Column / Carina van Leeuwen

op 26 februari 2015 door

Sinds een jaar en een paar weken mag ik mijzelf auteur noemen. Dat het wennen was, daar heb ik al het nodige over geschreven en verteld. Aan veel benamingen die op eur eindigen was ik gewend. Zo ben ik rechercheur, inspecteur en ja, ook ingenieur. Dat is allemaal ‘gewoon’. Sommige mensen om mij heen voegen daar ook nog wel eens ‘zeur’ aan toe, maar dat gaat dan meestal over mijn werk als rechercheur. Omdat ik weer eens een onderzoek wil wat misschien wel dat ene spoor zichtbaar maakt waarmee we de zaak op kunnen lossen. Dat kost soms overreding om iedereen daarin op een lijn te krijgen.

Maar auteur? Ja, nu, na een jaar merk ik dat het bijna net zo makkelijk mijn mond uitrolt. Auteur zijn betekent dat je de oorspronkelijke geestelijk eigenaar bent van een creatief werk. En creatief mocht- en kon ik zijn. De aan mijn brein ontsproten karakters; forensisch rechercheur Renee Spaan, haar hond Bob, haar collega Meindert Wijbenga, ze zijn gaan leven en ik mag dan de geestelijk eigenaar zijn, maar na twee boeken met hen in de hoofdrol, verwikkeld in moord en doodslag en privé-uitdagingen, zijn ze niet langer alleen van mij. Ze zijn van alle lezers geworden. Die vragen mij of het in het volgende boek wel goed komt tussen Renee en Chris en of die moorden nou ‘in het echt’ ook zo zijn gebeurd. Daarmee is de volledige vrijheid en het zomaar laten ontstaan op papier er af. Maar bovenal is het erkenning voor mijn creativiteit. Kennelijk heb ik Renee Spaan zo neergezet dat ze ook voor anderen is gaan leven. Ik ben daarmee beland in de rol van arrangeur, hoewel dat meer van toepassing is in de muziek, maar zo voelt het. Ik arrangeer verder met de basismelodie die ik heb bedacht.

Naast mijn baan als forensisch rechercheur heb ik er nu nog een beroep bij. Ik heb zelfs een kaartje, u weet wel een visitekaartje. En niet zo’n saaie van de politie in wit met een streepje blauw, de voorgeschreven lay out voor alle politiemensen. Uniform, zodat we ook daar eenheid uitstralen, en dat moet ook, begrijp me goed.

Maar dan als auteur: Ik ben een liefhebber en vervent gebruiker van Adobe. Ooit geleerd op het grafisch lyceum ten faveure van mijn werk als forensisch rechercheur, om ook die onzichtbare sporen zichtbaar te helpen maken. Nu maken ze iets anders zichtbaar: Ik ben ook auteur.

Ik transformeer, schaal, definieer patronen en voeg lagen toe. En zie daar: een groen kaartje met daarop in 3D de twee boeken die ik heb geschreven: Vuurproef en Koud Spoor. In modieus vervaagde letters staat geschreven dat ik forensisch rechercheur ben én auteur. Aan de achterkant verwijs ik naar de masterclass forensisch onderzoek die ik geef bij de boekhandel door het hele land. Ik ben reuze content wanneer mijn creatie van de drukker komt.

‘Mijn’ AWBruna dames Saskia en Hester hebben mij ingefluisterd dat er nu echt een website moet komen. Ook dat is nieuw: van anoniem en niet op social media, nu een eigen website. Mijn aanvankelijk gemok en verweer dat ik van de kroontjespengeneratie ben en dus…, houdt geen stand. Ze hebben natuurlijk gelijk.

Met het visitekaartje in de hand ga ik helemaal los. Ik denk groot, dus hup, meteen maar internationaal: www.carinavanleeuwen.com en weer componeren in Adobe om zélf die banner te maken, want standaard en sjablonen? Dat doe ik wel als rechercheur. Als auteur ontwerp ik zelf, zoals ik zelf de personages verzin en tot leven breng, zo komen mijn creatieve kriebels tot leven op dat kaartje van 9 bij 6 centimeter en op mijn website. Zo krijgt het nieuwe beroep er nog een dimensie bij.

Er wordt wel gezegd dat de gelegenheid de dief maakt. Wel, ik kan u zeggen : het voorrecht en de gelegenheid van auteur zijn, maakt deze rechercheur createur.

Koud Spoor, het tweede boek van Carina van Leeuwen, is nu te krijgen en daarom zal Carina een bezoek brengen aan diverse boekhandels. Zij zal tijdens deze bezoeken vertellen over haar werk als inspecteur/forensisch expert bij de Amsterdamse politie en zal daarnaast haar nieuwe boek bespreken. Op de website van A.W. Bruna is te zien waar Carina een bezoek zal brengen: klik hier.


Reacties op: Column / Carina van Leeuwen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Carina van Leeuwen

Carina van Leeuwen

Carina van Leeuwen (Soesterberg) studeerde forensisch onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna ging ze als inspecteur/forensisch expert aan de slag voor de politie Am...