Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Angstwekkende gebouwen

op 28 juli 2019 door

Wie herinnert zich niet het Bates Motel uit Psycho van Robert Bloch, of nog erger uit de gelijknamige film van Hitchcock? Er zijn meer van dergelijke angstwekkende gebouwen. Het kan een torenflat, een hotel of een woonhuis zijn. Hier een paar voorbeelden van griezelige gebouwen, waar je liever niet een nacht wilt doorbrengen.

1300 Madison Avenue in Sliver van Ira Levin

Kay Norris is een 39-jarige succesvolle vrouw. Ze verhuist naar een exclusief appartement in een zilverachtige wolkenkrabber in het chique Upper East Side-district van Carnegie Hill in Manhattan. De verhuurder van het gebouw is een aantrekkelijke man, zij het wat obsessief, maar heel begaan met het wel en wee van zijn huurders. Pas als Kay in het gebouw woont, leest ze in de roddelbladen dat het gebouw 'The Horror High Rise' wordt genoemd. Er blijken vier onverklaarbare sterfgevallen tijdens de bouw van het gebouw te zijn geweest; een vijfde staat op het punt te gebeuren.

The Overlook Hotel in De shining van Stephen King

Jack Torrance, vader van de vijfjarige Danny, is een aan de drank geraakte schrijver, die na ontslag op zijn werk zijn leven probeert op te pakken. Hij denkt hiertoe een ideale kans te krijgen als conciërge van het Overlook Hotel, gelegen in de Rocky Mountains. In het ingesneeuwde hotel waar hij alleen met zijn zoon en vrouw Wendy verblijft, denkt Jack genoeg tijd te krijgen om oude ruzies bij te leggen en een boek te schrijven. Het loopt echter anders. Vooral kamer 217 vormt een bedreiging. Danny blijkt gedachten te kunnen lezen en kan zien wat er in de hoofden van zijn ouders omgaat.

The Central Plaza Mansion in The Graveyard Apartment van Mariko Koike

Wanneer je in een appartement wilt gaan wonen, vermijdt dan appartementen die gelegen zijn naast een begraafplaats, een crematorium of een boeddhistische tempel. Daaraan had de familie Kano moeten denken voordat ze naar een appartementencomplex in de buitenwijken van Tokio verhuisden. Misao en Teppei Kano, die een dochter hebben, kopen een appartement in een gloednieuwe luxe flat. Hun nieuwe onderkomen is ruim en betaalbaar, maar het uitzicht vanaf hun balkon op het kerkhof is wat minder. Vrijwel vanaf het moment dat ze er wonen, gebeuren er vreemde dingen; de vogel van hun dochter gaat plots dood. De kelder van het gebouw is alleen te bereiken met een lift en die lift wil nogal eens uitvallen. Hoe gaat dit aflopen met de familie Kano?

666 Park Avenue in 666 Park Avenue van Gabriella Pierce

Wanneer de blonde 24-jarige architecte Jane Boyle uit Parijs Malcolm Doran ontmoet, vliegen de vonken eraf. Ze verloven zich en verhuizen naar zijn ouderlijk huis in New York City. Het huis ligt aan 665 Park Avenue tussen 664 en 668. Langzaam dringt bij Jane het besef door dat ze niet in een paradijs is beland. Haar toekomstige schoonmoeder Lynne blijkt een heks.

The Manderley Resort in Security van Gina Wohlsdorf

Een chique resort staat op het punt groots te worden geopend, maar voor het zover is sluipen er gemaskerde huurmoordenaars het zo’n 20 verdiepingen tellende hotel binnen. Via de alom aanwezige beveiligingscamera's wordt verteld wat er met hotelmanager Tessa en haar medewerkers gebeurt. Omdat het verhaal uit het perspectief van camera’s verteld wordt, kan de lezer alleen waarnemen wat er gebeurt. Stoppen kan niet. Zo waar zit er ook nog enige romantiek in het verhaal.

The Bramford in Rosemary’s Baby van Ira Levin

Rosemary Woodhouse is een jonge vrouw die met haar man, Guy, een weinig succesrijke acteur, is verhuisd naar een vierkamerappartement op de zevende verdieping in de Bramford, een 19de eeuws flatgebouw in New York City. Het paar wordt gewaarschuwd dat in dit gebouw hekserij en moord zijn voorgekomen. Het stel laat zich echter niet afschrikken. Rosemary heeft een kinderwens, maar Guy heeft geen haast. In Bramford maken Rosemary en Guy kennis met de buren Minnie en Roman Castevet, een excentriek bejaard echtpaar. Guy krijgt een belangrijke rol in een toneelstuk en wil nu ook een kind.

Ken jij ook een boek met een angstwekkend gebouw?



Reacties op: Angstwekkende gebouwen

Gerelateerd