Advertentie

Het resultaat van onze VN Challenge #2

op 25 augustus 2019 door

Begin juni lanceerden we onze VN Challenge. Net als de voorbije jaren zouden we alle boeken lezen die van de VN-recensenten met vijf sterren beloond werden. Maar dat was niet alles, we wilden ook wel eens uitzoeken waarom bepaalde boeken nul (!) sterren kregen. Met de hulp van onze volgers schreven we twee verslagen. Eergisteren konden jullie al onze mening lezen over de boeken die vijf sterren kregen, vandaag concentreren we ons op de titels die het zonder sterren moesten stellen.

We kregen voor dit artikel hulp van Atse, Elly van der Meer, Leentje4trixie, Stephanie Haenen en EllyK. Van de Thriller Club zelf kregen Karina en Joyce een aantal boeken te pakken. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, met name twee van de vier boeken zijn min of meer onvindbaar in de bieb, of het nu in Nederland of in Vlaanderen is. Voor het gemak zijn hier nog eens alle vier de titels:

  • Terug naar de hemel - Richard Verbrugge 
  • Duivelsplaats - Bear Grylls
  • Nora E. - Walther van Venrooij
  • Wat hij mij zei – Anja Feliers

Wie zin had, las één of meer van de vier titels. Wat blijkt? Er zitten inderdaad een paar boeken tussen die we niet zo geslaagd vinden, maar geen enkele ster? Nee, dat kunnen wij nergens verantwoorden. Lees en geniet van de soms zeer uiteenlopende meningen!

Terug naar de hemel - Richard Verbrugge 

Atse **: Het boek was best aardig om te lezen. Tijdens het lezen heb ik geen enkele keer het gevoel gehad dat ik het boek wou wegleggen. De vraag rest of het boek 0 sterren waard is en daarop is mijn antwoord: nee. Is het dan een goed boek? Nee, zeker niet! Het verhaal is best aardig verzonnen, maar een verloren paspoort zal nooit door de Nederlandse ambassade naar een woonadres toegezonden worden. Ook werden er in het boek enkele ‘rare’ uitstapjes gemaakt, denk hierbij aan onderwerpen zoals milieu en een (bijna) lesbische scène. Even plotseling als ze opgerakeld werden, verdwenen ze ook weer. Totaal geen toevoeging aan het verhaal. De plot is verre van geloofwaardig, daarnaast had de laatste plottwist achterwege gelaten kunnen worden. Het was een vermakelijk boek doordat het maar 177 pagina's lang was, maar het was zeker niet goed.

Karina **: Met de 0 sterren van de VN-thrillergids in gedachten begon ik aan dit boek, zo slecht kon het toch niet zijn? Hoewel auteur Verbruggen gepoogd heeft zijn hoofdpersonage redelijk stabiel neer te zetten, heeft hij helaas nagelaten dit met de zoon te doen. Iemand autistisch noemen en zeggen dat hij structuur nodig heeft, is echt te kort door de bocht en getuigt van onvoldoende inleving en research. Helaas zijn de personages sowieso niet geloofwaardig, onder andere de handelingen van hoofdpersonage Michelle aan het eind van het boek passen helemaal niet bij het beeld dat de auteur eerder heeft neergezet. Hoewel het boek makkelijk wegleest en ook wel uitnodigt om het uit te lezen, weet de auteur de aandacht niet goed vast te houden door het kort invoegen van allerlei maatschappijkritische kanttekeningen die als proefballonnetjes vervliegen. 0 sterren is misschien wel erg karig, maar ik vraag me toch af wat maakt dat een uitgever dit boek heeft uitgegeven.

Elly ***: Het boek heeft een originele plot, waar je als lezer meteen middenin zit. Iets minder voorspelbaar is het geld dat toch wel een belangrijke rol speelt aan het eind. Het boek verdient zeker meer dan de 0 sterren van de VN-thrillergids.

Duivelsplaats - Bear Grylls

Elly ***: Een zoektocht naar uranium zorgt voor een spannend boek met onverschrokken mensen die de klus willen klaren. Soms zit het tegen, maar de groep krijgt dan net het geluk aan zijn kant. Dit boek verdient wel degelijk sterren.

