Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Avond van het Spannende Boek 2016

op 08 juni 2016 door

Donderdag 2 juni 2016 was het weer zover, De Avond van het Spannende Boek. Sinds 2015 is de avond niet meer toegankelijk voor iedereen. Wendy, Joyce, Mike en Coenraad, lid van de Hebban Thriller Club van Tien waren vier van gelukkigen met een kaartje.

Net als vorig jaar werd de avond gehouden in LAB111 in Amsterdam, een voormalig pathologisch anatomisch laboratorium. Een zeer passende en sfeervolle locatie. Bij aankomst lag de rode loper al voor ons uit. Voor de deur was de gezelligheid al begonnen. Vele auteurs en bekenden stonden al gezellig met elkaar te praten. Eppo van Nispen, directeur van het CPNB stond iedereen bij de deur welkom te heten en iedereen kreeg vervolgens een glas bubbels ter verhoging van de feestvreugde.

6241aab2df10da607caea1618143f3a0.jpg

Even voor acht uur werd iedereen de filmzaal in gedirigeerd, waar het dringen was en stoelen moesten worden bijgezet om iedereen een plekje te geven. De presentatie was wederom in handen van Isolde Hallensleben.

Het GNM (Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs) bestaat dit jaar 30 jaar en ter ere daarvan is de bundel Kwade Zaken uitgegeven. Hierin zijn zestien misdaadauteurs gekoppeld aan een strafpleiter. Het eerste exemplaar werd door Roel Janssen uitgereikt aan strafpleiter Mr. Jan Lelieveld. Het was een bijzondere samenwerking en dit hebben meerdere auteurs aangegeven. Hopelijk mogen wij in de combinaties die ontstaan zijn in kwade zaken nog veel verhalen lezen. Het is wel jammer dat dit boekje alleen wordt uitgedeeld aan nieuwe leden van de bibliotheek. De thrillerliefhebber wordt op deze manier overgeslagen.

Voor dat de prijzen worden uitgereikt is het de tijd op Vector te presenteren. Met een leuk en vlot interview neemt Simon de Waal ons mee naar zijn Vector. In Vector komt geen agent voor en dat is voor Simon de Waal uniek. Zijn boeken gaan altijd over de politie. Hij is tenslotte rechercheur zware criminelen zaken. Hij heeft ook nog een nieuwtje voor ons. Zijn geliefde bureau Raampoort is helaas gesloten. Dit bureau speelt een belangrijke rol in de thriller en serie bureau Raampoort.

Het eerste examplaar geeft Simon aan zijn vrouw. Zijn vrouw is niet van de publiciteit. De eerste ontmoeting tussen Simon en zijn vrouw Mieke was heel bijzonder geeft Isolde aan. Of dat zo is. Daar zijn wij op deze avond niet achtergekomen. Bij Vector is een muziekstuk gecomponeerd door Jacob ter Veldhuizen en uitgevoerd door Fuse.  

De Schaduwprijs 2016

Het is een mooie onderbreking van een spannende avond. Toch wordt het tijd voor de prijzen. Hiervoor zijn wij natuurlijk gekomen. De jury van de Schaduwprijs 2016 telt vier leden, plus juryvoorzitter Wendela de Vos. Zij is voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en onderdeel van het auteursduo Tupla Mourits en daarnaast bekend van theater en cabaret. Naast Wendela de Vos bestaat de jury uit bestuursleden GNM John Brosens en Linda Jansma, bibliothecaris Kennemerwaard Marian Lerchbaumer en auteur Peter Römer. Deze jury heeft 3 debuten genomineerd.

De genomineerden zijn:

Stem! van Marlen Beek-Visser (Ellessy Crime)
De kamers van Lucas de Waard (De Geus)
Lieve edelachtbare van Max van Olden (Ambo|Anthos)

De genomineerde van de Schaduwprijs werden door Isolde op een leuke manier geïnterviewd. De prijs is een echte aanmoediging. Alle genomineerde zijn met nieuw werk bezig. Wat vooral op viel is dat zowel Max van Olden als Lucas de Waard beide aangeven dat ze spanning belangrijk vinden in een boek maar dat hun boek meer een spannende roman is. De personages worden belangrijker gevonden en dat er iemand dood gaat is dan bijzaak. Ben benieuwd of we deze ontwikkeling gaan zien in toekomstige boeken van deze debutanten maar ook van hun opvolgers.

De eer voor de uitreiking van de Schaduwprijs gaat dit jaar naar Jo Claes. Hij won in 2015 de Gouden Strop met zijn thriller De mythe van Methusalem. In een mooie gouden envelop zit de naam van de winnaar. Jo Claes heeft nog niet gekeken. Of stiekem toch. Zijn favoriet wint, alleen weten wij dan nog niet wie de winnaar is. Een klein geheimpje dat alleen Jo Claes dan nog weet. Jo kan Max van Olden als winnaar op het podium roepen. 

