezen heb. Zo las ik eindelijk A Wrinkle in Time van Madeleine L’Engle uit. Nu kan ik zonder schuldgevoel naar de Disney-verfilming kijken. Hoewel A Wrinkle in Time een kinderboek is, heb ik van de rijke fantasie van de schrijfster genoten. Of ik de overige vier delen ga lezen, weet ik nog niet. Dit boek had een mooi afgerond einde voor mij.

Daarnaast mocht ik ook meedoen met de leesclub over The Loneliest Girl in the Universe. Ik was enigszins teleurgesteld. Het eerste deel van het boek dacht ik: ‘En wanneer komt het verhaal nu op gang?’ Dat ik de plotwendingen zag aankomen, hielp vast ook niet. In de leesclub zijn de meningen echter verdeeld, dus dat zorgt voor een leuke discussie.

Dan heb ik ook Forest of a Thousand Lanterns van Julie C. Dao gelezen. Meer daarover lees je hier. Dit boek is een aanrader. Een duistere hervertelling van het verhaal van The Evil Queen met een sluw hoofdpersonage in een fantasy-setting met oosterse invloeden. Kortom, een boek dat je niet mag missen.

Onno

In juli las ik tien boeken. Voor mij was afgelopen maand Watching You van Lisa Jewell het beste boek dat ik gelezen heb.

De pasgetrouwde 27-jarige Joey Mullen is terug in het Verenigd Koninkrijk na een tijdje op Ibiza gewoond te hebben. Ze trekt met haar man Alfie bij haar broer Jack en zijn zwangere vrouw Rebecca in. Joey heeft al snel een oogje op de oudere Tom Fitzwilliam die een paar deuren verderop woont. Tom, hoofd van de plaatselijke school, is echter getrouwd met Nicola. Het stel heeft een tienerzoon, Freddie. Deze laatste is constant met zijn digitale camera in de weer en maakt vanuit zijn kamer foto’s van hetgeen er gebeurt en niet alleen van de meisjes in de buurt, maar ook van Joey. Dan wordt Nicola dood in haar huis gevonden...

Jewell vertelt het verhaal vanuit de perspectieven van drie personen. De wijze waarop ze diepte geeft aan de personages is heel knap. Daarbij presenteert ze verschillende verhaallijnen die met elkaar verweven zijn. Tussendoor staan politierapporten over de ondervragingen door de politie. Jewell geeft verschillende hints in welke richting de lezer de ontknoping moet zoeken. Het blijft echter tot het eind moeilijk om de ontknoping te voorzien, mede omdat niet iedereen een betrouwbare verteller is.

Onbegrijpelijk dat de thrillers die Lisa Jewell sinds 2015 schreef nog niet in het Nederlands te lezen zijn!

Welke bijzondere boeken las jij de afgelopen maand?Reacties op: Wat lazen de Readers in juli?

Meer informatie

Gerelateerd