Advertentie

De boekentipper van Evy, Kees en Silvia

op 20 januari 2019 door

Het thema van de Hebban Reading Challenge staat deze maand in het teken van de boekentipper, dus een boek lezen dat je persoonlijk wordt/werd getipt door de Hebban Boekentipper. Natuurlijk kan de Thriller Club niet achterblijven en daarom besteden ook wij aandacht aan de twaalf thema’s van de Reading Challenge. En dus hebben Evy, Kees en Silvia een boekentipper aangevraagd die ze hieronder met jullie delen.

Evy en Kees hebben hun getipte boek(en) nog niet gelezen en laten weten hoe hun aanvraag er uitzag en welke tip(s) ze gekregen hebben. Silvia heeft het iets anders aangepakt, want ze heeft al een van de getipte boeken kunnen lezen. Ze geeft haar enthousiaste mening, maar ook wat ze verder met de tips gaat doen.

Evy

Opgegeven (favoriete) boeken

  • Dagboek van mijn verdwijning - Camilla Grebe
  • Mannen die vrouwen haten - Stieg Larsson
  • Erfenis van de botten - Dolores Redondo


Toelichting bij aanvraag
Ik wil graag een sfeerrijke thriller die toch niet te traag is. Een thriller waar je jezelf in kan verliezen. Liever niet een boek uit 2017 of 2018, aangezien ik die jaren al bij de Thriller Club zat en dus een vrij goed beeld heb van de thrillers die in deze jaren uitgekomen zijn. Ik wil graag iets nieuws ontdekken. De boeken die ik als voorbeeld heb gegeven, zijn allemaal een soort detectives, waarbij er toch onderzoek wordt gedaan naar een misdaad. Dat heeft wel mijn voorkeur. Mijn omschrijving is misschien vaag, maar verras me maar. Ik ben in een wat melancholische bui, zo met het einde van het jaar, misschien heeft het daar ook mee te maken. 

Ontvangen boekentip (door Boekverkoper)
Robert Galbraith
 staat niet op je gelezen-plank en dat kan ik me bijna niet voorstellen met bijna 550 gelezen boeken. Maar het is toch zo, dus breng daar met Koekoeksjong als de wiedeweerga verandering in. Bijkomend voordeel als dit boek je bevalt: je hebt nog meerdere delen over detective Cormoran Strike in het vooruitzicht en alle delen zijn dik, dus honderden pagina's plezier. Échte detectives, rauw randje, absolute aanraders. 

Van Sharon (ook S.J.) Bolton had je al een paar boeken gelezen, zie ik. Ze zijn helaas met vertalen niet echt bij met de standalones, met de Lacy Flint-serie wel aardig. Nachtmerries is het tweede deel in die serie, pak die lekker op! Ik heb het gevoel dat Lacey Flint wel past bij een melancholische bui. 

Lisa Unger zit meer aan de kant van de psychologie thriller, maar haar boeken zijn wel echt serieus eng en goed. Ze zijn wel wat 'zachter' dan Bolton, die knetterhard, grof en gewelddadig kan zijn.

Evy’s reactie op deze tip is dat ze het getipte boek van Robert Galbraith meteen heeft aangeschaft, dat het op haar leesstapel voor januari ligt en dat ze het jammer vindt dat ze het boek nog niet heeft kunnen lezen.

Kees

Opgegeven (favoriete) boeken

  • Een stil geloof in engelen - R.J. Ellory
  • Kind 44 - Tom Rob Smith
  • Het dossier - Anya Niewierra


Toelichting bij aanvraag
Zoals uit mijn keuze valt op te maken, lees ik graag thrillers. Ik maak niet voor niets deel uit van de Hebban Thriller Club en schrijf ook redactionele recensies. Daardoor zijn de thrillers die ik lees erg gevarieerd. Soms zijn ze oppervlakkig, maar vaak hebben ze diepgang. Die laatste zijn wat mij betreft de beste. Het moet ergens over gaan, er moet een lijn in zitten. Dus thrillers die verwarrend zijn, ook die heb ik gelezen, hoeven voor mij niet zo. Natuurlijk heb ik wel een beetje verstand van thrillers (dat wordt ook wel van me verwacht), maar desondanks ben ik benieuwd of ik verrast kan worden met een bijzondere, interessante, boeiende, maar ook spannende thriller.

