Hebban Teamdag 2017

op 03 juli 2017 door

Wie denkt dat elke lezer introvert of verlegen is, had gisteren een kijkje moeten nemen in boekhandel Grand Theatre in Breda. Daar ging de Hebban teamdag 2017 door en hoewel het geschreven woord centraal stond, kreeg stilte geen kans. Ten eerste was het gewoon enorm leuk om eindelijk eens de echte recensenten, Club van 10-leden en Hebban crew bij de foto’s te kunnen plaatsen. Dat zorgde voor herkenning, maar ook voor heel wat grappige verwarringen (lees: veel gebabbel). Daarnaast was er natuurlijk het programma dat de Hebban Crew voor ons in elkaar gebokst had. Mochten we toch nog verlegen hebben gezeten voor een gespreksonderwerp (as if!) bracht de inhoud van de teamdag daar wel verandering in.

Het programma zag er behoorlijk mysterieus uit: iets met debutanten, uitgeverijen en een special guest. Gelukkig werden we niet te lang in spanning gehouden. Om één uur beet Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban) de spits af, gevolgd door Martijn Lindeboom (redacteur Hebban). Zij gaven ons een blik achter de schermen. Hebban is de afgelopen jaren enorm gegroeid, momenteel zijn er al 130.106 leden. Ik denk dat we ons allemaal wel trots voelden om actief deel te mogen uitmaken van deze community.

10f1f47f13551b80773c70b9efac1d08.jpgMaar waar wil Hebban naartoe, wat wordt van ons verwacht en wat mogen wij verwachten? Via een stellingenspel werden allerlei vragen opgeworpen en besproken. Dat niet iedereen dezelfde mening had bleek uit de discussies die tijdens de pauze gewoon doorgingen. Tof idee, die stellingen!

Na de pauze kregen drie debutanten elk 2 minuten om hun boek te pitchen, een vreselijk concept dat volgens mij door de duivel zelf is bedacht. Dat achter hen een klokje exact aangaf hoe snel de seconden wegtikten, hielp niet echt. De debutanten moesten hun zenuwen onder controle houden, snel genoeg (maar toch nog duidelijk) praten én de tijd in de gaten houden. Ik had echt met ze te doen, maar ze brachten het er alle drie erg goed vanaf.

6c37d05112d75de1ebbc032fc550133f.jpg

Er werd op voorhand niet verteld wie de debutanten waren – en in die twee minuten hadden ze daar zelf natuurlijk geen tijd voor – dus ik wist aanvankelijk niet naar wie ik zat te luisteren. Gelukkig is Google alomtegenwoordig en bleek het om Jef Schokkaert (Andromeda), Elly Biesters (Ongemakkelijke mensen) en Roxanne Wellens (Te waar om mooi te zijn) te gaan. Tijdens de vragenronde waren ze duidelijk meer op hun gemak en konden ze in alle rust over hun schrijfgewoontes vertellen. Tijdens de borrel hebben we met We Love Lit nog een gesprek gehad met Jef Schokkaert over debuteren. Hier zit zeker nog een activiteit/blogpost voor onze club in.

a71bff0fb0d84e7b05ff84b1f90ca2cc.jpgDe special guest bleek Hanna Bervoets te zijn, die samen met haar redacteur Jelte Nieuwenhuis de wisselwerking tussen auteur en redacteur toelichtte. Als ik al een favoriet gedeelte van de namiddag moet uitkiezen (niet gemakkelijk) dan was dit het. Ik sta er eigenlijk bijna nooit bij stil welke impact een redacteur op het uiteindelijke literaire werk heeft. Jelte Nieuwenhuis begeleidt Hanna Bervoets al zes boeken lang, wat een opmerkelijke relatie en vertrouwensband oplevert. Ook dit onderdeel vloog voorbij (volgende keer moet er een weekend i.p.v. een namiddag georganiseerd worden).

De teamdag werd afgesloten met drie uitgevers (Harper Collins, Lebowski en Unieboek/het Spectrum) die nieuwe boeken in de kijker mochten plaatsen. Niet geheel onverwacht vond ik de boeken die Lebowski in het najaar zal uitbrengen het meest interessant. Ik kijk vooral uit naar ‘Mijn vader is een vliegtuig’ van Antoinette Beumer.

De locatie van deze teamdag was perfect. Boekhandel Grand Theatre is een prachtige winkel, waar je de tijd gemakkelijk uit het oog verliest. Het boek dat ik wou kopen (Het hoofdgerecht van Maarten Blom) bleek niet in voorraad te zijn. Best jammer, maar de rijkelijk gevulde goodiebag van Hebban bracht meteen troost.

Super bedankt aan de Hebban crew (Sander, Daphne, Lindy, Soraya, Debbie en Martijn) voor organisatie van deze dag. Meer dan geslaagd en absoluut voor herhaling vatbaar!

43040a50d802dc037f68fed125f83bfb.jpgReacties op: Hebban Teamdag 2017

Meer informatie