Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De 40ste Detective en Thriller Gids onder de loep

op 19 juni 2019 door

In het vorige artikel over de Detective en Thriller Gids vroegen wij jullie wie samen met ons de 5- en/of 0-sterrenboeken wilde lezen. Daar hebben we al een aantal leuke reacties op gehad. In dit nieuwe artikel neemt de Thriller Club de gids onder de loep. 

Wat vond je het meest opvallende aan deze VN-gids?

Evy: Ik heb hem nog niet helemaal goed gelezen wegens tijdgebrek, ik weet dus niet of er iets echt opvalt dit jaar. Wat mij wel opviel toen ik hem in de winkel kocht, was de reclame voor het nieuwe boek van Esther Verhoef. Het gaf mij persoonlijk geen positief gevoel over het boek.

Joyce: Ten eerste dat er in de recensie van Persona van Soraya Vink een spoiler staat over de afloop van het boek en ook de melding dat Elvira Selas een bloedmooie vrouw is, terwijl dat nergens in het boek staat. Ook viel me op dat de Nederlandstalige thrillers heel laag beoordeeld worden in vergelijking met bijvoorbeeld de Scandinavische boeken. Chris Houtman lijkt daarop de uitzondering met Het negende gebod en Getal van het beest.

Kees: Er zijn een paar dingen die me opgevallen zijn: ten eerste dat De vos van Frederick Forsyth en Genadeschot van Felix Weber een hoge sterrenwaardering hebben gekregen, terwijl dat juist boeken waren die die waardering niet waarmaken. Daarnaast, maar dat heb ik eigenlijk iedere keer, komen er in de gids ook boeken voor die bij Hebban onder het genre Literatuur en romans vallen. Het lijkt een eeuwige strijd te zijn om te bepalen wat de juiste categorie is. 

Greet: Wat me negatief opviel, is de wikkel rond de gids met reclame voor een boek. Ik snap dat er geld verdiend moet worden, maar vind zo’n extraatje alleen kunnen als het om de VN-thriller van het jaar zou gaan. Ik vind het ook zeer opvallend dat er (elk jaar opnieuw) een paar boeken instaan die er echt niet in thuishoren, zo bijvoorbeeld Het weeskind van Pam Jenoff. Dat is toch echt een roman, een die ik 4 sterren gaf, geen wonder dat zo’n boek als thriller niet scoort. Bij De viking van Bjørn Andreas Bull-Hansen staat dan weer: "Het woord 'roman' was beter op zijn plaats geweest en had de juiste lezers getrokken". Best grappig, want in Noorwegen is het boek als roman uitgebracht, je kunt je soms vragen stellen bij de manier waarop uitgevers een boek in de markt zetten.

Silvia: Ten eerste vind ik het altijd een cadeautje om zoveel thrillers (hoewel het niet allemaal thrillers kunnen worden genoemd naar mijn mening) in een tijdschrift te zien. Opvallend is de wikkel over Façade, terwijl daar in het tijdschrift zelf niets bijzonders over wordt vermeld. Verder valt uiteraard altijd het verschil in sterren op dat ik zelf heb gegeven of dat ik verwacht. Het is soms echt precies het omgekeerde: waar ik een hoge beoordeling verwacht, staat er een lage en andersom.

Jeanet: De wikkel van het boek Façade van Esther Verhoef, ik had een artikel of iets bijzonders over het boek verwacht, maar nee, en het heeft 3 sterren gekregen. Waarschijnlijk alleen reclame dus. En dat spanning in een boek waarschijnlijk door iedereen anders geïnterpreteerd wordt. Op het boek van Steinar Bragi, Ik zal straffen, staat zelfs dat het een roman is, maar het boek heeft 4 sterren gekregen.  

Is er een beoordeling die totaal het tegenovergestelde van jouw mening was? Om welk boek gaat het? 

Evy: Totaal het tegenovergestelde zou ik niet willen zeggen. Ik heb trouwens erg veel gelijklopende meningen dit jaar (wat ik een beetje zorgwekkend vind, normaal heb ik meer om over te zeuren). Ik vond de 1 ster voor Comeback van Belinda Aebi wel erg mager. Ik vond het zeker niet het beste boek van het jaar, maar dit vind ik wel erg streng. 

Joyce: November Road van Lou Berney met 4 sterren. Toen ik het boek las, vroeg ik me sterk af of het boek eigenlijk geen roman is. Het boek kreeg van mij dan ook een rode duim. De VN-recensie spreekt ook helemaal niet over de spanning in het boek.

Kees: Dan kom ik opnieuw uit op De vos en Genadeschot. Beide boeken hebben van mij 2 sterren gekregen, terwijl VN ze respectievelijk 4 en 5 geeft. En dan kan dat van die eerste nog een fout zijn ook, want dat zouden er eigenlijk 5 moeten zijn. 

