Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

5 x Vlaanderen

op 25 februari 2019 door

Afgelopen vrijdag, 22 februari, werd met de Nacht van het Spannende Boek het startschot gegeven voor de Thriller Tiendaagse. De puzzelaars onder jullie hebben vast al het hoofd gebroken over de eerste opdracht van de Thriller Tiendaagse Quiz. Naast deze quiz zetten wij vijf Nederlandse en vijf Vlaamse thrillers in de spotlights. Eergisteren waren dat de titels uit Nederland. Vandaag valt de beurt aan de Vlaamse boeken. 

Bloedvlag - Christian de Coninck 

Korte inhoud: In Brussel wordt een inspecteur van de drugssectie doodgeschoten. Ook zijn vrouw en kinderen worden om het leven gebracht. Was de man betrokken bij louche zaakjes of was hij een belangrijke drugszaak op het spoor? 

Mening Greet***Bloedvlag is het twaalfde deel in de serie met de speurders Stijn Goris en Stef Pauwels, maar het verhaal is prima als standalone te lezen. Over het privéleven van de speurders ben ik nauwelijks iets wijzer geworden, misschien wilde de auteur niet in herhaling vallen. Beide heren worden afwisselend met hun voor- en achternaam aangesproken en dat is knap vervelend. Komt daarbij dat ze wel erg veel collega's hebben die een rol spelen in de opheldering van de zaak. Het politie-onderzoek neemt het grootste deel van het boek in beslag. Ik had graag meer gelezen over slachtoffer en dader. Bloedvlag kent veel dialogen, waardoor het verhaal lange tijd echt eenvoudig lijkt. De plot is goed overdacht, het verhaal zit goed in elkaar. Het duurt lang voor het spannend wordt, van bij het begin is voor de lezer immers duidelijk wat er gebeurd is en waarom, enkel de politie is nog niet zover. Ik vond Bloedvlag een leuke kennismaking met de auteur, maar ik ben niet geneigd de hele serie op te pakken. 

Schemerzone - Hilde vandermeeren

Korte inhoud: Kate werkt als verpleegkundige in een Londense privékliniek. Ze komt erachter dat ze narcolepsie heeft, waardoor ze soms een slaapaanval krijgt, wat er ook voor zorgt dat ze veel last heeft van nachtmerries. Ze verliest op die manier steeds meer haar grip op de werkelijkheid. Ze verzwijgt haar aandoening voor haar baas en collega's, maar wanneer er via haar account foto's van een bekende patiënt op Twitter verschijnen, komt ze heel erg in de problemen. Ze vermoedt dat iemand haar telefoon heeft gestolen tijdens een van haar aanvallen. Ze probeert te achterhalen wie het kan hebben gedaan, maar die zoektocht wordt steeds gevaarlijker.

Mening Evy****Schemerzone is geen thriller waar er dertien van in een dozijn passen. Vandermeeren creëert een mysterieus gevoel, waar werkelijkheid en illusie deels door elkaar heen vloeien. Het hoofdpersonage Kate is erg getroubleerd en dat heeft zijn effect op de lezer. Je raakt er een beetje van in de war, gedesoriënteerd zelfs. Ik had zelf niet erg veel sympathie voor Kate, ik vond haar eerder droevig en naïef. Hilde Vandermeeren heeft een prachtige, eerder beschrijvende schrijfstijl die vlot leest, waardoor je helemaal in het hoofd van Kate wordt gezogen. Het is een psychologische thriller met een goede plot en veel bizarre situaties. 

Gras - Koen Strobbe

Korte inhoud: Gianna Mercier krijg haar leven niet cadeau, maar heeft zo'n kracht in zich dat ze het tot dokter in de chemie weet te redden. Ze ontwikkelt een molecule waarmee ze barre regio's in vruchtbare landbouwgrond kan veranderen. Ze trekt hiermee de aandacht van sjeik Rahman el Siouffi, die haar inhuurt om een golfcomplex te ontwikkelen in de woestijn. Ze besluit het te doen, want hiermee kan ze haar ontwikkelingswerk financieren.

