Welk boek las jij op 1 februari 2005?

op 01 februari 2017 door

Sinds september 2004 hou ik de boeken die ik lees bij in een Excel-tabel. Ik gebruik de tabel wanneer iemand me om een boekentip vraagt, of wanneer ik wil bekijken welke boeken van een bepaalde auteur ik al dan niet gelezen heb. Toen ik mijn boekentoptien van 2016 aan het samenstellen was, scrolde ik door de hele lijst en beleefde op een half uur honderden avonturen in mijn hoofd. Zo veel boeken die ik vergeten was, maar waarvan het eerste woord van de titel meteen het volledige verhaal terug opriep. Heerlijk, zo’n trip down memorylane! Hieronder de boeken die ik de afgelopen jaren aan het lezen was op 1 februari:

2005: Peter Sheridan - Big fat love

Ik moet bekennen dat ik me dit boek helemaal niet meer kan herinneren. Ik was toen zo’n 6 maanden zwanger, dus het moet de zwangerschapsdementie geweest zijn :-). De korte inhoud laat me weten dat dit gaat over een Ierse vrouw die in een klooster beschutting zoekt tegen haar gewelddadige man. Ze haalt daarbij de levens van de hele gemeenschap overhoop.

2006: John Irving - A widow for one year

Ik ben een Irving-fan en hoewel ik dit niet zijn beste boek vind, zijn wel alle typische Irving-elementen aanwezig. We volgen Ruth vanaf haar vier jaar tot haar volwassen leven. Ik herinner me dat ik het interessant vond dat Ruth schrijfster wordt en hoe haar verhalen en haar‘echte’ leven met elkaar vervlochten raken.

2007: Arnon Grunberg - Tirza

Hoeft dit boek nog toelichting? Ik was meteen verkocht toen ik over dit boek hoorde en ging helemaal mee in de hype door het aan iedereen aan te raden. Ik vind dit nog steeds zijn beste boek.

2008: Vikram Seth - An equal music

Ik heb zo van dit boek genoten dat ik het later nog eens herlezen heb. Hoewel ik weinig met muziek heb, wordt het in dit boek zo prachtig beschreven dat ik het bijna jammer vond dat ik als kind gestopt was met mijn vioollessen. Het boek brengt het aantrekken en afstoten van muzikanten van een kwartet op een subtiele manier in beeld. Zeker een aanrader voor muziekliefhebbers.

2009: Arnon Grunberg – Figuranten

Na Tirza ben ik eerdere boeken van Grunberg gaan lezen, maar ze brachten nooit meer de spanning en het leesplezier die Tirza me gegeven had. Figuranten gaat over acteurs die het willen maken in Hollywood. Het boek kon me niet boeien, ik las het niet uit.

2010: Jhumpa Lahiri - The namesake

Er zijn boeken waarvan ik me vooral de sfeer herinner, eerder dan de concrete verhaallijn. The Namesake is zo’n boek. De cultuurshock van immigranten in Amerika wordt op een grappige, realistische en ontroerende manier beschreven. Ik deed dit boek aan verschillende mensen cadeau en hoorde daarover nog geen klachten.

2011: Kluun - Komt een vrouw bij de dokter

Wat een verhaal, zelden heb ik zo veel gehuild bij een boek. Ik hou van de rechttoe rechtaan stijl van Kluun. Hij verbloemt op geen enkel moment de gevolgen van kanker. Dit levert een hard, maar geen bitter boek op. Ik las van Kluun ook Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! en De weduwnaar. Zijn nieuw boek staat op mijn to-read lijst voor 2017.

2012: Julian Barnes - The sense of an ending

Dit boek moet je gelezen hebben zonder er op voorhand al te veel over te weten. Het is een boek dat je doet twijfelen aan je eigen herinneringen. Een origineel en uitdagend werk.

2013: Lisa Genova - Still Alice

Door dit boek was ik meteen verkocht aan de Lisa Genova’s schrijfstijl. Hier mijn eerdere blogpost over haar boeken.

2014: Manu Joseph - The illicit happiness of other people

Een boek dat je fantastisch of vreselijk vindt. Ik behoorde tot de eerste categorie. Donkere humor, dysfunctionele personages, rake observaties over de zin van het leven, Manu Joseph had me van de eerste tot de laatste pagina in z’n klauwen. Ik heb verschillende zinnen genoteerd, maar dit citaat typeert het boek het beste: ‘A mad person transfers his delusion to another person, and both of them begin to see the same delusion. And they mutually corroborate what they see is true. That is the Folly of Two.’ ‘Do you think that is really possible?’ ‘All around you, Mythili, is the Folly of Two.’

2015: Michel Rostain - The Son

Michel Rostain combineert fictie met realiteit om de dood van zijn zoon op papier te krijgen. Op de kaft staat: “This is not a book about death; it's a book about life.”. Dat vat het prima samen. Een boek dat troost geeft, maar tegelijk mijn hart brak.

2016: R.J. Palacio – Wonder

Een krachtig young adult boek over anders zijn. Voor volwassenen vond ik het iets te naïef en rooskleuring, maar ik zou het zeker aan elke 14-jarige die graag leest aanraden.

2017: Kees ‘t Hart – Wederzijds

Ik ben pas begonnen in dit boek. Ik ken het eerdere werk van Kees 't Hart niet, maar kan de bondige, wrange stijl wel smaken. Recensie volgt binnenkort.Reacties op: Welk boek las jij op 1 februari 2005?

Meer informatie

Gerelateerd