Leentje ***: Dit boek waarin uranium een grote rol speelt, is spannend, zeer gedetailleerd en heeft een boeiende, mooie plot.  

Karina **: Hoofdpersoon Will Jaeger is een echte actieheld, met op het juiste moment de goede ideeën en het netwerk om zijn plannen uit te voeren. Met zijn rugzak vol survivalervaring weet Grylls dit enerzijds goed neer te zetten, maar wil hij anderzijds te veel en te vaak alles tot in detail uitleggen. Dat haalt niet alleen de vaart uit het verhaal, maar hij geeft hierdoor ook de indruk zijn lezers als enigszins dom te beschouwen. Het boek hangt van de actie aan elkaar om de plot aaneen te rijgen en tot de grande finale te komen. Helaas slechts 2 sterren, omdat de diepgang ontbreekt en de plot van te veel geluk aan elkaar hangt.

Nora E. - Walther van Venrooij

Elly ***: Drie van de vier mannen van een Utrechtse studentenclub krijgen bezoek van een vrouw, die een boodschap achterlaat. Dan wil je als lezer toch weten hoe het zit. Daar slaagt de auteur prima in. Het boek is vlot geschreven en prikkelt de nieuwsgierigheid van de lezer. Een ongebruikelijk, maar juist daarom prima scenario dat zeker meer verdient dan 0 sterren.

Wat hij mij zei – Anja Feliers

Stephanie **: Ik heb alle boeken van Anja Feliers tot nu toe gelezen en was dus erg benieuwd naar het nieuwe personage Caro Westerhof. Godzijdank heb ik het boek geleend in de bibliotheek, want het kon me absoluut niet bekoren. Op drie uur tijd had ik het uitgelezen, het was enorm simpel geschreven. Nadenken moest ik er absoluut niet bij en het boek is het woord thriller absoluut niet waardig in mijn ogen. Er ontbrak spanning en diepgang van de personages. Toen het boek uitgelezen was, had ik het gevoel dat het verhaal Caro Westerhof afgerond was, ik ben dus benieuwd wat Anja Feliers van plan is met het tweede boek over dit personage.

EllyK ****: In korte hoofdstukken worden de situaties vanuit verschillende hoofdpersonen geschetst. Met een fijne schrijfstijl heeft de auteur hier een mooi verhaal neergezet.  Je zit er meteen in. Spannend van begin tot eind. Levensechte situaties en gebeurtenissen. Je wil maar doorlezen.

Leentje *****: Dit boek vertelt het verhaal van een gelukkig gezin dat in één seconde (bijna) alles verliest. Het kan zomaar echt gebeuren: gezellige uitstap, noodlottig incident, wraak, ontvoering. In het mediumgebeuren geloof ik niet zo, maar wie ben ik? Een thriller van een hoog niveau over samenhorigheid, groot geluk, liefde, uiterste wanhoop en een uitzonderlijk grote moeder/dochter-verbondenheid. Wat heb ik van dit verhaal genoten!

Elly ***: Het boek begint met een drama, of eigenlijk twee. Het is lang onbekend wie de dader is. Anja Feliers is erin geslaagd een goed boek te schrijven. De opbouw van de spanning, de personages die uitgewerkt zijn, het willen weten wat er speelt, dat alles zorgt voor veel leesplezier.

Joyce **: Het idee voor het boek is origineel, maar de plot is maar dun. Alles wordt ook erg uitgekauwd en ik werd ongeduldig omdat er maar gewacht werd met een cruciaal element rond een van de dochters van Caro. Meerdere keren werd er verteld dat er ‘iets’ aan de hand was, bedoeld om de spanning op te voeren, maar het werd vervelend. Het verhaal had meerdere momenten waar voor originaliteit gekozen kon worden, maar toch week Feliers niet van het verwachte pad af. Er had meer verrassing in de plot kunnen zitten en daarmee meer spanning. Helaas was de afloop van het boek erg voorspelbaar. 

Zo, dit was het tweede deel van onze VN Challenge van dit jaar. Kennen jullie een van deze vier boeken? Vinden jullie het kunnen dat bepaalde boeken 0 sterren krijgen?

We horen graag van jullie,
Greet & de rest van de Thriller ClubReacties op: Het resultaat van onze VN Challenge #2

Meer informatie

Gerelateerd