Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Goed begonnen is half gewonnen

op 11 juli 2018 door

De Reading Challenge op Hebban is in volle gang! We willen dit jaar graag doorlopend aandacht aan de Challenge besteden en dus zetten we regelmatig een categorie in de spotlights. Een categorie waarvan wij denken dat ze jullie kan overtuigen om die Reading Challenge dit jaar volledig te tackelen! We houden jullie ook op de hoogte van onze voortgang en persoonlijke ervaringen met de (soms best lastige) categorieën. 

In eerdere blogs hebben we tips gegeven voor de categorieën #10#1#6#20 en #21. Vandaag vertellen we hoe het gaat met de challenges van de Thriller Club. Mogen we binnenkort met confetti gooien of moeten we in een hoekje gaan staan en ons schamen? Greet houdt niet alleen van boeken en taal, zij is ook fan van cijfertjes en dus hield zij zes maanden lang de voortgang bij. 

Hoeveel wilden we lezen? Hoeveel hebben we gelezen?
Ieder van ons, en we zijn met negen, is een challenge aangegaan. In totaal willen we dit jaar maar liefst 759 boeken lezen, dat is iets meer dan 84 boeken per persoon! Eind juni zouden we gemiddeld dus elk 42 boeken gelezen moeten hebben. Eitje? Of toch niet? 

9111da6122aba649cc22ac26e1a5788f.jpg

Je hoeft er de rekenmachine niet bij te halen om te zien dat we ontzettend voorliggen op onze planning, Evy zit er zelfs al over! Ze vertelt verderop in de blog zelf hoe dat komt. Na zes maanden zitten we niet op het beoogde gemiddelde van 42 boeken per persoon, de teller staat maar liefst op 61! Dat moet gevierd worden! Misschien in Leuven? Daar willen we, samen met een aantal vrienden van de Thriller Club, sowieso een keer heen. Waarom? Lees het hier

Lezen we elke maand evenveel?
Niet helemaal, zo blijkt. Voor Evy, Elly en Silvia was juni de absolute topmaand. Bij Joyce, Kees en Greet was het de maand mei waarin de meeste boeken afgevinkt konden worden. Als we de cijfers mogen geloven, dan las Karina in april 2-3 keer zoveel als in andere maanden. Het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat zij de eerste maanden van het jaar haar heb-ik-gelezen-plankje niet zo goed bijhield. Gert en Chantal zijn de meest regelmatige lezers, zij hebben geen uitschieters. 

91c642449323845f2771d6fcab041b89.jpgWat heeft de Thriller Club zelf te zeggen over de Challenge? 
Iedereen is een Challenge aangegaan, maar niet iedereen is (al) druk bezig met het afvinken van categorieën. Wel is duidelijk dat we sommige categorieën wel tien keer gevuld krijgen, bijvoorbeeld #6 eerste deel uit een serie (dankzij onze rubriek Seriepersonages) of #16 een boek dat in 2018 verschenen is. Andere categorieën stellen de thrillerlezer serieus op de proef, bijvoorbeeld #19 een boek uit jouw geboortejaar of #50 een boek dat je voor je lijst moest lezen. 

SilviaIk vink nog niet af. Wil dat nog wel gaan doen. Heb het in eerste instantie bijgehouden, maar daar is de klad in gekomen. Wel houd ik trouw mijn gelezen aantal voor de Challenge bij. Met ruim 70% gelezen op 50% van het jaar lig ik een straatlengte voor. De stripalbums, de boeken voor de Hebban Debuutprijs en de Gouden Strop Challenge hebben hier een handje bij geholpen. Ook lees ik sinds dit jaar weer eens Engelse boeken. 

ChantalIk lig op dit moment behoorlijk voor op schema. Ik had niet verwacht dat ik al zoveel boeken zou hebben gelezen. Het komende halfjaar verwacht ik ook nog veel boeken te lezen. Ik wil namelijk de serie van Lars Kepler over Joona Linna lezen en als het even kan ook meedoen aan onze VN Challenge. Ik weet nog niet of me dat gaat lukken. Er komen zeker ook nog mooie duimpjesboeken aan.  

