Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

5 x Nederland

op 23 februari 2019 door

Het is jullie vast niet ontgaan, gisteren ging de Nederlandse Thriller Tiendaagse van start. En dus hebben wij de komende dagen heel wat info over Nederlandse en Vlaamse auteurs voor jullie in petto. Vandaag concentreren we ons op Nederland. Vijf leden van de Thriller Club kozen met veel plezier elk een boek uit. Je komt in dit artikel te weten wat wij ervan vonden. 

Oog om oog - Peter Römer & Annet Hock

Korte inhoud: Oog om oog is de tweede thriller van het schrijversechtpaar Peter Römer en Annet Hock. Een vriendengroep besluit uit nostalgie nog één keer met elkaar naar Schiermonnikoog te gaan. Ze kennen elkaar al meer dan twintig jaar en voorheen gingen ze altijd één keer per jaar naar Schier. De ouders in het huis en de kinderen in een tentje. Maar het is niet meer zoals vroeger. Er is veel gebeurd. Als een van de vrienden erachter komt dat hij jaren geleden bedrogen is, loopt het uit op een drama.

Mening Jeanet ***: De karakters van de hoofdpersonen worden goed weergegeven in Oog om oog, dat komt omdat iedereen zelf aan bod komt. Hiermee bedoel ik dat er iets verteld wordt vanuit de persoon zelf en dit maakt het lezen leuk. Hierdoor krijg je verschillende invalshoeken te zien en een betere kijk op de verschillende karakters en gebeurtenissen. Bijna iedereen heeft wel een geheim. Ook wordt Schiermonnikoog mooi beschreven en zijn de plekken herkenbaar. Je voelt dat er iets gaat gebeuren en dat zorgt ervoor dat je door wilt lezen. Je denkt te weten hoe het zit, maar dan komt aan het einde toch nog een verrassende wending. 

Snuff - Bronja Hoffschlag

Korte inhoud: Thrillerauteur Sixten Jinks wordt geboeid wakker in een ondergrondse ruimte met camera's, samen met de studente Elin. Gaandeweg komen ze in een steeds grotere nachtmerrie, die Sixten wel erg bekend voorkomt. Wat als fictie realiteit wordt?

Mening Karina ***: In slechts 119 pagina's weet Hoffschlag een gelaagd verhaal neer te zetten, waarin je samen met het hoofdpersonage gaat nadenken over hoe een en ander in elkaar zit. Sixten Jinks is een intrigerend personage, wars van gewenst sociaal gedrag, dat het gevoel opwekt dat werkelijk niets hem echt kan schelen. Heden en verleden wisselen elkaar af. Door de flashbacks krijg je steeds weer een nieuw stukje informatie. En ook al zal het voor de ervaren thrillerlezer niet helemaal onverwacht zijn hoe de plot in elkaar steekt, toch weet Hoffschlag in de laatste pagina's nog een onverwacht konijn uit de hoed te toveren.

Het Pilgrim Fathers-complot - Jeroen Windmeijer

Korte inhoud: Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in het gemeentearchief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok. Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo’n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter? 

Mening Chantal ****: Weer een spannend en interessant verhaal van Peter de Haan. Wat hij nu weer allemaal meemaakt in de aanloop naar het jubileum van het vertrek van de Pilgrim Fathers vanuit Leiden in 1620. Jeroen weet je weer helemaal in het verhaal te zuigen. Het begint meteen heel spannend en dan is er een flashback met uitleg over wat er is gebeurd. Hierna volgen we het verhaal weer chronologisch met tussendoor fragmenten van een oud manuscript. Het hele verhaal draait om dit manuscript. De plot zit weer goed en verrassend in elkaar. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen.

De dood heeft blauwe ogen - Karin Hazendonk

Korte inhoudJan van Dijk heeft een saaie baan en zit gevangen in zijn huwelijk met Martine waarin sleur en vastgeroeste gewoontes de boventoon voeren. De enige die kleur aan zijn bestaan geeft, is zijn dochter Hannah. Als Hannah spoorloos verdwijnt, verandert zijn leven in een hel.  De verdwijning van hun dochter maakt de scheurtjes in het huwelijk van Jan en Martine groter en zichtbaar voor de buitenwereld. Leugens die diep begraven liggen in het leven van Martine, komen langzaam maar zeker aan de oppervlakte. De vermissing van Hannah van Dijk is de eerste zaak die Loes de Koning krijgt in haar hoedanigheid van familierechercheur. Ze worstelt met de minachting van haar directe chef, onzekerheid en haar persoonlijke betrokkenheid bij deze zaak. Als echter zwaar verminkte mannen worden gevonden, komt haar vechtlust terug en bijt ze zich vast in het onderzoek. Iemand is heel erg kwaad en alle sporen leiden naar één persoon...

Mening Gert *****: De dood heeft blauwe ogen is, na haar vorige boek Waanidee, de definitieve doorbraak voor Karin Hazendonk als auteur. Deze thriller heeft alles wat je als liefhebber van het genre wilt: het boek is oprecht spannend, de personages komen figuurlijk gesproken uit het papier op je af (met name Hannah en Jan), waardoor je hun begrijpelijke pijn bijna letterlijk voelt, het verhaal is heel knap opgebouwd met zoals gezegd een bijna verpletterende ontknoping. Uiteraard is dit boek eerst en vooral een thriller, maar de liefhebbers van psychologie zullen met dit boek ook zeker aan hun trekken komen. Met name op het moment dat het verhaal vanuit vader Jan wordt verteld levert het geheel een heel interessant plaatje op. Zijn verhaal zorgde bij mij (hoewel ik geen vader ben) voor serieuze rillingen op mijn rug. Dit boek is een absolute mustread. Voor de liefhebbers van het werk van Karin Hazendonk heb ik uit zeer betrouwbare bron vernomen, dat er alweer een nieuwe thriller in de maak is. De titel is nog niet bekend, maar in het najaar zal het boek de weg naar de lezer vinden.

Arizona blues - Elvin Post

Korte inhoud: Karen Hart, een journaliste uit New York, strandt met autopech in Snowflake, Arizona, een dorp in the middle of nowhere. Zodra ze merkt dat er een artikel te schrijven valt over Gerald Treadway, die beweert te zijn ontvoerd door aliens, besluit zij te blijven. Wat ze niet weet is dat zij niet de enige is met interesse in Gerald. 

Mening Silvia ****: Hoewel nooit een echte thriller, was er voldoende spanning in het schijnbaar slaperige Snowflake om mij geboeid te houden. Het gegeven van een ontvoering door aliens kan tot absurdistische beschrijvingen leiden. Post vliegt echter nooit uit de bocht. Ik bleef het verhaal realistisch vinden, met een komische ondertoon. De auteur geeft een compleet beeld door de diverse personages aan het woord te laten. De kracht bestond voor mij vooral uit het mysterie. Ik kreeg niet echt antwoord op de vraag wat er nou precies heeft plaatsgevonden. Het mooie was dat dat niet uitmaakt, het heden is van belang, dat is wat telt in dit verhaal. Arizona Blues is een ontdekkingsreis waarbij in het midden blijft of deze naar de ruimte leidt of een ervaring is die met beide voeten stevig op de grond wordt beleefd.

Hebben jullie een van deze boeken al gelezen? Wat vonden jullie ervan? 

Nog veel leesplezier! 

PS: Werken jullie mee aan onze blog over favoriete Nederlandstalige auteurs? Klik hier voor onze oproep in het Tiendaags Thriller Café. 

Groetjes,
Kristel namens de Thriller Club 



Reacties op: 5 x Nederland

Meer informatie

Gerelateerd