Enthousiast en spontaan neemt Max van Olden zijn prijs in ontvangst. 

e56a756ff503dcaad9a7591d3923ef46.jpg

De Gouden Strop 2016

Hierna is het tijd voor het hoofdgerecht van de avond, De Gouden Strop 2016. De juryvoorzitter is dit jaar Antoinette Hertsenberg, presentatrice TROS Radar en Opgelicht?! Naast Antoinette bestaat de jury uit chef Kunst & Cultuur van De Telegraaf en recensent thrillers, Bertjan ter Braak, medewerker kunst- en boekenredactie NRC, Roderick Nieuwenhuis, inkoopster bij boekhandel Van der Plas (Amsterdam) en veellezer van spannende boeken, Margo Rijke en recensent thrillers voor Trouw Harriët Salm.

Antoinette begint haar speech gelijk scherp met de melding aan de uitgeverijen dat het echt niet uitmaakt in de beoordeling als er meerdere exemplaren van een boek aan haar werden verstuurd, zowel thuis als bij de TROS. Maar liefst 97 boeken zijn er opgestuurd om kans te maken op de Gouden Strop 2016. Dit had Antoinette niet helemaal in de gaten toen zij haar voorzitterschap toezegde. Dozen vol boeken arriveerden bij haar thuis. Haar man en kinderen hebben met regelmaat later gegeten als gepland. Nog even snel een hoofdstuk lezen en vooruit nog eentje......

Het vaststellen van de longlist was niet als te moeilijk vertelde Antoinette. Erg leuk was dat zij een aantal titels nog even specifiek noemde met een korte quote. Bijvoorbeeld De Partijgenoot van Marjolijn Uitzinger met "het geraffineerde karakter van een politicus", maar ook "de Amerikaanse sfeer en het imaginaire vriendje" in Scam Alarm van Bavo Drooge. "Internationale allure" in Doodskopvlinder van Ross & Hartman en "vlotte pen en de dynamische sfeer" in Bijwerking van Heleen van der Kemp.

De shortlist bestond uiteindelijke uit de volgende titels:

Het meisje op de weg - Michael Berg (The House of Books)
Drone - Bart-Jan Kazemier (Cargo)
Stille grond - Hilde Vandermeeren (Uitgeverij Q)
Lieve mama - Esther Verhoef (Prometheus)

Door vier titels te nomineren voor de shortlist in plaats van de gebruikelijke vijf, heeft de jury een statement willen maken. De jury vond deze thrillers op basis van spanning, stijl en plot met kop en schouders boven de andere titels uitsteken. Volgens de jury zijn dit veruit de beste vier thrillers van het afgelopen jaar. De keuze voor de uiteindelijke winnaar werd er echter niet makkelijker op, ieder van de juryleden had namelijk een eigen favoriet. Ook het geven van punten bracht geen uitkomst. Volgens Antoinette zijn ze vervolgens opgesloten in een vergaderzaal en ze mochten er pas uitkomen als ze tot een winnaar waren gekomen.

Zoals al bekend is de winnaar, na vier keer eerder te zijn genomineerd. Esther Verhoef met Lieve Mama. Beduusd en een beetje stamelend neemt zij de sculptuur en bijbehorende cheque van 10.000 euro in ontvangst. Direct duiken de fotografen en cameramannen voor haar neus en zien we weinig meer in de zaal. Volgens het juryrapport slaagt Esther Verhoef erin omje in vliegende vaart door elf duizelingwekkende dagen te loodsen. De grootste verdienste van Verhoef is de manier waarop ze dit verhaal laat uitdijen zonder de grip te verliezen. Een thriller om in een koortsachtige avond uit te lezen en de waardige winnaar van De Gouden Strop 2016.

e2105fdbf16ed6f0c4f0adeb63fba05d.jpg

En nu is het tijd om ons naar de bar te begeven, zoals Isolde zei. Tijd voor een drankje zolang het gratis is. Het gezelschap dunt al snel flink uit. Velen blijken alleen voor de uitreiking te zijn gekomen. Of misschien helpt de warmte in het gebouw ook niet mee. Dit mag de feestvreugde echter niet drukken. Esther Verhoef en Max van Olden worden door velen persoonlijk gefeliciteerd met hun overwinningen. 

Op het eind van de avond worden we nog verrast met een goodiebag met daarin een exemplaar van Vector en Kwade Zaken. Als we naar buiten komen, staat Simon de Waal buiten bij de Vector auto waarmee hij door het land gaat touren tijdend De Spannende Boeken weken. De motorklep staat open en ze lijken panne te hebben. Op onze hakken weten we de tram en hotel te halen. Ondertussen al bladerend in de twee boeken. Het was een zeer geslaagde avond en erg leuk om weer mee te maken. Op naar volgend jaar!

Geschreven door Wendy en Joyce

Foto's zijn gemaakt door Coenraad en Mike



Reacties op: Avond van het Spannende Boek 2016

Meer informatie

Gerelateerd