Greet: Oh ja, er zijn heel wat beoordelingen waarbij ik de wenkbrauwen moest fronsen. En ik heb dan nog maar een heel beperkt aantal van de honderden boeken in deze gids gelezen… Meest opvallend (lees: zeer lage VN-score tegenover mijn 4 sterren): Natan Z. van Arjan Alberts, Stoel 7A van Sebastian Fitzek, De blauwe sleutel van Ronald van der Pol.

Silvia: Ik kan hier meerdere voorbeelden van geven, maar zal er maar twee noemen. De verdwijning van Stephanie Mailer kreeg maar 2 sterren. Het eerste boek van Joël Dicker, De waarheid over de zaak Harry Quebert behoort tot mijn favorieten. Ik ga dit nieuwe boek snel lezen om te kijken of de VN-recensent in mijn ogen gelijk heeft. Waar ik zelfs boos over was, is de beoordeling en dan met name de verklaring ervan van Verknipte tegenstander van Melissa Skaye. Ik beoordeelde dit deel van de VT-serie met 4 sterren, drie meer dan in de VN-gids. Vooral het klein maken (zo kwam het in ieder geval op mij over) van mijn woonplaats, slaat de plank volledig mis. 

Jeanet: Twee boeken: Moord op de moestuin en Genadeschot. Waarbij ik niet wil zeggen dat het slechte boeken zijn, alleen vind ik ze niet thuis horen bij de thrillers of detectives. Ik heb beide boeken 2 sterren gegeven, terwijl ze van de VN-recensenten 5 sterren hebben gekregen. Als roman zou ik ze anders beoordeeld hebben, maar dat blijft een lastig punt. 

Is er een boek dat jou niet opgevallen was, maar dat je door de gids graag zou willen lezen? Waarom? 

Evy: Ik zou De duik van Catherine Steadman wel willen lezen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik ben erg nieuwsgierig geworden naar de Holleeder-lookalike.

Kees: Van de door de gids genoemde boeken waren er wel meer die me niet eerder opgevallen zijn. Misschien maar goed ook, misschien ook niet. Soms omdat ze bij Hebban het genre Literatuur en romans hebben, ik focus me – uiteraard – vooral op thrillers, maar ook omdat ik niet alles kan volgen. Daarom vind ik de gids ook altijd handig, om te zien welke boeken ik wel zou willen lezen, maar om een of andere reden niet eerder tegengekomen ben. Om op de vraag terug te komen, er waren vier boeken die ik in eerste instantie genoteerd heb. Het boek dat uiteindelijk overgebleven is, is Frankenstein in Bagdad van Ahmed Saadawi. En de reden die ik heb, is dat de titel me intrigeert, de auteur voor mij onbekend is, ik wel eens een boek wil lezen van een Irakees auteur, maar ook omdat de korte beschrijving mijn interesse wekt. Ik ben heel erg benieuwd of hij mijn verwachtingen kan waarmaken. Maar wanneer ik het koop en lees, ik weet het nog niet. 

JoyceHet dubbele geheim van de familie Lessage van Sandrine Destombes met 4 sterren. De auteur won in 2018 de prijs voor de beste Franse thriller. Het verhaal klinkt heel interessant en doet me een beetje denken aan Weerzin van Bernard Minier. Na dertig jaar verdwijnt er weer een meisje. Volgens de recensie beschrijft de auteur op indringende wijze de ontreddering en het wantrouwen die de traumatische gebeurtenissen teweeg brengen in een dorp waar iedereen elkaar kent. Leuk om weer eens iets van een onbekende en nieuwe auteur te lezen. 

Greet: Ik stel vast dat er echt tientallen auteurs en boeken in de gids staan waar ik nog nooit van gehoord heb. Nu is het niet zo dat de gids extra mijn aandacht op een bepaalde titel gevestigd heeft. Heel wat boeken zorgden wel voor een "oh ja, die moet/wil ik ook nog".

Silvia: Er staat een groot aantal boeken in dat me niet was opgevallen. Twee titels die ik zeker ga lezen na de gids te hebben dicht geslagen zijn Vraag niet om genade en Dodenlijst van Martin Österdahl. De serie van Max Anger lijkt me wel wat om in de zomer mee te beginnen. 

Jeanet: Toen ik zag dat er 0 sterren uitgereikt waren, had ik zoiets: dan zou ik die boeken wel willen lezen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een boek echt zo afschuwelijk kan zijn. Als ik een keuze moet maken, wordt het Terug naar de hemel van Richard Verbrugge.

Conclusie: We hebben er allemaal andere dingen uit gehaald. Zo is een thriller niet voor iedereen hetzelfde en is het bepalend welk genre de uitgever het boek meegeeft. Als er thriller op staat, verwacht je een spannend verhaal en geen roman. Ook lijkt het alsof de Nederlanse auteurs minder goed beoordeeld worden dan de buitenlandse. 

Heb jij de 40ste VN Detective en Thriller Gids ook gelezen en zijn je bijzonderheden opgevallen? 

Jeanet, namens de Thriller Club 



Reacties op: De 40ste Detective en Thriller Gids onder de loep

Meer informatie

Gerelateerd