Mening Joyce****: Na het lezen van een aantal bladzijden is het me direct duidelijk dat in dit nieuwe boek van Koen Strobbe wederom een sterk en intrigerend karakter het verhaal draagt. Met Gianna Mercier heeft hij een interessant karakter geschapen dat je dwingt om door te lezen. Het verhaal heeft een 'drive', je leeft mee met Gianna en beleeft de plot als haar naaste. De gekozen setting van Gras is heel origineel. Nog niet eerder had een dokter in de chemie een leidende rol in een thriller en dan is het spannende element het creëren van gras. Het is een fijn leesbare thriller waar de spanning vooral in het tweede deel van het boek zit. Dit betekent niet dat het eerste deel saai is, het is zeer boeiend en nodig voor een krachtig en heftiger tweede deel. Ik heb weer genoten van Gras en heb er met Koen Strobbe echt een favoriete, Vlaamse auteur bij, ik genoot van al zijn boeken. 

Het perfecte meisje - Anja Felliers

Korte inhoud: Julie hoorde een knal toen ze op haar zolderkamer was en vond haar moeder Kathleen bloedend, schokkend en gorgelend op de vloer in de gang. De voordeur had ze horen dichtslaan. Er was echter niemand meer te zien. Wanneer enkele dagen later Julie haar moeders cliënten wil verwittigen, hoort ze een bericht in de voicemail. Roxanne, een tiener, zoekt hulp, iemand waar ze haar smerige geheim mee kan delen, iemand die haar misschien kan helpen want ze kan het niet meer aan. Voordat Roxanne het goed en wel beseft, zit ze zelf verstrikt in een kluwen van leugens, moord en aanranding.

Mening Kristel ****: Het perfecte meisje is een spannend boek dat direct met de deur in huis valt. Daar houd ik van, een verhaal dat je van de eerste pagina in je macht heeft en je langzaam maar zeker voorbereidt op de plot. Eigenlijk was me al heel vlug duidelijk wie het heeft gedaan, maar dit neemt geen moment de geladenheid weg. Ik voelde in welke kluwen Julie zich stort, maar als lezer kan je er niks aan doen. Ik onderging elke gebeurtenis, de euforie, de spanning en de angst, zo gevoelig is het boek geschreven. Het is niet de extreme spanning, maar keer op keer de onrust die zo goed wordt weergegeven en op je gevoel intimmert.

Uitgebroed - Pat Craenbroek

Korte inhoudDoor zich van een viaduct voor een aanstormende goederentrein te storten, maakt Lilith van Winckel een eind aan haar leven. Ze had psychische problemen, waarvoor ze ook was opgenomen. Niemand kijkt dus op van haar zelfmoord en iedereen gaat verder met zijn eigen leven. En dan blijkt dat Lilith al ver voor haar dood een plan heeft gemaakt met verregaande gevolgen.

Mening Kees ****Uitgebroed heeft diverse verhaallijnen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar gedurende de plot kruipen ze steeds dichter naar elkaar toe tot ze samensmelten tot één geheel. Het verhaal begon nog rustig, zonder al te veel verrassingen, maar als het eenmaal op gang gekomen is, neemt de spanning toe en krijgt het verschillende plotwendingen. De ontknoping was buitengewoon verrassend, die zag ik absoluut niet aankomen. Het verhaal vond ik geloofwaardig overkomen, dat komt mede doordat de auteur haar ervaring in de forensische geneeskunde hierin verwerkt heeft. Maar ook aansprekende en actuele thema’s zijn daar debet aan. Dit debuut van Pat Craenbroek is origineel, met interessante en intrigerende personages. Ik heb het met plezier gelezen.

Dit waren vijf willekeurige Vlaamse thrillers, gelezen door leden van de Thriller Club. Er hadden hier ook zomaar vijf andere titels kunnen staan, de mogelijke lijst is lang. Mocht je gezellig willen kletsen over eventuele andere thrillers uit Nederland of Vlaanderen, kom gezellig langs in het Tiendaagse Thriller Café. En vergeet uiteraard de komende dagen de nieuwe opgaven van de Thriller Tiendaagse Quiz niet. 

Veel lees- en puzzelplezier! Ik ga snel naar het Thriller Café voor een spannend drankje. Wellicht zien we elkaar daar. 

PS: Werken jullie mee aan onze blog over favoriete Nederlandstalige auteurs? Klik hier voor onze oproep in het Tiendaags Thriller Café. 

Groetjes namens de Thriller Club,
Silvia 



Reacties op: 5 x Vlaanderen

Meer informatie

Gerelateerd