Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De allereerste keer....

op 12 februari 2018 door

Voor alles is een eerste keer. De eerste ademteug, je allereerste stapjes en je eerste kus.
Zo is dit de allereerste blog, de ontmaagding van Saskia in de Boekenhemel, die net als in het echte leven iets later komt dan verwacht. Maar dat heb je met ontmaagdingen. Je stelt je er van alles bij voor maar het pakt toch altijd nét iets anders uit.

Eerste Boek

Het eerste boek dat het geboortekanaal van Saskia in de Boekenhemel passeerde was Beet van Marc Kerkhofs. De beet was geen liefdesbeet en zeker geen vampierbeet. Erotiek kwam er niet aan te pas maar de plaats van handeling van de eerste beet was enigszins ongebruikelijk: hét gebeurde nota bene in een carwash.
Het monster dat verantwoordelijk was voor alle daaropvolgende ellende krijgt de naam Splinter, naar de ninjutsuleraar van de Teenage Mutant Ninja Turtles. In tegenstelling tot de Splinter uit de cartoonserie is deze gelijknamige Splinter geen rat en ook geen ninjutsumeester. Hij is echter wel groen en ziet er eigenlijk niet zo gevaarlijk uit. Maar schijn bedriegt! Zo zie je    Mr. Jekyl en voilà, daar is Mr. Hyde.
Benieuwd?  Lees het boek, ik gaf het vier sterren want het verhaal heeft me geen moment verveeld. Je kunt ook eerst een blik op mijn recensie werpen.
Wil je meer weten over deze Vlaamse schrijver?
Volg dan mijn boekenblog want binnenkort vertelt Marc Kerkhofs in de rubriek Spraakwater over zichzelf, Beet  en over het schrijven en lezen van boeken.

Beet kun je bij je Reading Challenge onderbrengen in de categorie #46 Beestachtig boek. Ik zou het genre aanduiden als een magisch realistische roman omdat hij niet echt griezelig is. Als verstokte sf-en fantasyfan ben ik echter wel wat gewend. Voor mensen die een griezelig boek uit categorie #41 van de Challenge willen lezen maar slapeloze nachten willen vermijden is Beet een leuk alternatief.

Eerste maand

Januari is de eerste maand van het jaar en tevens ook de maand dat ik verjaar. Het is zelfs een speciaal jaar. Ik ben namelijk 51 geworden en daarmee is 2018 het eerste jaar na de verschijning van Sara. Zij stond iedere nacht naast mijn bed te koekeloeren. Gelukkig verdween zij na mijn verjaardag uit beeld om vervolgens op mijn boekenplank te verschijnen in de vorm van Harten Sara van Thomas Olde Heuvelt. Ik wil haar nog lezen maar geduld is een schone zaak. Ik heb tenslotte nog 49 jaar voor de boeg en ben van plan om Methusalem voorbij te streven. En met Thomas weet je maar nooit of je nog aan een goeie nachtrust toekomt.

Het verlanglijstje

Omdat ik nastreef om zoveel mogelijk sf-en fantasyboeken in mijn Hebban Reading Challenge te verwerken, heb ik mijn verlanglijstje samengesteld nadat in december de categorieën bekend werden.

Bovenaan mijn lijstje stond Het einde van het begin van Arthur C Clarke. Dit boek uit 1953 kan ik mooi lezen voor categorie #11 want het is ruimschoots ouder dan 10 jaar. In dit boek nemen ruimteschepen van de Overlords de aarde over om ze zogenaamd te beschermen tegen de oorlog en het uitsterven van de mensheid.

Volgens boekverkoper Ferry Visser van Rebers Boek en Buro te Zevenaar is Jon Skovron fantastisch. Die móet je dus hebben en daarom zette ik Grim en Schaduw, het tweede deel uit de serie Het Keizerrijk der Stormen, er onmiddelijk bij. Deze is kandidaat voor categorie #10, een door de boekverkoper getipt boek.

