Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het resultaat van onze VN Challenge #1

op 23 augustus 2019 door

Begin juni lanceerden we onze VN Challenge. Net als de voorbije jaren zouden we alle boeken lezen die van de VN-recensenten met vijf sterren beloond werden. Maar dat was niet alles, we wilden ook wel eens uitzoeken waarom bepaalde boeken nul (!) sterren kregen. Met de hulp van onze volgers presenteren we jullie vandaag een verslag over de best beoordeelde boeken, inclusief onze VN-winnaar van het jaar. Overmorgen storten we ons op de boeken die al dan niet terecht geen enkele ster in de wacht sleepten.

Vier van onze volgers lazen zeven boeken. Elly van der Meer, Leentje4trixie, Mariek en Caroline houden wel van een uitdaging, zo bleek maar weer. Van de Thriller Club gingen Evy, Kees en Jeanet aan de slag. Zouden zij, net als VN, Ster van het Noorden van D.B. John tot winnaar uitroepen? Voor het gemak zijn hier nog eens alle zeven de titels:

  • De Britse leeuw - Tony Schumacher
  • De vos - Frederick Forsyth 
  • Genadeschot - Felix Weber
  • Ster van het Noorden - D.B. John
  • Prooi - Deon Meyer
  • Dode leeuwen - Mick Herron
  • Moord op de moestuin - Nicolien Mizee

We vroegen iedereen om per boek sterren uit te delen en een kort stukje over zijn of haar winnaar te schrijven. En hoe graag we het ook spannend zouden maken, het is een onmogelijke taak. De winnaar kreeg unaniem vijf sterren en steekt met kop en schouders boven de rest uit, kijk zelf maar.

24a06d90e1c39ffc572cd2d33ae944e8.png



Ster van het Noorden - D.B. John

Tweeëntwintig jaar na de ontvoering van haar tweelingzus door Noord-Koreaanse spionnen is Jenna Williams nog steeds op zoek naar aanwijzingen of haar zus leeft. Ze probeert toegang te krijgen tot het geheimzinnige en afgesloten land, wat haar onder de aandacht brengt van de CIA. Als er aanwijzingen zijn dat haar zus is opgesloten in een speciaal strafkamp, besluit Jenna deel te nemen aan een geheime en gevaarlijke missie diep in het hart van het Noord-Koreaanse regime. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel volgt, waarbij Jenna een onverwachte bondgenoot vindt in een hooggeplaatste Noord-Koreaanse diplomaat die opgejaagd wordt door zijn eigen geheime dienst en wil overlopen naar het Westen.

Elly *****: Het verhaal is goed geschreven met personages die echt tot leven komen. We krijgen te maken met verschillende verhaallijnen die vloeiend bij elkaar komen. We krijgen een inkijk in Noord-Korea. Het boek heeft me positief verrast. 

Leentje *****: De drie verhaallijnen hebben een belangrijke schakel en komen samen. Een verhaal over de strenge, onmenselijke dictatuur in Korea.

Mariek *****: Gevoelsmatig heb ik misschien iets meer genoten van Prooi. Toch, als er maar één winnaar mag zijn, dan is het voor mij Ster van het Noorden, omdat D.B. John niet alleen een bloedspannend verhaal vertelt, maar ook leunt op bijzondere research en gruwelijke situaties in een voor mij totaal onbekend land geloofwaardig beschrijft. Hij voert een vrouwelijk hoofdpersonage ten tonele dat invoelbaar en doortastend is. Een knappe prestatie!

Caroline *****: Wat een spannend en intrigerend boek is Ster van het Noorden! Ik heb het ademloos gelezen en kon het maar moeilijk wegleggen. Het is een spannend boek, met diverse plotwendingen, vlot geschreven in kleine hoofdstukken waarin het perspectief steeds wisselt tussen de drie hoofdpersonages. Mede door deze wisseling staat een indrukwekkend beeld van Noord-Korea: de aanbidding van de heersende dynastie, de elite die daaromheen staat met haar privileges, maar ook de bittere armoede onder de rest van de bevolking, de spionage, ontvoeringen en de enorme angstcultuur. Een boek dat mij sprakeloos achterliet en dat nog lang blijft nazinderen.

Evy *****: Wat een goed boek is dit! Meestal heb ik tijdens het lezen wel ergens een moment dat ik even moet doorzetten, maar hier is nergens een verval te bespeuren. De intieme kijk op Noord-Korea is absoluut het grootste pluspunt, maar ook de manier waarop het verhaal vorm krijgt en hoe de personages ontwikkelen in hun rol is absoluut verbluffend. Dit is dan ook niet zomaar een thriller, maar een compleet boek dat eigenlijk elke fanatieke lezer in de kast zou moeten hebben. Terechte Thriller van het jaar!

