Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ook wij luisteren!

op 08 mei 2019 door

Naar luisterboeken dan uiteraard! Niet allemaal, maar Jeanet, Silvia, Evy en Joyce zijn absoluut fans van luisterboeken. Ze zijn niet meer weg te denken uit hun leven en "leesgewoontes" op momenten dat het even niet mogelijk is een fysiek boek te lezen. Of juist lekker ter ontspanning. Lees hier onze ervaringen en waarom het volgens ons zo fijn is om een boek te luisteren.  

Jeanet

Mijn eerste “echte” ervaring met een luisterboek was tijdens de Hebban leesclub van De geheime vrouw van Gill Paul en dat was eind 2017 volgens mij. Daarna ben ik op zoek gegaan naar luisterboeken, maar kwam ze niet zo vaak tegen en ik had liever een boek in mijn handen dan dat ik ging luisteren. 

Ik ben in 2018 lid van de bibliotheek geworden en daar ontdekte ik dat je luisterboeken kon lenen en nu ben ik altijd wel een boek aan het luisteren. En via het werk kon ik een heel goedkoop abonnement op Bookchoice krijgen en dat aanbod heb ik ook niet afgeslagen. 

Het voordeel vind ik dat vervelende klusjes ineens leuk worden. Denk aan de was ophangen en was opvouwen of strijken. Maar ook tijdens de hond uitlaten of koken en zelfs tuinieren zijn goede momenten. Ik merk wel dat ik niet kan zitten en luisteren, want dan kan ik me niet concentreren of val ik in slaap. Tijdens het autorijden luister ik ook meestal naar een boek. Ik kies vaak wel “makkelijke” boeken, als je een stukje mist is het niet zo erg en pak je het verhaal zo weer op. 

Silvia

Ongeveer een jaar geleden ontdekte ik het fenomeen luisterboek. In eerste instantie via de cd'tjes geleend uit de bibliotheek. Nadeel daarvan was dat deze regelmatig beschadigd waren en dat ik ergens halverwege een boek bleef steken. Het luisteren deed ik eigenlijk alleen in de auto tijdens ritjes voor mijn werk. Non-fictie of op non-fictie lijkende verhalen sloegen het meest aan. Zo heeft Geert Mak mij tijdens heel wat ritjes vergezeld. Of eigenlijk was het Job Cohen die zijn boek Reizen zonder John voorlas. Ook Tsjaikovskistraat 40 heb ik al rijdend geluisterd. De stem van Rik van de Westelaken vind ik tot nu toe de fijnste voorleesstem. 

Inmiddels hebben de non-fictie boeken plaatsgemaakt voor de thrillers. Zo luister en lees ik nu gelijktijdig (het ligt er maar aan waar ik me bevind) Erfenis van  Henk Apotheker en Kirsten van Dissel. Dit boek lees ik voor de Gouden Strop Challenge en het is dan handig dat ik door kan lezen/luisteren, ook als ik niet thuis ben. 

Luisterboeken vormen slechts een klein deel van mijn gelezen letters, maar wel een heel prettig en inmiddels redelijk onmisbaar deel. Niet meer alleen tijdens mijn autoritjes hoor ik nu een stem die mij een boek voorleest, ook tijdens huishoudklusjes als koken en strijken word ik vergezeld door een stem. Nu nog even uitvinden hoe dat gaat tijdens het hardlopen. Hoe tof zou het zijn als ik op mijn (lange) duurlopen gewoon door kan gaan met luisteren. Dat is toch wel de ultieme combinatie van mijn twee grootste hobby's, luisterend rennen of rennend luisteren. 

Evy

Ik luister eigenlijk bijna elke dag wel een stukje van een luisterboek. Als ik me verveel in de auto (dit klinkt erg slecht als ik dat zo zeg, maar ik zit vele uren per week in de auto en ik heb dan wat afleiding nodig. Het is óf bellen, óf de muziek keihard en meezingen, óf een luisterboek! Ook tijdens het koken of als ik onkruid aan het wieden ben in de tuin. Ik luister alle genres, maar ik moet stiekem toegeven dat hoe makkelijker het boek geschreven is, hoe makkelijker het luistert. Dat betekent dat kinderboeken vaak favoriet zijn!

Ik zal vast een vreemde snuiter zijn, maar ik combineer luisteren en lezen heel vaak. Zo krijg ik een goed beeld van hoe het boek geschreven is, maar kan ik ook een deel van het verhaal luisteren. Ik begin vaak een boek te luisteren dat ik uiteindelijk niet afluister. Soms raakt de stem me gewoon niet en kan ik me er helemaal niet op concentreren. Ik blijf het vreemd vinden hoe een stem bepalend kan zijn voor de toon van een boek. De beste voorlezers vind ik dan ook diegenen die het boek zo weinig mogelijk van zichzelf meegeven en de schrijfstijl zo goed mogelijk tot hun recht brengen. 

Mijn favoriete stemmen zijn vaak die van de auteurs. Zoals Annet Schaap bij Lampje of Anna Woltz bij Gips. Luister vooral ook eens naar Stephen Fry, dat is een onvergetelijke ervaring!

Joyce

Sinds ruim twee jaar ben ik besmet met het "luistervirus". Ik heb net even opgezocht in de Storytel app dat ik inmiddels mijn achtenvijftigste boek aan het luisteren ben. Ik luister vooral in de auto van en naar mijn werk. Het grote voordeel is dat ik me nu niet meer zit te ergeren aan vertragingen, maar heerlijk aan het luisteren ben. Ik moet wel zeggen dat ik bijna geen boeken luister waar ik iets van moet vinden, bijvoorbeeld voor een blog. Heel soms wel, dan is het een iets "makkelijker" boek, waar ik niet volledig op geconcentreerd moet zijn met ingewikkelde verhaallijnen. Ook luister ik veel tijdens het wandelen. Zo gaan er vele uren voorbij en is het boek ineens uit en heb ik er een flink aantal kilometers in de buitenlucht op zitten.

Niet alle boeken zijn geschikt als luisterboek, zo ben ik bijvoorbeeld met het eerste deel van De sekte-trilogie van Mariette Lindstein gestopt. Het boek werd door één persoon voorgelezen en heeft flashbacks/oogpunten van twee personen. Dit werd totaal niet aangekondigd en ik snapte er helemaal niets van. De stem van een voorlezer is heel belangrijk. Ik vind dat Bas van Werven een hele prettige luisterstem heeft, ook Christel Schimmel en Sander de Heer mag ik graag luisteren. Ook Frans van Deursen voor een aantal boeken van Lars Kepler kon ik waarderen. Ik kies de boeken daar echter niet op uit. De luisterboeken waar ik veruit het meeste van genoten heb, zijn de 'Storytel originals' van Astrid Harrewijn met titels Passe Partout I en II. Regelmatig liepen de tranen van het lachen over mijn wangen, Astrid leest het zelf briljant voor, vol humor!

Zijn jullie ook fan van luisterboeken? En zo ja, welke boeken moeten we absoluut gaan luisteren? Wanneer luisteren jullie dan vooral? Voor degenen die nog nooit een luisterboek hebben geprobeerd, deze maand is er een luisterboek met korte verhalen van Hilde VanderMeeren beschikbaar in de Hebban Luisterboek App. Een goed moment om misschien een keertje te proberen en wie weet ben je daarna net zo verknocht aan luisterboeken als wij vieren.

Groetjes, namens de Thriller Club
Joyce

 



Reacties op: Ook wij luisteren!

Meer informatie

Gerelateerd