Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gefeliciteerd, je zit in de kernjury!

op 01 oktober 2017 door

Tot 8 oktober kun je weer stemmen voor de Hebban Awards. Er zijn vier categorieën: Romans, Thrillers, Non-fictie en Young Adult (YA). Ik zou graag meestemmen, maar van alle genomineerde boeken heb ik er maar twee gelezen. Op die twee zou ik kunnen stemmen, maar dat vind ik niet eerlijk. Alleen bij de romans weet ik bijna zeker dat ik het door mij gelezen boek, Het achtste leven (voor Brilka), het mooist zal vinden, maar nog steeds vind ik stemmen niet eerlijk, als ik niet alle boeken, of minstens de helft, gelezen heb. Ik stem dus niet en vind dat best jammer. 'Even' een groot aantal van die boeken lezen, gaat natuurlijk ook niet lukken.

Maar ik heb een andere kans om tóch op boeken te stemmen
Enkele weken terug, ik zat lekker in Frankrijk, kreeg ik een e-mail van de NS Publieksprijs. In de mail stond dat ik me aan mocht melden voor de kernjury van deze lezersprijs. Als ik werd geselecteerd uit alle aanmeldingen, ontving ik in elk geval de zes genomineerde boeken én ik maakte kans op een jaar lang grátis boeken. Mijn reactie was iets van 'say no more' en ik meldde me aan via de link in de e-mail. Daarna dacht ik er nog wel aan, maar ja.. ik was met vakantie en meestal win ik zoiets toch niet. Verder met het leven, zeg maar.

Ik mag meedoen!
Vrijdag werd ik verrast door wéér een e-mail van de NS Publieksprijs, namelijk dat ik meedoe!!!
Ik dacht dat deze e-mail veel later zou komen. Ik dacht ook dat ik 'm niet zou krijgen. Sinds ik het onderwerp van de e-mail las, loop ik al te stuiteren.

Geen idee welke boeken geselecteerd zijn, dat hoor ik op 25 oktober in Utrecht, waar de boeken aan mij, en 274 andere leden van de kernjury, uitgereikt worden. Geen idee of ik het leuke boeken vind. In het verleden hebben boeken als Gijp en Kieft gewonnen en die staan niet bovenaan mijn 'wil ik nog lezen'-lijst, zal ik maar zeggen. Wel knap dat deze schrijver, Michel van Egmond, twee jaar op rij won. Misschien mis ik wel wat met mijn (voor)oordeel over deze boeken.

Ik heb vier weken om deze zes genomineerde boeken te lezen. Het is dus tijd om afspraken in mijn agenda kritisch te bekijken. Móet ik erheen? Misschien heb ik zelfs al één van de boeken gelezen, gewonnen hier op Hebban, bijvoorbeeld. Dat zou wel leuk zijn. Ik moet uiteraard ook stemmen en mijn stem motiveren. Voor de uitreiking, wil ik dus ook Hoe lees ik? eindeiljk maar eens uitlezen. Daar staan vast nog goede tips in, voor de motivering.

Niet alleen moet ik zélf stemmen, ik moet ook anderen motiveren te stemmen. Daarmee kan ik 'Leesambasadeur' worden. Ondertussen hoop ik dat ik volgend jaar meer genomineerde boeken van de Hebban Awards gelezen zal hebben, zodat ik ook op deze site mee kan stemmen.



Reacties op: Gefeliciteerd, je zit in de kernjury!