Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn leesjaar 2016 (werkende blog)

op 26 december 2016 door

Het is eind december, traditioneel de tijd van het jaar van lijstjes. Hele televisieavonden worden ermee gevuld: wie was het snelst, het best, wat schokte ons het meest en waar werden we blij van. Sport- en nieuwsoverzichten, het houdt niet op. Ook de voorpagina van hebban heeft tegenwoordig allemaal lijstjes.

Dit was het eerste jaar ooit dat ik bijhield wat ik las en hoeveel. Dit was ook het eerste jaar dat ik met anderen sprak over wat ik gelezen had, zowel in een leesclub in de buurt als (uiteraard) hier op hebban. Dit alles gaf lezen een nieuwe dimensie en maakte het leuk. Maakte het ook weer meer een deel van mijn leven.

Sja.. en als je dan zoals bijhoudt wat je leest, ga je ook aan het eind van het jaar denken "Wat trof mij nu het meest?" en "Van welk boek heb ik het meest genoten?"

2016 is sowieso het jaar, waarin het het vaakst (voor mij) een nieuwe schrijver ontdekte, zowel via hebban leesclubs als buzzboeken als ook via mijn thrillerleesclubje.

Het boek dat mij het meest bijblijft van dit jaar is ook een boek dat ik als één van de laatste gelezen heb. Via hebban. Een behoorljike pil met veel drama, geschiedenis en fantastisch mooie zinnen: "Het achtste leven (voor Brilka)". Door er hier in de leesclub over te praten, vielen automatisch meer dingen op en leerde ik extra van de geschiedenis, omdat anderen zo goed waren dit op te zoeken of te delen. Het is een boek dat ik iedereen aanraad, die van familiegeschiedenissen en geschiedenis houdt en tegen een dik boek kan. Een vriendin van mij heeft hem al op haar verlanglijstje staan.

Qua thrillerschrijvers ben ik dit jaar blij verrast door S.J. Bolton en Bjork. Hierin stond ik niet alleen. 'De Doodsvogel' komt op vele lijstjes voor, volgens mij. Bolton las ik toevallig net met m'n thrillerleesclub, toen ik haar nieuwe boek als buzzboek mocht lezen. Weer een schrijfster, waar ik meer van wil, maar helaas nog niet aan toegekomen ben. Stephen King maakte wat mij betreft z'n reputatie waar met de Mr. Mercedes-trilogie. Echt vernieuwend was het voor hem niet, maar het zorgde weer voor veel leesplezier.

Blij verrast was ik door "De man die alles achterliet", een historische roman van Tanya Commandeur. Zonder hebbanleesclub had ik dit boek nooit in handen gekregen, ben ik bang, en ik heb er echt van genoten.

Ik vond het leuk ook nieuwe fantasyschrijvers te leren kennen. Natalie Koch met de 'Verborgen Universiteit' en verschillende series van Adrian Stone, die ik ook alweer via een leesclub ontdekte. Ik hoop komend jaar deel 2 van Magycker te lezen. (en ik zou het niet erg vinden als deel 3 dan gelijk volgde, ik ben niet zo goed in wachten)

Een leuk origineel boek, dat ik dit jaar las, vond ik "Het Rosie project", dat ik cadeau kreeg via Elly's Choice. Volledig anders dan de andere boeken, maar ik had er veel plezier aan. Mijn dochter stoorde zich ondertusen enigszins aan mijn gegiechel tijdens het lezen. Ik twijfel nog over het vervolg, "Het Rosie effect". Hoor er verschillende verhalen over.

Zijn er dan nog boeken die tegenvielen? Nou 'Overspel' van Tatiana de Rosney kon me niet echt boeien en het einde snapte ik geloof ik niet helemaal. Van 'Dagen van Schaamte' had ik meer verwacht. 'Gangsterland' kreeg ik zelfs helemaal niet uit, iets wat mij niet vaak gebeurt.

Momenteel ben ik bezig in een boek van Baldacci, die spannender is dan ik verwacht had. Hij komt dit jaar (deze dagen) nog wel uit, denk ik zo. Dan heb ik 45 boeken gehad en kan terugkijken op vele uren leesplezier. Op naar 2017



Reacties op: Mijn leesjaar 2016 (werkende blog)

Gerelateerd