Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in maart?

op 04 april 2018 door

Er zit alweer een flinke leesmaand op! Het weer was de afgelopen maand nog niet echt lenteachtig te noemen, dus we zijn lekker met ons boek op de bank gekropen. In dit artikel lees je onze favoriete boeken die we in maart gelezen hebben.

Demi
Deze maand las ik eindelijk het laatste deel in de 'Magnus Chase' serie van Rick RiordanThe Ship of the Dead. In dit derde deel gaan Magnus en zijn vrienden op pad om het begin van Ragnarok, het einde van de wereld, tegen te houden. Daarvoor moeten ze voorkomen dat Loki met het schip der doden uitvaart en zo het begin ontketent van de Noorse apocalyps. Varend op een knalgeel schip (don't ask) gaan ze op pad, maar natuurlijk gebeurt er veel onderweg en moeten ze een paar items weten te vinden, die ze nodig gaan hebben voor hun strijd. Jammer genoeg is dit deel juist hierdoor niet heel spannend of verrassend. De boeken van Rick Riordan volgen een bepaalde formule, en ik heb het gevoel alsof ik dit deel al eens eerder heb gelezen, alleen dan met andere personages. Ook de eindstrijd tegen Loki was teleurstellend. Uiteindelijk veranderde deze epische strijd in sentimenteel gedoe waarvan ik niet erg onder de indruk was. Geef mij dan toch maar de Kanes of Percy Jackson!

Onno
Ik stond in dubio: vertel ik wat over In Cold Blood van Truman Capote of over Piecing Me Together van Renée Watson. Het is het laatstgenoemde boek geworden, omdat het hier onbekend en ondergewaardeerd is. Piecing Me Together is een YA roman, enigszins vergelijkbaar met The Hate U Give van Angie Thomas en Dear Martin van Nic Stone. In alle drie de boeken is de hoofdpersoon een zwart meisje dat zich gediscrimineerd voelt. Renée Watson heeft aan haar verhaal echter een geheel andere invulling gegeven. Terwijl Thomas en Stone politiegeweld tegen zwarten als basis nemen, heeft Watson voor (on)gelijkheid qua educatie van zwarten gekozen.

Het verhaal gaat over Jade Butler. Ze doet mee aan het 'Women-to-Women' programma dat tot doel heeft jonge, zwarte tieners kansen voor de toekomst te geven. Jade krijgt de eveneens zwarte Maxine als mentor toegewezen. Maxine heeft echter welgestelde ouders, terwijl Jade en haar moeder nauwelijks rond kunnen komen. Dit laatste geldt ook voor haar blanke schoolvriendin Sam, die net als Jade een studiebeurs heeft gekregen. Het is moeilijk voor Sam om contact te maken met andere blanke meisjes met rijke ouders. Watson laat zien hoe de verschillen tussen klassen binnen een ras uitwerken op de relaties tussen rijke en arme meisjes en het rassenverschil op de relatie tussen de zwarte Jade en haar al bijna even arme blanke vriendin Sam. Renée Watson ontving voor Piecing Me Together de Coretta Scott King Book Award 2018. De juryvoorzitter verwoordde het goed: "Watson brengt een coming-of-age verhaal dat de vele facetten van Jade verkent, een briljante en creatieve tiener op de rand van jonge volwassenheid."

Yvonne
In maart las ik best wat boeken, maar Sal staat mij nog het meest bij. Mick Kitson neemt ons mee naar de Schotse wildernis en geeft ons een bijzonder verhaal waarin de zusjes Sal en Peppa centraal staan. Hun moeder is alcoholist en haar vriend Robert misbruikt Sal. Wanneer Robert Peppa bedreigt, knapt er iets bij Sal en ze bedenkt een plan om te kunnen ontsnappen. Ze koopt met de gestolen creditcards van Robert een aantal attributen om in de wildernis te kunnen overleven en leert zichzelf vaardigheden over survival aan door op YouTube filmpjes te bekijken. Na 7 maanden plannen, breekt de noodlottige avond aan waarop Sal Robert vermoordt. Hierna vluchten de meiden naar de Schotse woestenij.