Kees *****: Vanaf de proloog word je meegezogen in een wereld die Noord-Korea heet en die voor het grootste deel van de wereld onbekend is. Door zijn kennis van en ervaringen met dit tot de verbeelding sprekende land geeft de auteur de lezer een kijkje in de Noord-Koreaanse keuken. Boeiend, interessant en realistisch, dat is wat er van het verhaal gezegd kan worden. Daarbij is er spanning, heeft het diverse verrassende plotwendingen en is het ook nog eens zeer leesvriendelijk. Dit boek is met recht een topper onder de thrillers.

Jeanet *****: Tja, dan is het boek uit en heb je lege handen en een vol hoofd. Wat een verhaal! Erg fijn dat er achterin het boek opmerkingen van de auteur staan die een en ander verduidelijken (wel niet van tevoren lezen). Je komt te weten wat waar was en waar het verhaal gedeeltelijk op gebaseerd is. Erg indrukwekkend, ik moet het echt even ververwerken allemaal.

Leesclub: De deelnemers aan de leesclub rond Ster van het Noorden wisten het vorig jaar al, dit boek is ronduit schitterend. Maar liefst elf van de vijftien lezers gaven het boek vijf sterren. Leesclubcoördinator Greet heeft sindsdien weinig anders gedaan dan het boek promoten. Op een na zijn alle Thriller Clubleden overstag gegaan (en zijn even enthousiast) en ook in de Boekentipper wordt het boek regelmatig genoemd. Lees hier de enthousiaste recensie van een blij ei. 

fc319748265c5f19d4841d8c90b657b5.png

De andere zes boeken

We hadden op voorhand nooit kunnen denken dat alle lezers hetzelfde boek tot winnaar zouden uitroepen. De drie Thriller Clubleden die meededen aan de Challenge hebben daarom ook voor de overige zes boeken kort hun mening neergepend. Hier gaan we!

De Britse leeuw - Tony Schumacher

Evy ****: Schumacher slaagt erin om mij van begin tot einde te laten genieten. Ik vind de schrijfstijl erg aansprekend en de personages komen mooi tot leven. Net geen vijf sterren, maar toch meer dan de moeite waard met genoeg actie én diepgang.

Kees ****: Het uitgangspunt in dit verhaal is dat Duitsland de Tweede Wereldoorlog heeft gewonnen. Dat maakt het bij voorbaat al interessant. En tijdens het lezen blijkt dat ook, want het boeit vanaf het begin. Het maakt nieuwsgierig, heeft spanning en de plot wint steeds meer aan kracht. De personages Koehler en Rossett zijn niet de meest vredelievende, maar toch wekken ze sympathie op. Ze zijn sterk en niet eendimensionaal. De Britse leeuw is zonder twijfel een originele post-oorlogsthriller.

Jeanet ***: In het begin moest ik er even inkomen, dit komt omdat het verhaal zich afspeelt in 1946 en Duitsland de oorlog gewonnen heeft en Groot-Brittannië bezet. Maar al snel was duidelijk wat de bedoeling was. Af en toe vond ik de beschrijvingen wat lang, maar verder is het een goed verhaal.

De vos - Frederick Forsyth 

Evy **: Hoe plof ik de gehele wereldpolitiek in één boek? Dat móet de vraag geweest zijn die Forsyth zichzelf stelde voor het schrijven van dit boek. We gaan van hier naar daar en oh ja, tussendoor is er ook nog ergens een verhaallijn te vinden. Die is niet slecht, maar lang niet goed genoeg om het hele boek bij elkaar te houden. 

Kees **: De eerste paar bladzijden wijzen erop dat De vos een boeiende spionagethriller gaat worden. Maar al snel verzandt het echter in een koele en zakelijke opsomming van feiten en wetenswaardigheden. Dan lijkt het net een geschiedenisles en een handboek spionage. Dit maakt het lezen moeilijker, en dat gaat tevens op voor de overvloed aan personages en de complexe verhaallijnen. Verwarring en onduidelijkheid troef. Forsyth heeft met dit boek in beginsel zijn laatste thriller geschreven en misschien is dat maar goed ook.

Jeanet **: In De vos komt het verhaal niet tot zijn recht, het begint goed maar dan wordt er gewoon te veel verteld. Het lijkt meer een leerboek dan een thriller. Ook komen er veel personages aan bod die je niet allemaal kan onthouden. De verhaallijn voor een thriller ontbreekt omdat er te veel informatie in één boek gestopt is en dat is jammer. Soms is less more.

Genadeschot - Felix Weber 

Evy **: Tja, na onze Gouden Strop-blog kan ik het alleen maar herhalen. Te traag en helemaal geen thriller, te veel ellenlange zinnen. Het zal vast een bepaald doelpubliek kunnen bekoren, maar daar hoor ik niet bij.

