Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in november?

op 06 december 2017 door

Er is alweer een maand voorbij! Een maand met weer volop interessante, gelezen boeken. Hieronder lees je welke boeken ons deze maand opvielen en die we hier even in de schijnwerpers willen zetten.

Lieke:
Bij de publicatie van The Wasp Factory, het debuut van Iain Banks, werden er quotes uit goede én slechte recensies gebruikt om reclame te maken voor het boek. Sommige van deze negatieve beoordelingen waren bepaald niet mals. Naast de gangbare positieve quotes zoals “A gothic horror story of quite exceptional quality” (Financial Times) vond je genadeloze kritiek van The Times: “As a piece of writing, The Wasp Factory soars to the level of mediocrity.”

Ik snap wel waarom de meningen zo verdeeld waren. The Wasp Factory is geen eenvoudig boek om te lezen. Het staat bol van gruwelijkheden: dierenmishandelingen, moorden, een buitengewoon akelige scène in een ziekenhuis. Het boek is bevolkt met psychopathische personages die nergens voor terugdeinzen. Maar toch… De thema’s die Banks behandelt en de humor waarmee dit gepaard gaat, maken van The Wasp Factory meer dan het zoveelste boek geschreven puur om te choqueren. Ik ging er tenminste ook flink door nadenken. Mijn recensie kun je hier vinden.

Karin:
In november heb ik een aantal boeken gelezen die recent zijn uitgekomen maar ook een klassieker die al heel wat jaartjes terug is uitgegeven. Namelijk mijn favoriete Jane Austen: Pride and Prejudice. Ik hou heel erg van klassiekers en heb de boeken van Jane Austen al vaker gelezen. Af en toe pak ik er weer eentje uit mijn kast. Het verhaal van de eigenwijze Elizabeth die niet zomaar een huwelijksaanzoek accepteert, ook al is haar sociale positie niet heel sterk, vind ik heerlijk. Haar afwijzing van de dweperige Mr. Collins, haar hechte relatie met haar zus Jane en haar beste vriendin Charlotte en haar uiteindelijke realisatie van liefde voor de eerst zo starre en trotse Mr. Darcy blijf ik heel mooi vinden! Jane Austen heeft zo’n fijne en grappige schrijfstijl. Hoewel ik ook dol ben op de verfilmingen, heb ik nog altijd meer waardering voor het verhaal als ik het boek weer lees.

Silke:
In november las ik vijf boeken, maar slechts twee wisten me echt te overtuigen. Een daarvan was The Long Way to a Small Angry Planet van Becky Chambers. Een heel toegankelijk scifi boek dat volgens mij door heel wat mensen erg gewaardeerd wordt. Hoewel het zich afspeelt in de ruimte, is het vooral een boek dat gaat over menselijkheid, respect voor elkaar, vriendschap en familie. En dat allemaal overgoten met een sausje van verschillende buitenaardse wezens en heel veel humor. Ik heb ontelbare keren hardop zitten grinniken tijdens het lezen. Ondertussen zijn we twee weken later en ik mis de personages nog steeds. Gelukkig zijn er twee boeken in de reeks!

Onno:
In november las ik 14 boeken, waaronder twee leesclubboeken. Highlight is Two Kinds of Truth van een van mijn favoriete schrijvers Michael Connelly. Hoofdpersoon is Harry Bosch die in dit boek gelijktijdig twee problemen voor zijn kiezen krijgt: het ontkrachten van de stelling van een ter dood veroordeelde dat Bosch hem destijds ten onrechte heeft beschuldigd door bewijsmateriaal in zijn woning te plaatsen en het oplossen van een dubbele moord op een apotheker en zijn zoon. Het zijn zaken die niets met elkaar te maken hebben. Desondanks weet Connelly ze toch in elkaar te breien. In mijn recensie kun je er meer over lezen. Het interessante aan Connelly is dat hij een geheel eigen sfeer in zijn boeken weet te creëren. Daarbij is Harry Bosch een uniek karakter. Een belangrijk uitgangspunt voor Connelly bij het schrijven van zijn crime novels is de uitspraak van zijn collega Joseph Wambaugh: “The best crime stories are not about how cops work on cases but about how cases work on cops."

