Mijn boeken van januari

op 31 januari 2017 door

Mijn challenge voor dit jaar staat op 52 boeken en ik las er al 6. Ik loop dus voor op de planning! (Toch?) En eigenlijk kostte dat helemaal niet zoveel extra moeite. Gewoon de tv wat vaker uit, geen herhalingen van wéér een sitcom kijken. Wil best.

Omdat onthouden wat ik lees niet mijn sterkste kant is (gelukkig houd ik het bij op Hebban) bedacht ik dat het misschien handig is maandelijks op het blog bij de houden wat ik las en hoe ik het vond. Zo zet ik mijn gedachten en herinneringen op een rijtje.

Toen het donker werd - Simone van der Vlugt
Eigenlijk begon ik dit boek nog in 2016, maar op 1 januari las ik 'm pas uit, dus ja, hij hoort echt bij deze challenge.
In het begin van dit verhaal, wil ik het boek eigenlijk gelijk weer wegleggen: een zoon van 17 in de problemen. Met zelf een zoon van 17 kwam dat heel dichtbij. Gelukkig las ik verder. Ten eerste gaat het boek verder niet echt over die zoon en het is een heerlijk spannend boek, waarin ik een aantal keren op het verkeerde been gezet word. Ik ga zeker meer lezen van deze schrijfster.
Naar aanleiding van dit boek schreef ik ook een blogje

De sneeuwman - Jo Nesbo
Het eerste boek van dit jaar voor de Thrillerleesclub. Weer een spannend boek. Bij de leesclub had de één de ontknoping al snel door, ik was hierin wat later. Toch kwam ook voor de anderen de ontknoping wel uit onverwachte hoek. Alle Scandinavische namen zorgden af en toe voor verwarring, net als de tijdlijn in het begin (met een e-reader blader je niet makkelijk terug, maar kun je gelukkig wel af en toe kijken hoe de hoofdstukindeling ook alweer is, want ik raakte wat in de war).

'De sneeuwman' blijkt wel het 7e boek te zijn, waar inspecteur Harry Hole in meespeelt. Op zich is het los te lezen, maar je mist wat van zijn geschiedenis. Nou is het een inspecteur met een alcoholprobleem en dat lazen we al vaker in Scandinavische thrillers. Gaat het daar echt zo slecht bij de politie? Ook is de laatste alinea bron van verwarring. Mogelijk lees je daarover verder in een volgend "Harry Hole"-verhaal.

Het huis van de moskee -  Kader Abdolah
Even iets heel anders dan al die thrillers. Dit boek stond al enige tijd op mijn 'nog te lezen'-lijstje en dat het zich in Iran afspeelt, gaf nu de doorslag om het erbij te pakken. Die landenchallenge hè. Weer heb ik problemen met de namen en ook de familiebanden haal ik door elkaar. Gedurende het boek wil ik wel verder lezen, ik wil weten hoe het afloopt, maar echt veel spanning zit er niet in. Misschien ben ik ook teveel aan thrillers gewend. Pas achteraf kan ik het boek echt waarderen en ik leerde wat geschiedenis van het land. Ook over dit boek schreef ik een blog.

Behind her eyes - Sarah Pinborough
Ik won weer een boek en sloot me aan bij de leesclub. Deze is nog in volle gang, maar het boek had ik binnen een paar dagen uit. Een makkelijk te lezen boek in het Engels. Prettige schrijfstijl, korte zinnen en niet al te moeilijke woorden. En spannend! Gedurende het boek verandert het perspectief tussen de hoofdpersonen, waardoor je steeds weer een ander beeld van het verhaal krijgt. Wat is waarheid? De plottwist aan het eind verraste me volkomen.

Het jasje van Luís Martin - Gilles van der Loo
Op zich een leuk verhaal, maar ik bleef doorlezen voor een clou, dat niet kwam. Gilles van der Loo schrijft een soort eerbetoon aan een overleden vriend. De vrienden fietsen veel door Amsterdam en die routes worden tot in detail beschreven, waar ik niet veel me kan, als niet-Amsterdamse. 

Ondertussen lees je ook het verhaal van Luís Martin. Een ander eerbetoon? Ik kom er niet helemaal uit.

Te lijf - Isa Hoes en Medina Schuurman
Een boek over de overgang. Ook hier schreef ik een blog over. Mijn conclusie daar: "Een naslagwerk op dit gebied kun je het niet noemen, maar voor vrouwen van 45+ is het voor mijn gevoel wel een aanrader. Het leest ook vrij makkelijk weg."

Qua landen kwam ik deze maand niet verder dan Nederland, Noorwegen en Iran. Nederland bleef ook maar beperkt tot één provincie, Noord-Holland. Ben benieuwd waar februari me brengt.Reacties op: Mijn boeken van januari

Gerelateerd