Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn boeken van maart

op 31 maart 2019 door

Oktober - Soren Sveistrup
Jeetje wat een verhaal. Ik las dit boek voor mijn thrillerleesclub van deze maand, maar ik heb me ook aangemeld om dit boek met buddyread te lezen. Daarom zeg ik er verder maar niets over.

Fatale dag en Fatale keuze - Kathy Reichs
Twee heerlijke boeken in hetzelfde genre als de serie Rizzoli & Isles, waar ik twee jaar terug niet mee kon stoppen. De omschrijvingen, metaforen en vergelijkingen, waar ik me in het eerste boek van Reichs enigszins aan ergerde, komen in deze delen een stuk minder voor. Minder geforceerd. Blond haar is af en toe ook gewoon blond haar, in plaats van haar in de kleur van gedroogd stro, zeg maar.
Gelukkig heb ik nog vele boeken van deze serie te gaan. Met enige moeite kies ik toch een ander boek, een ander genre, om aan het thema van deze maand te voldoen.

Mevrouw mijn moeder - Yvonne Keuls
In een losse vertelstijl vertelt Keuls op anecdotische wijze over haar eigenzinnige Indonesische moeder en de verhalen van haar voormoeders. Dit was mijn themaboek voor deze maand.

Witte dood - Robert Galbraith
We gingen een paar dagen naar Londen. Een goede reden om een boek te kopen, dat zich daar afspeelt, toch? En ik schreef er al over, hoe leuk het is om door straten te lopen, waar je hoofdpersoon even later ook is.
Verder is het gewoon een heerlijk boek. De zevenhonderd pagina's waren zo voorbij en nu is het wachten op de volgende, hoop ik.

4dd5d5e5b5ddb636dde6f2a80a2ca24c.jpg

Our house - Louise Candlish
Ik las bovenstaande op de achterflap en wilde natuurlijk weten hoe dit verder zou gaan.
Het verhaal is een mix van vertelstijlen. Het begint inderdaad met Fi, die thuiskomt en ziet dat er andere mensen in haar huis zijn. Vervolgens lees je haar verhaal als podcast, met reacties van anderen op twitter. Ondertussen vertelt haar man zijn kant van het verhaal. Dit geeft een compleet beeld, vanuit verschillende perspectieven.
Er zijn diverse twists in het verhaal, sommige zag ik (van mijlenver) aankomen, anderen waren toch nog een verrassing. De allerlaatste zin deed me enigszins huiveren. Een open, maar toch niet zo'n open einde.

Wel leuk was, dat dit boek zich ook afspeelde in Londen. Waar Robin uit Witte Dood regelmatig langs café De Zwaan komt, gaat Bram hier zelfs wat drinken!

Mijn moeders strijd - Murat Isik
De eerste dag van de boekenweek miste ik de trein. Een uitgelezen moment om even de boekwinkel op het station in te duiken en boeken te kopen. Aangezien ik Wees Onzichtbaar van Isik al gelezen had, een verhaal dat voornamelijk over zijn vader (of dat van de hoofdpersoon) gaat, was ik erg benieuwd naar dit verhaal.
Hoewel Isik meerdere keren benadrukt dat Wees Onzichtbaar fictie is, is het duidelijk dat het het verhaal van zijn leven tot dan toe is. Dit essay is een soort aanvulling op dat verhaal, waardoor je de kant van zijn moeder beter leert begrijpen. Zeker door de vroege jeugd van zijn moeder, voel ik me boos en verdrietig over het leven van meisjes en vrouwen in zoveel landen. Machteloos ook. En blij, dat zijn moeder zich hieraan kon ontworstelen. Wat een kracht had die vrouw, zelfs als klein meisje.

Even heb ik getwijfeld of ik een essay van 60 pagina's af kon vinken voor de readingchallenge, maar aangezien er meerdere boeken van ruim vijfhonderd pagina's tegenover staan, lijkt me het toch geen probleem.

Fatale vlucht - Kathy Reichs
Ik kocht tijdens de boekenweek een stapeltje boeken, maar besloot toch de volgende van Reichs te gaan lezen. Temperance Brennan helpt mee met het identificeren van lichamen na een vliegtuigongeluk en doet een bijzondere ontdekking. Niet iedereen is hier blij mee, waardoor ze tegen wordt gewerkt in haar onderzoek.
Uitgebreide uitleg over hoe zo'n onderzoek na een ramp precies in z'n werk gaat (in elk geval heel secuur), hoe je ontdekt dat er ergens een lijk begraven ligt (iets met vetten in de bodem) en hoe het vliegtuig heeft kunnen neerstorten, lees ik slechts vluchtig door. Het verhaal en Brennans omgang met haar huisdieren ("onderweg wees ik hem [een hond] op markante punten in de omgeving") blijft weer leuk om te lezen.

Jas van belofte - Jan Siebeling
Ik doe het niet vaak, het boekenweekgeschenk nog in de boekenweek lezen, maar ik las Siebeling nog nooit en was wel benieuwd naar zijn schrijfstijl. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken. Eigenlijk was het precies zoals ik had verwacht. Knielen op een bed violen zal voorlopig niet hoog in mijn NTL staan. Verder weet ik dat een boekenweekgeschenk meestal niet aansluit bij het thema, maar om nou een verhaal te schrijven dat vooral over een vader gaat, dat ging me eigenlijk ook nogal ver. Het deed me ook heel erg denken aan datgene dat ik weet van Knielen op een bed violen, net of het net als Isik's verhaal een aanvulling op een boek was, maar dan nog meer over het geloof en de vader.
Op tv hoorde ik Siebeling vertellen, dat hij niets wist van het thema toen hij gevraagd werd dit boekenweekgeschenk te schrijven.

De eenzame postbode - Denis Thériault
Dit boek zag ik een paar jaar terug en wilde ik toen al lezen, mede vanwege mijn andere hobby postcrossing. Helaas was het boek toen vrij duur. Nu lag het voor € 7,50 bij de boekhandel. Een uitgelezen moment dus.
Het is geen spannend boek. Lief, is wat in mij opkomt. Met veel informatie over de Japanse dichtkunst Haiku en Tanku. Interessant.

Dankzij een paar dunnere boeken dan ik normaal lees, zit ik na het eerste kwartaal van dit jaar op ruim éénvierde van het aantal boeken dat ik wil lezen. Nog steeds op schema dus.



Reacties op: Mijn boeken van maart

Gerelateerd