Yvonne:
Het leukste boek dat ik in November las, was Dragon's Green van Scarlett Thomas. Het gaat over Effie, die van haar opa een bibliotheek erft als hij overlijdt. Haar vader is het hier niet mee eens en verkoopt de boeken aan een boekhandelaar. Dankzij een vriend en een andere speciale gift van haar opa, wordt duidelijk dat er maar 499 boeken zijn verkocht en dat er nog één boek, Dragon's Green, verborgen ligt in het huis van opa. Dragon's Green blijkt een magisch boek te zijn en Effie haar wereld wordt verrijkt met magie. Samen met haar nieuwe vrienden en de giften gaat zij proberen de boeken uit handen van de boekhandelaar te redden, terwijl ze ondertussen worstelen met de leer van de nieuwe gaves.

Dragon's Green bevat echt alles wat een boekfanaat maar wil: draken, prinsessen, een schurk en een held, magie en natuurlijk een heleboel boeken. Liefde, vriendschap, verraad en avontuur staan centraal en al deze elementen maken van Dragon's Green een echte mustread, ongeacht welke leeftijd je hebt! Hier lees je mijn recensie.

Annemieke:
In November las ik zes boeken die sterk variëren (kinderboeken, Nederlandstalig en Engelstalig). Het boek dat me het grootste avontuur opleverde was Lost Boy van Christina Henry. Het vertelt het verhaal van Peter Pan en zijn Neverland, maar dan vanuit het perspectief van Lost Boy Jamie. Jamie is de eerste Lost Boy die ooit door Peter naar het eiland werd meegenomen. In deze twisted fairytale zien we het leven op Neverland vanuit een andere kant. Hetzelfde geldt voor Peter. Zo blijkt maar weer: niets is wat het lijkt!

Een sprookje zo bekend en vertrouwd is door Henry op geheel eigen wijze neergezet. Als jong meisje was Peter Pan voor mij een zeer geliefd sprookje. Ik heb dan ook intens genoten van het avontuur dat dit boek met zich meebracht en de wijze waarop het is omgetoverd tot een nieuw verhaal.

Sylvia:
In november las ik The Less You Know the Sounder You Sleep van Juliet Butler. Dit boek is gebaseerd op het levensverhaal van de Siamese tweeling Masha en Dasha Krivoshlyapova uit Rusland. Ze zijn geboren in 1950 in Moskou en overleden in 2003. Masha en Dasha zijn na hun geboorte weggehaald bij hun moeder en hebben hun leven doorgebracht in ziekenhuizen en staatsinstituten. Als Siamese tweeling met een gedeelde bloedsomloop en twee aparte zenuwstelsels waren ze een ideaal wetenschappelijk onderzoeksobject voor de Russische autoriteiten. Wat het meeste indruk op me maakte is dat in die tijd in Rusland mensen met een handicap werden weggestopt en gezien werden als monsters. Het verhaal is indrukwekkend en het einde is hartbrekend hoewel niet onverwachts.  Helaas is het geschreven als een verslag met een opsomming van gebeurtenissen. Het is daardoor wel interessant om te lezen, maar niet zo spannend of verrassend.

Inge:
De afgelopen maand heb ik vooral Nederlandstalige boeken gelezen en maar twee Engelstalige. Mijn absolute favoriet is deze keer Anything is Possible van Elizabeth Strout. Hoe heb ik dit boek zo lang kunnen laten liggen? In augustus bracht ik het al mee uit Londen. Het boek vormt één geheel met het terecht zeer geprezen My Name is Lucy Barton, waarin Lucy tijdens een verblijf in het ziekenhuis weer in contact komt met haar moeder nadat ze elkaar vele jaren niet gezien hebben. In dit bijzondere vervolg lezen we in negen korte verhalen meer over de kennissen en familie uit het stoffige stadje in Illinois waaruit Lucy dankzij haar schrijftalent kon ontsnappen.

In een heel zorgvuldige, realistische stijl beschrijft Elizabeth Strout een wereld waar familie en afkomst je plaats in de wereld lijken te bepalen, waar je je eenzaam, armoedig en beschadigd kunt voelen, maar waar mensen in zeldzame momenten van openheid nader tot elkaar kunnen komen, zodat er weer ruimte komt voor een waardig leven. Een sterk en ontroerend boek over compassie en liefde. Ik gaf het boek vijf sterren. Ik ga meteen My Name is Lucy Barton herlezen.

Wat heb jij gelezen in november? Zat er iets prachtigs, ongelofelijk spannends of heerlijk humoristisch bij? Laat het ons weten!



Reacties op: Wat lazen de Readers in november?

Meer informatie

Gerelateerd