Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vector van Simon de Waal en de sterren!

op 30 juni 2016 door

Ter ere van de Spannende Boeken weken 2016, heeft Simon de Waal het geschenkboekje Vector geschreven. Bij de aankoop van 12.50 euro of meer aan spannende boeken ontving je als lezer een exemplaar.

De originele flaptekst van het CPNB komt helaas niet niet helemaal overeen met het boek, zie hieronder de aangepaste versie:

Een demente oude man krijgt in een tehuis in Amsterdam regelmatig bezoek van zijn zoon. Zijn vader reageert bijna nergens meer op. De zoon krijgt in de gaten dat hij niet de enige is die zijn vader bezoekt, ook een andere man verschijnt regelmatig en die krijgt wel reacties van de oude man, met name als het woord Vector valt. De zoon gaat op onderzoek uit, er is hier iets gebeurd wat hij niet weet en wat zijn vader is vergeten. Het blijkt te gaan om ampullen met het levensgevaarlijke Marburg virus. Als die in verkeerde handen vallen, dan zijn de gevolgen niet te voorzien. Zijn vader heeft, na plotselinge sluiting van het instituut waarbij hij werkte, de ampullen proberen te verbergen, maar nu is de jacht op de kostbare inhoud heropend.

Zes leden van de Hebban Thriller Club van Tien lazen ook Vector en geven hieronder hun mening en sterren.

Joyce Remmerswaal – vier sterren

Vector is één van de betere geschenkboekjes van de laatste jaren. Het verhaal is af van kop tot kont. Simon de Waal is erin geslaagd een compleet verhaal te schrijven in het gelimiteerde aantal bladzijden. Alle aspecten zijn aanwezig: diepgang, spanning en originaliteit. En een verhaal zonder politie, een unicum voor Simon de Waal en het smaakt naar meer. De karakters zijn interessant en er is rust in het verhaal. De verschillende plekken waar Vector zich afspeelt, verschijnen op het netvlies van de lezer. Je voelt je als het ware onderdeel van het verhaal.

Voor volledige recensie, klik hier 

Mike van Barneveld – drie sterren

Voor Vector lijkt De Waal even uit zijn comfortzone gestapt te zijn. Dit keer geen moorden die op een slinkse wijze opgelost moeten worden en ook geen borrel bij Lowietje, maar een op waarheid gebaseerd verhaal over het onheilspellende Vector Instituut waar het dodelijkste virus ter wereld, het Marburgvirus Variant U, ontwikkeld wordt.

Ik denk dat Vector op een manier geschreven is waar je van houdt en juist niet. Het gaf mij soms een verdrietig en somber gevoel. Maar dat is persoonlijk, anderen kunnen dit misschien beter van zich af zetten. De psychologische factor is hierdoor niet alleen voor de hoofdpersoon maar ook voor de lezer van een erg hoog niveau. Het een apart soort (zeer realistische) spanning die ik nog niet kende.

Voor volledige recensie, klik hier 

Wendy van Lierop – vier sterren

Vector is een heerlijk cadeau. In het geschenk beschrijft Simon de Waal een zoektocht met verschillende belangen. Alex weet niet wie hij kan vertrouwen. Vector heeft alles wat een verhaal nodig heeft. Spanning en angst zorgen dat je door wil lezen. Knap is om een afgerond verhaal te maken in 100 bladzijde.

Voor volledige recensie, klik hier

Elly van der Meer – vier sterren

Simon de Waal komt uit zijn comfortzone met Vector. Simon de Waal was bij Paagman in Den Haag op 3 juni en gaf toe dat dit het eerste boek is dat niet over de politie gaat. Ik moet zeggen, dat het hem goed gelukt is. Mijn waardering is ruim een 7 dus eigenlijk 3 1/2 ster. Maar omdat ik het toch knap geschreven vind, worden het vier sterren.

Voor volledige recensie, klik hier

Greet Braem - vier sterren

Door het schrijven van Vector heeft Simon de Waal meer dan waarschijnlijk een hoop nieuwe fans binnengehaald. 
Zelden of nooit een kortverhaal met zo'n schitterende en pakkende proloog gelezen. Je zit meteen in het verhaal, in 100 bladzijden moet het natuurlijk vooruit gaan. Verschillende verhaallijnen die vrij snel samenkomen, zonder dat je het gevoel hebt dat dingen overhaast worden. 

Een bijzondere thriller ook, niet de traditionele rechercheur die één of andere moord probeert op te lossen en op zoek gaat naar dader en motieven. Neen, een spannend verhaal waarin de vroegere Sovjet-Unie als producent van levensgevaarlijke virussen neergezet wordt, virussen die als biowapens ingezet kunnen worden. 

Vector is zonder enige twijfel één van de betere geschenkboekjes van de laatste jaren. Absoluut het lezen waard ! 

Voor volledige recensie, klik hier

Stéfanie André - vier sterren

Meestal ben ik niet zo heel enthousiast over het geschenk van de week van het spannende boek, vaak gebeurd er te weinig, misschien wel omdat auteurs het gevoel hebben dat ze maar weinig ruimte hebben om een verhaal te maken. Dat is zeker niet het geval bij Vector van Simon de Waal. HIj vertelt een mooi afgerond verhaal met veel spanning dat toch ruim voldoende uitgewerkt is.

Voor volledige recensie, klik hier

Dit brengt de gemiddelde score van de Hebban Thriller Club van Tien op 3.8 afgerond 4 sterren.

Na 74 beoordelingen op Hebban, staat de sterrenwaardering gemiddeld op 3.4. De Hebban Thiller Club van Tien is iets positiever als de lezers op Hebban. Vrij Nederland beoordeelde Vector met 3 sterren en Algemeen Dagblad met 5 sterren.

Inleidende tekst en knip- en plakwerk door Joyce Remmerswaal. 



Reacties op: Vector van Simon de Waal en de sterren!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Simon de Waal

Simon de Waal

Simon de Waal (1961) is scenarioschrijver, auteur en regisseur. Daarnaast w...