Elly: Ik hoop de tweede helft van het jaar ook veel te blijven lezen. Heb wel te maken met lichamelijke klachten, maar er moet heel wat gebeuren voor ik stop met lezen. De boeken die ik lees zijn vooral leesclubboeken, duimpjesboeken en andere boeken voor ons blog. Verder haal ik mijn inspiratie uit blogs, via Facebook en Twitter. Verder kijk ik regelmatig op de boekenplanken van de Thriller Club om ideeën op te doen. 

KarinaIk vink nog geen categorieën af, omdat ik merk dat er zoveel boeken via de planning van de Thriller Club voorbij komen dat ik momenteel nog geen ruimte zie om boeken bewust voor een bepaalde categorie te lezen. Ik hoop dat ik daar in het najaar meer ruimte voor krijg. Afgelopen jaar heb ik het paspoort uiteindelijk niet ingevuld, ergens heb ik nog wel de wens om het dit jaar beter te doen.

JoyceIk vink mijn boeken achteraf af, ik ga niet bewust een boek lezen om een overgebleven categorie af te vinken. Ik zie aan het einde van het jaar wel waar ik strand. Het tweede halfjaar denk ik iets minder boeken te lezen, ik ben nu bijvoorbeeld in een dikke pil bezig. Hoewel, ik 'moet' nog acht thrillers voor onze VN Challenge, ik heb net een buzzboek binnen en er volgen nog leuke duimpjesboeken. Mijn inspiratie haal ik uit de releaseslijst, crew reviews en meningen van andere lezers. 

KeesHoewel het geen doelstelling van me is, heb ik van de checklist toch al 36 categorieën kunnen afvinken. Mijn inspiratie put ik nergens uit. Ik lees boeken voor redactionele recensies, voor onze Thriller Club en tussendoor heb ik ook nog wat gelezen als jurylid voor de Hebban Debuutprijs. De rest van het jaar staan er nog wel wat leuke uitdagingen voor de deur, waaronder de VN Challenge en een aantal eerste delen van series. 

Gert: De Challenge is voor mij geen doel op zich, maar eerder een inspiratiebron bij de keuze van de boeken die ik wil lezen. Er zijn voor de thrillerlezer wel een aantal lastige, zo niet onmogelijke categorieën bij (thrillers mocht ik vroeger op school niet op 'de lijst' zetten). Ik verwacht de tweede helft van het jaar meer te gaan lezen, daarom heb ik mijn aantal verhoogd van 50 naar 60 boeken. 

Evy: Ik lig gigantisch voor op mijn challenge omdat ik al erg veel kinderboeken heb gelezen dit jaar. Ik denk dat de tweede helft van het jaar vergelijkbaar wordt qua aantal boeken. De redactionele artikelen of die van de genreclubs gebruik ik voor inspiratie. Zeker als ik op zoek ga naar een boek uit een bepaalde categorie, zijn die artikelen echt heel handig!

Greet: Ik lig heel erg voor op de planning en dat komt omdat ik nog nauwelijks boeken heb gelezen die niet in de Hebban-database zitten. Ik wilde dit jaar serieus werk maken van mijn anderstalige boeken waar geen Nederlandse versie van bestaat, dus ik dacht 100 boeken die ik kan opnemen in de Challenge en 25-50 boeken die ik niet kwijt kan op Hebban. Door alle leuke projecten (Thriller Club, leesclubs, recensieboeken,...) is dat nog niet erg gelukt. 

Conclusie: Het ziet ernaar uit dat iedereen zijn Challenge gaat halen of ruimschoots overschrijden. We hebben nog heel veel leuke projecten op stapel staan, dus die cijfers gaan onverbiddelijk de hoogte in. Met het afvinken van de categorieën gaat het iets minder goed, daar maken we later dit jaar meer werk van. Of ook niet. 

Hoe zit het met jullie Challenge en met het afvinken van de categorieën? Laat het ons weten en blijf vooral lezen! 

Groetjes, 
Greet namens de Thriller Club 



Reacties op: Goed begonnen is half gewonnen

Meer informatie