Ook vroeg ik De Boekendief van Markus Zusak. Dit boek kan zowel voor categorie #49 , een boek over boeken, alsook voor categorie #29 , een boek over oorlog, gelezen worden. Het verhaal gaat over Liesel, een negenjarig meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog boeken redt uit de boekverbrandingen van de nazi’s. Ze leert dat woorden macht hebben en dat je er goede en slechte dingen mee kunt doen. De Boekendief valt niet in het sf-fantasy genre maar ik kon helaas geen passend boek uit dit genre vinden.

Voor categorie #12 (een boek met een enorme lange titel) vroeg ik Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit van Dave Eggers. Deze literaire roman over de wijze waarop de nog jonge Eggers de dood van zijn ouders verwerkte en voor zijn jonge broertje ging zorgen, wilde ik al geruime tijd lezen. Ik heb daarnaast ook een fantasyboek in de kast staan met de even lange als welluidende titel Welcome to nightvale Mostly void, partially stars van Fink. Er hoort een podcast bij die je gratis kunt beluisteren via hun site of via You Tube

Natuurlijk heb ik nog vééel meer gevraagd want boekenzucht kent geen grenzen.

60949678f4579355833667e7a77e90ca.jpg























Ik heb uiteindelijk een aardige verjaardagsbuit bij elkaar weten te scoren. Rechts op de foto zie je het stapeltje sf en fantasy en aan de linkerkant een serie overige genres. Ik heb natuurlijk niet alles gekregen wat ik vroeg. Daar is ook totaal geen ruimte voor in huis. Annexatiepogingen richting de buren zijn tot nu toe mislukt maar we houden vol. Napoleon ging ook niet over één nacht ijs.

Over veroveringen gesproken. Het boek dat ik deze maand ga lezen voor categorie #22 , de korte verhalen heet Conquistador en is geschreven door onze eigenste Johan Klein Haneveld. Het bevat twaalf verhalen die zich in de toekomst afspelen. Nu is een conquistador een ontdekkingsreiziger maar het van oorsprong Spaanse woord betekent ook veroveraar. Het titelverhaal is een novelle van vierenzestig pagina’s lang en gaat over een ontdekkingsreiziger in een sf-setting. Ik hoop nog wat inspiratie op te doen voor mijn eigen veroveringen. Een fles rum zal daarbij wel van pas komen. Gelukkig heb ik het juiste merk in huis om het ruimtesop te kiezen.
(Nee, dat is geen typefout). Nadat ik de ruimte heb verlaten, daal ik vervolgens af naar het koninkrijk Kartaalmon, alwaar een Kraak de zeeën onveilig maakt. Alvorens het ruime sop te kiezen, schenk ik nog flink glas rum in (van het juiste merk uiteraard, zie dit filmpje)) zodat ik goed voorbereid dit tweede deel uit de serie Krakenvorst te lijf te ga. 


b10c6597cc1d91ff933cca01bbbde8e5.jpg

Natuurlijk vind je de recensies van deze boeken in de toekomst terug op Saskia in de Boekenhemel.
Nu hijs ik mij in mijn piratenpak, monster aan op mijn (ruimte)schip en kies het ruim(t)e sop.

Alaaf, tot na de Carnaval!



Reacties op: De allereerste keer....

Gerelateerd

Over

Marc Kerkhofs

Marc Kerkhofs

Graag met taal bezig. Schrijven is ademen. Zonder stik ik dus ...

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...

Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke

Sir Arthur Charles Clarke (Minehead, 16 december 1917 – Colombo, 19 maart 2008)...

Jon Skovron

Jon Skovron

Jon Skovron is de auteur van meerdere young adult-boeken, waaronder Man Made Boy...

Markus Zusak

Markus Zusak

Markus Zusak (Sydney, 1975) is een Australische auteur. Hij begon met schri...

Dave Eggers

Dave Eggers

Dave Eggers is de auteur van vele boeken zoals De cirkel, Het alles, De monnik v...