Het is zeer zeker geen gemakkelijk boek te noemen. De Schotse omgeving wordt dichtbij gehaald door veel Schotse woorden te gebruiken en dit leest - zeker in het begin - vrij moeizaam. Toch is het de moeite waard om door te lezen. De jonge meiden staan met hun gedrag loodrecht tegenover elkaar en juist deze balans geeft het verhaal kracht. Het is een mooie roman met hartverwarmende personages, maar waarbij het avontuur en de wijsheden van Sal met een korreltje zout genomen moeten worden. Hier kun je mijn volledige review over Sal vinden.

Lieke
Ik heb een hoop hele goede boeken gelezen in maart (ik tel zes vijfsterrenwaarderingen!) maar als ik er eentje moet kiezen dan kom ik uit bij The Blinds van Adam Sternbergh. Dankzij de Hebban leesclub rondom het boek kreeg ik deze gave thriller in handen en ik heb genoten van elke bladzijde. Toen ik ‘m dichtsloeg, moest ik echt even bekomen en dan weet je dat het goed zit. Een ijzersterk idee met een fantastische uitvoering en een dosis coole humor. Mijn recensie lees je hier.

In Caesura wonen mensen die – vanwege dingen die ze gedaan of gezien hebben – een nieuwe identiteit hebben gekregen. Ze weten weinig tot niets meer van hun leven voordat ze in het stadje in the middle of nowhere aankomen en ze weten al helemaal niet of ze een crimineel of onschuldig zijn. Het leven is verrassend vreedzaam totdat in een tijdsbestek van een werkweek de boel tot ontploffing komt. Het concept dat Caesura mogelijk maakt is pure scifi, de setting en sfeer zijn die van een rasechte Western en de bijna ondraaglijke spanning en eindeloze twists kenmerken een geweldige thriller. Sla ‘m open voor een helse maar heerlijke rit!

Sylvia
In maart deed ik mee aan een leesclub 'met eigen exemplaar' over The Song of Achilles van Madeline Miller. Eerder had ik Circe gelezen van deze auteur en daar was ik erg van onder de indruk. Ook dit boek gaat over verhalen uit de Griekse mythologie en heeft een onvergetelijke indruk op me gemaakt. 

Patroclus is een jonge prins, verbannen naar het koninkrijk van Phthia om daar op te groeien met Achilles. Achilles is sterk en mooi, alles wat Patroclus niet is. Maar ondanks hun verschillen raken de jongens innig bevriend, en hun band wordt sterker naarmate ze ouder worden. Dit tot verdriet en woede van Achilles' moeder Thetis, een wrede zeegodin die een hekel heeft aan stervelingen.

Als duidelijk wordt dat Helena van Sparta is ontvoerd en alle Griekse mannen verplicht zijn om haar eer te wreken en Troje te belegeren, sluit Achilles zich aan bij het leger, verblind door de belofte van roem. Patroclus, verscheurd door liefde voor en angst om zijn vriend, gaat met hem mee. 

Van te voren had ik gedacht dat het boek vooral over de Trojaanse oorlog zou gaan, met veel verhalen over veldslagen. Maar niets was minder waar. Natuurlijk speelt de Trojaanse oorlog een belangrijke rol, maar het boek draait veel meer om de relatie tussen Patroclus en Achilles.

Kayla
In maart heb ik kunnen genieten van het vierde deel van de manga serie 'Tokyo Ghoul'. De manga is een soort stripboek dat zijn herkomst heeft in Japan. Je leest het boek dan ook “achterstevoren”. Je begint achter in het boek en leest van rechts naar links. De eerste pagina is vaak in kleur, maar de rest is in zwart-wit. Eén deel, ook wel volume genoemd, bestaat uit meerdere hoofdstukken die soms ook als losse uitgaven gepubliceerd zijn.

'Tokyo Ghoul' is een manga over Ken Kaneki, een jongen die na een zwaar ongeluk een donororgaan krijgt van een ghoul. Ghouls zijn wezens die eruit zien als mensen, zich gedragen en kleden als mensen en die leven van mensenvlees. Na de transplantatie wordt Kaneki zelf deels ghoul en zal hij moeten leren leven in een wereld die anders is dan hij tot dan toe dacht. In het vierde deel van deze serie leert Kaneki meer over het leven van een ghoul en krijgt hij te maken met een vriendelijke jongeman die zijn vlees wil serveren in een restaurant.



Reacties op: Wat lazen de Readers in maart?

Meer informatie

Gerelateerd