Spanning in je oren

op 13 mei 2018 door

Het is de week van het luisterboek op Hebban met afgelopen dinsdag de aftrap in Tijd voor Max met de bekendmaking van de shortlist. Uiteraard besteden we hier bij de Thriller Club ook aandacht aan deze week. Joyce heeft sinds een klein jaar een Storytel abonnement en geeft in dit artikel onder andere een aantal luistertips. Eerst vertellen zij en Evy over hun ervaringen met luisterboeken.

Joyce
Vooral tijdens het wandelen, maar ook het autorijden luister ik naar luisterboeken. Zeker in de auto vliegt de tijd daardoor en erger ik me minder aan de files, ik zit tenslotte prettig te luisteren. Zo luisterde ik een maand of twee geleden Passe Partout van Astrid Harrewijn na een ontzettende drukke en chaotische dag. Vol frustratie stapte ik in mijn auto, Astrid Harrewijn bracht me zo ontzettend aan het lachen, dat ik volledig ontspannen en relaxed thuis kwam. Tijdens het wandelen luister ik ook en wandel ik ongemerkt een stuk verder, omdat ik gefocust ben op het luisteren en eigenlijk vergeet waar ik ben. 

Niet alle boeken zijn geschikt als luisterboek, zo was ik bijvoorbeeld begonnen aan De sekte van Mariette Lindstein. Ik raakte echter zo in verwarring, want ineens was het verhaal totaal anders. Ik ben toen naar de boekhandel gegaan en kwam erachter dat dat de cursieve delen waren uit een andere oogpunt en in een andere tijd. Dit bleek echter totaal niet uit het voorlezen en was zeer verwarrend. Dat is dan ook het enige luisterboek waarin ik ben gestopt.

Evy
Ik kan enorm genieten van luisterboeken. Onderweg met de auto, tijdens het koken en tijdens het werken in de tuin. Het ontspant me en als het verhaal goed wordt voorgelezen, dan bevind ik me echt even in een andere wereld. Ik luister eigenlijk het liefst de YA-fantasy, maar ik heb geleerd ook een thriller te luisteren. En ik luister het liefst in het Engels, dat klinkt prettiger dan Nederlands. Ik irriteer me vaker aan een Nederlandstalige stem in ieder geval. Wat ik wel eens doe, is een deel van een boek dat ik aan het lezen ben, ook even luisteren. The best of both worlds noemen ze dat toch? Als ik echt in het verhaal van een thriller zit en er dient zich een spannende scène aan... oh... dan kan ik echt de spanning voelen in mijn lichaam. Ik merk dat ik bij een boek toch vaker al een keer doorlees naar voorbij het spannende deel en dat kan bij een luisterboek niet!!! Luisteren voelt soms meer zoals naar een film kijken!

Tips 

  • Solomon van Corine Hartman voorgelezen door Birgit Schuurman - een serie van tien afleveringen speciaal voor Storytel geschreven, een zogenoemde Storytel original. De afleveringen duren ongeveer een uur.  Hoofdpersoon in dit boek, waarin de dood van een dochter van de minister wordt onderzocht, is rechercheur Malou Rijken. Dat dit boek speciaal als luisterboek is geschreven, merk je en dat maakt het heel prettig luisteren. Uiteraard zie je wel direct Birgit Schuurman als Malou voor je.
  • Ten zuiden van de hel van Thomas Engstrom voorgelezen door nieuwslezer Bas van Werven. Een heerlijke stem om naar te luisteren, deze man heeft van praten zijn werk gemaakt. Hij leest relatief snel, maar dat past heel goed bij het boek. Ik associeer hem niet met Ludwig Licht, de hoofdpersoon. Daar had ik me tijdens het lezen van het fysieke boek al een beeld van gevormd. Dit is sowieso ook het beste boek uit het kwartet van vier. Een aanrader!
  • Als andere slapen van Inge Ipenburg, ook door haar voorgelezen - wederom een serie speciaal geschreven voor Storytel. Hoofdpersoon Francien wandelt 's nachts door de stad, omdat ze niet kan slapen. Ze is vijfendertig en leeft haar leven volgens haar eigen wetten. Ze gaat vaak even langs bij een zwerver, die zij de naam Jozef heeft gegeven. Tijdens een van de nachten is ze ineens slachtoffer, maar ook getuige van dingen die ze niet had moeten zien.
  • 24 dagen van Guillaume Musso. voorgelezen door "luizenmoeder' Ilse Warringa (maar dat wist ik toen nog niet) - Lisa omtmoet arts Arthur Costello in een bar en ze voelen zich tot elkaar aangetrokken. Op Arthur rust echter een soort van vloek, ineens is hij verdwenen en komt op een onbepaald moment in de tijd weer terug. Het leven van de anderen gaat gewoon door. Een thriller met een vleugje science-fiction. Spannend geschreven en voorgelezen, de nieuwsgierigheid maakt dat je alsmaar door wilt luisteren.
  • De doden hebben geen verhaal van Gard Sveen voorgelezen door Casper Gimbrère - Deel één in de serie rond rechercheur Tommy Bergmann. Na de vondst van drie skeletten in het bos, wordt ook een oud-verzetsman vermoord gevonden. Volgens Tommy Bergmann hebben deze zaken met elkaar te maken en hij duikt er met volle energie in. Het was even wennen aan alle namen, want je kan niet even terugbladeren, maar toen ik daar eenmaal aan gewend was, vond ik het een heel prettig luisterboek. 

Hier Joyce weer. Heel leuk is dat een boek soms al eerder uitkomt als luisterboek op Storytel voordat het in de boekhandel ligt. Bijvoorbeeld De dag van de doden van Nicci French. Dit boek was vier dagen eerder te beluisteren en dit ben ik dan ook direct gaan doen, zo nieuwsgierig was het. Ik heb trouwens de complete dagen-serie geluisterd. 

Een groot voordeel van Storytel is dat je het boek offline kunt luisteren. Tijdens het luisteren kost het je dus geen MB's en als je het boek uit hebt, verwijder je het weer van je telefoon. Dit vind ik een groot voorbeeld ten opzichte van de bibliotheek die ook luisterboeken aanbiedt. 

Bookchoice biedt ook luisterboeken aan, maar daar heb ik geen ervaringen mee. Is er iemand onder onze vrienden die wel lid is van Bookchoice en misschien zijn of haar ervaringen wil delen?

Ik (Joyce) ben in ieder geval heel blij dat ik de luisterboeken heb ontdekt en ga nog zeker veel meer boeken luisteren. Op dit moment staan op mijn nog-te-luisteren-plankje:

  • Wraakengel van Isa Maron, ook door haar voorgelezen. Wederom een Storytel original
  • De handelaar van Camilla Grebe en Paul Leander, voorgelezen door Sander de Heer, naar wie ik ook heel benieuwd ben als voorlezer
  • De nergensman van Gregg Hurwitz, voorgelezen door Frans van Deursen
  • Tik Tak van Leffe Grimwalker, voorgelezen door Bas Keijzer - een Zweedse Storytel original, nu ook in het Nederlands  


Jullie zien wel dat het op mijn luisterplankje net zo dringen is als op het wil-ik-lezen-plankje op Hebban.

Zijn er nog meer luisterboek-fans? Wanneer luisteren jullie een boek?

Joyce en Evy



Reacties op: Spanning in je oren

Meer informatie

Gerelateerd