Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn boeken van april

op 30 april 2017 door

Lezen geen probleem, deze maand. Nadat ik in Tess Gerritsen begon, de Rizzoli & Isles serie, had ik voor weinig anders tijd. Maar ik las ook andere boeken dan thrillers, in het kader van 'Lees eens wat anders in april' en vanwege de leesclub van In het museum.

Het derde zusje - David Hewson
Een boek van een Britse schrijver dat zich afspeelt in Amsterdam, Volendam, Marken en het natte land ertussen. Dat had ik niet verwacht. Het verhaal gaat over twee zusjes, die op jonge leeftijd een man vermoorden, waarvan ze dachten dat deze hun ouders en drielingzusje had vermoord. Vanwege hun mooie zangstemmen deed de moeder van de drieling haar best om hen op het podium te krijgen. Dat en meer. Het verhaal neemt bizarre wendingen, is spannend en leest lekker weg.
 Ik las dit boek voor mijn thrillerleesclub. Op 2 mei bespreken we het.

Bloedlink - Marianne en Theo Hoogstraten
Een verhaal uit middeleeuws Frankrijk komt samen met een vermissing in het hedendaags Italië. Twee verschillende ik-figuren vertellen hun verhaal: Emily leeft in de tegenwoordige tijd. Haar zus Julia is op vakantie in Italië verdwenen, samen met haar vriendin Vicky. Dit verhaal lijkt verband te houden met het verhaal van Madeleine, die leefde in 1206, de tijd van de kruistochten.
 Ik lijk in herhalingen te vallen: onverwachte wendingen, niemand lijkt te vertrouwen en het boek wegleggen valt me zwaar. Hiermee kon ik Italië afstrepen op de landenchallenge.

De Droogte - Jane Harper
Een hebban buzzboek. En wat voor boek. Op het Australische platteland wordt een gezin dood gevonden. Alleen de baby overleeft het drama. De vader, Luke, wordt gezien als de dader. Een jeugdvriend van Luke, Aaron Falk, keert met tegenzin terug naar de plaats van zijn jeugd. Samen met de plaatselijke politie onderzoekt hij wat er werkelijk gebeurd is. Ondertussen ondervindt hij weerstand van de plaatselijke bevolking, die in hem nog steeds de moordernaar ziet van Ellie, bevriend met Luke en Aaron toen ze pubers waren.
 Wéér een 'pageturner', ik schiet zo lekker op met m'n challenge. En na Italië kan ik ook Australië afvinken.

In het museum - Joost van Driel
Een leesclubboek. David heeft een bijzonder, extravagante vader, met wie hij regelmatig een museum in Brussel bezoekt. Hun geheimpje. Davids favoriete zaal is bij de dinosauriërs. Na verloop van tijd gaat Davids vader er alleen op uit, terwijl hij David achterlaat bij Sarah. Sarah is niet geïnteresserd in het museum, wat David irriteert. Langzamerhand blijkt dat Davids vader een bijzonder dubbelleven leidt, die problemen geeft in het gezin. David zoekt de ultime vlucht uit de realiteit.
 Hoewel het boek makkelijk leest en me nieuwsgierig genoeg maakte om door te lezen, is het niet mijn genre. Het is wel snel uit. En zo ga ik verder waar ik gebleven was in mijn 'lees eens wat anders'-boek.

Out of Africa (een lied van Afrika) - Karen Blixen
In het kader van de 'Lees eens wat anders'-maand op Hebben, besloot ik dit boek uit mijn boekenkast een kans te geven. In feite stond het al een tijdje op mijn 'wil ik lezen'-lijst in mijn hoofd, maar het kwam er nooit van, omdat het, zoals je al zult begrijpen, een totaal ander genre is dan ik normaliter lees. Het is wel een boeiend boek, dat vooral de relatie tussen Karen Blixen en de inheemse bevolking op de Afrikaanse plantage beschrijft.
 Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik erover moet zeggen. Het boek leest makkelijk en het is interessant. Het geeft een beeld van het leven van de blanke landeigenaren begin twingste-eeuw, gezien door de ogen van zo'n blanke landeigenaar. Op zich zou het ook interessant zijn om het verhaal van Farah, de huisbediende, en alle andere inheemsen te lezen vanuit hun perspectief.  Ik ben blij het boek gelezen te hebben, ben ook blij dat het uit is. En ik schreef er een blog over, uiteraard.

De Chirurg - Tess Gerritsen
Ik hoorde al veel positieve verhalen over de serie Rizzoli and Isles en mijn dochter kijkt 'm graag op tv. Na de enthousiaste blog van Desirée leest besluit ik dat er geen beter moment is dan nu en ik begin in De Chirurg. Al snel word ik meegesleurd in het verhaal van Rizzoli. Isles komt in het hele boek niet voor, maar mèn, wat is het spannend! Gelukkig kan ik na deel 1 gelijk door met deel 2.

De Leerling - Tess Gerritsen
In deel 1 van de Rizzoli & Isles-serie heeft een enge seriemoordenaar het gezien op 'beschadigde' vrouwen. In haar jacht op deze man, verijdelt Rizzoli dé moord, waar deze moordernaar naar toe werkte. Verklap ik hiermee erg veel? Ik denk het niet, dat hoort toch een beetje bij het genre. Ook als ik dergelijke series op tv kijk, is al snel duidelijk welk slachtoffer het gaat overleven. De moordenaar verdwijnt gelukkig achter slot en grendel. Maar dan.. in dit deel wordt Rizzoli geroepen bij een moord, die verdacht veel lijkt op de moorden van Hoyt, de seriemoordenaar in deel 1. Rizzoli legt gelijk een verband, die door haar collega's zo snel niet gezien wordt. Veel vertel ik er verder niet over. Het voordeel van beginnen in een serie is, dat je weet dat de hoofdpersoon het overleeft. Isles komt dit boek af en toe langs, maar echt vriendschappelijk contact is er nog niet met Rizzoli.
 Tijdens het oplossen van de moorden, blijkt dat Rizzoli kampt met issues, die te maken hebben met de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Eén en ander voortkomend uit haar jeugd, als jongste met twee oudere broers, die haar continu uitdaagden. Haar moeder lijkt haar carrière ook minder belangrijk te vinden dan die van haar oudere broer Frank. Hierdoor is Rizzoli erg gedreven om zichzelf te bewijzen als sterke, onafhankelijke vrouw.

De zondares - Tess Gerritsen
Er liggen nog wat andere boeken op me te wachten, maar toch besluit ik tot minimaal nog éen boek van Gerritsen. In dit deel wordt een jonge non vermoord en een andere levensgevaarlijk mishandelt. Wat zou hier aan de hand zijn. De boeken van Tess zijn slecht voor mijn nachtrust.
 In De Zondares lezen we ineens ook vaak uit perspectief van Isles. Langzamerhand lijken Jane en Maura toch een beetje de band te krijgen, die we kennen van de tv-serie. Hoyt komt gelukkig niet langs, wel een stel andere griezels, maar dat is logisch. Ondertussen verzoent Rizzoli zich enigszins met haar moeder.

Terwijl ik in het volgende deel begin, probeer ik deze zonnige zondag ook zoveel mogelijk sociaal te doen met mijn familie. Zo maakte ik vandaag een heerlijke wandeling met m'n dochter en spelen we drie spelletjes Kolonisten van Catan. Het boek had ook uit kunnen zijn, maar acht boeken in één maand is voor mij ook al een heleboel.



Reacties op: Mijn boeken van april

Gerelateerd