Kees **: Genadeschot is voor mij geen thriller, maar een persoonlijk verslag van personage Eden Lumas over zijn handelen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Dit maakt het een traag en spanningsloos verhaal dat voor het grootste deel niet kan boeien. Gedurende de plot wordt het verhaal iets beeldender en kun je je er wat meer in inleven. De mensonterende gruwelijkheden van de oorlog worden goed overgebracht. Al met al is het een redelijk geslaagd verhaal, echter geen thriller, eerder een oorlogsroman.

Jeanet **: Voor dit boek geldt eigenlijk hetzelfde als voor Moord op de moestuin, ik vond er geen spanning in. Het is meer een roman over de oorlog.

Prooi - Deon Meyer

Evy ****: De dynamische schrijfstijl van Deon Meyer is een lust voor de lezer. Heerlijke no-nonsense thriller met Bennie Griessel in de hoofdrol. Op de een of andere manier gaat het nooit vervelen.

Kees ****: Twee verhaallijnen, twee landen. Ongebruikelijk voor Meyer. Normaliter vloeien verschillende verhaallijnen gedurende het verhaal samen, maar in Prooi wordt pas aan het eind duidelijk wat het verband is. Dat creëert een spanningsboog. Aanvankelijk begint het verhaal rustig, maar in het tweede deel neemt het tempo toe en wordt het boeiender en interessanter. De ontknoping is verrassend, net als het lot van Bennie Griessel. Opnieuw is Meyer erin geslaagd een sterk verhaal neer te zetten.

Jeanet ****: Genoten van het boek, vanaf het begin wil je doorlezen, je wil weten hoe het afloopt. Je leeft echt mee met de personages en ik had de indruk ze goed te leren kennen. Als het boek uit is, zit je echt even met lege handen. Dat de hoofdpersonen gewone mensen zijn met hun onzekerheden maakt het extra leuk.

Dode leeuwen - Mick Herron

Evy ***: Spionageverhalen zijn altijd zo lastig te volgen, of ik heb er gewoon geen gevoel voor. Het duurde tot over de helft van het boek voor ik er enigszins inzat en dat is jammer. Tot die tijd bleef ik maar doorlezen in de hoop dat ik het ooit allemaal ging snappen, dat moment kwam ook en dan voelt het even wel groots aan. Ik moet gewoon nog eens herbeginnen en dan gaat het vast beter.

Kees *: Hoewel dit een tweede deel van een serie is, kan het goed gelezen worden zonder de voorkennis van het eerste boek. Desondanks valt er geen touw aan vast te knopen, het is verwarrend, chaotisch en de auteur springt regelmatig van de hak op de tak. Ook heeft hij veel te veel woorden nodig om iets duidelijk te maken. Tevens is er geen spanning, is het saai en ontbreken de plotwendingen. Dode leeuwen is zo onwerkelijk dat je bijna denkt dat het een persiflage op de reguliere spionageroman is. Wat mij betreft is het boek volkomen mislukt.

Jeanet **: Ik heb dit boek met veel moeite en pijn gelezen. Er staat humor in, maar die is zo flauw en kinderachtig dat ik me eraan ergerde in plaats van dat ik het leuk vond. Ook wordt er erg veel gesproken maar weinig gedaan. Ik moest het boek met moeite oppakken om te lezen en heb dit dan ook tussen andere boeken door gedaan.

Moord op de moestuin - Nicolien Mizee

Evy ***: Dit soort boeken plaats ik nooit in de categorie thriller en het zijn ook gewoon mijn boeken niet. Te 'bekrompen' ofzo, ik kan het niet uitleggen. Ik erger me tijdens het lezen meermaals. Wat mij betreft voor liefhebbers van Dagboek uit de rivier

Kees **: Ondanks de nieuwsgierig makende openingszin duurt het tot de tweede helft van het verhaal voor er wat actie ontstaat. Daarvoor zijn het vooral herinneringen en Judiths te uitvoerige belevenissen op de moestuin. De andere tuiniers hebben hun eigenaardigheden en dat maakt hen kleurrijk en bijzonder. Het boek, dat in een vlotte en hedendaagse stijl geschreven is, houdt het midden tussen een detective en een roman. En, en dat is een nadeel, het is allemaal erg onwaarschijnlijk en daardoor niet geloofwaardig.

Jeanet **: Door het woord ‘moord’ is het waarschijnlijk bij de thrillers terecht gekomen, maar op de cover staat roman. Dat is jammer, want als roman had ik het boek een ster meer gegeven. Ik heb het nu twee sterren gegeven, omdat ik er totaal geen spanning in vond. Het is wel een grappig verhaal.

En, kunnen jullie je vinden in onze meningen? Is Ster van het Noorden een terechte winnaar? Wie las het boek al?  

Groetjes,
Greet & de rest van de Thriller Club 



Reacties op: Het resultaat van onze VN Challenge #1

Meer informatie

Gerelateerd