Ontvangen boekentip (door Boekverkoper)
Het is ontzettend moeilijk om voor zo'n veelbelezen persoon een nog niet bekende thriller te noemen. Dus ik ga een beetje buiten de lijntjes zitten. De thriller Lexicon van Max Barry verscheen in 2014 en is echt even 'wat anders'. Het is niet een boek voor elke lezer, je moet wat bereid zijn de grenzen van je ongeloof op te rekken. Maar voor jou als veellezer biedt het wellicht net even iets dat je nog niet hebt gelezen en nog niet kent. Ik zie dat je De reiziger van John Twelve Hawks al hebt gelezen, anders had ik op die titel gegokt.

En dan Barry Eisler, begin met het eerste deel in de John Rain-serie: Solo. Intrigerende sfeer, bijzondere hoofdpersoon en diepe spanning. Of pak Genadeslag op, een boek van Martyn Waites en het eerste deel in de Joe Donovan-reeks. Spannend!

Veel plezier! Ik hoop dat ik je toch nog heb kunnen verrassen met minstens een van deze titels.

Net als Evy heeft ook Kees het aan hem getipte boek (Lexicon) aangeschaft met als doel dit in januari nog te gaan lezen. Met de andere tips heeft hij nog niets gedaan, maar dat zal hem niet weerhouden aandacht aan die boeken te besteden.

Silvia

Opgegeven (favoriete) boeken

  • Oorlogskind – Camilla Läckberg
  • Slaap – Lars Kepler
  • Zondagochtend breekt aan – Nicci French


Ik vond het erg leuk om een keer een tip aan te vragen en was heel benieuwd naar het resultaat dat er naar aanleiding van mijn opgegeven boeken zou komen. Het was vooraf nog wel even goed bedenken welke boeken ik zou opgeven als basis. Dat zijn uiteindelijk de drie hierboven genoemde boeken geworden, alle met seriepersonages. Ik hoopte dan ook een fijne tip te krijgen voor een nieuwe serie. 

Dat laatste is absoluut gelukt. Mijn tipper was Angèle van Baalen. Met een leuke introtekst legde ze uit waarom ze tot de tips kwam. Al snel bleek dat ze zich goed had ingelezen in mijn gelezen-boeken-lijst. Ze vroeg zich af waarom ik van Henning Mankell was afgestapt. En eigenlijk vraag ik me dat ook af... De eerste serie die ze mij tipt is die van Nic Costa, het seriepersonage van David Hewson. Deze boeken spelen zich grotendeels in Rome af. Ik heb De Vaticaanmoorden, het eerste deel uit de serie, direct bij de bibliotheek opgehaald. Inmiddels is het uit en heb ik het tweede deel gereserveerd. Die Nic zie ik wel zitten als seriepersonage, menselijk, een hardloper, kwetsbaar en toch wel stoer. Bovendien vind ik het sfeertje van Rome wel een heel prettig. Ik zag dat er al tien boeken in deze serie zijn verschenen, dus ik kan voorlopig nog wel even voort met Nic cum suis. 

De volgende tip was er een voor een serie die al tijden op mijn lijstje staat, de Q-serie van Jussi Adler-Olsen. De hele Carl Mørck-serie, met uitzondering van De grenzeloze, pronkt nog ongelezen in mijn kast. Ik had geen verdere motivatie nodig. Op dit moment ben ik bezig in De vrouw in de kooi. Ik kan melden dat deze tip net zo top was als de vorige. 

Als laatste raadde Angèle mij de boeken van Escober aan, met Sil Maier in de hoofdrol. Eerlijk gezegd ben ik daar niet helemaal laaiend enthousiast over, maar dat is wellicht niet gegrond. Misschien ook maar eens een kans geven. Maar dat waarschijnlijk pas als ik Nic en Carl even zat ben.  

Wat mij betreft is de boekentipper dus absoluut top!

Voor Evy, Kees en Silvia is de boekentipper een succes, hoewel nog lang niet alles gelezen is. Maar hoe zit het met jullie? Wie heeft er ook een tip aangevraagd en wil dat met ons delen? Als je het boek al gelezen hebt, willen we ook graag weten wat je ervan gevonden hebt. Reacties op: De boekentipper van Evy, Kees en Silvia

Meer informatie

Gerelateerd