Advertentie

Rustig oefenen met het alfabet

op 01 september 2020 door

2e helft van augustus 2020

Deze 2 weken verdiepte ik me intensief in 2 boeken:

1. Meer dan een broer

Auteur David Diop

Dit boek was genomineerd in Frankrijk voor alle literaire prijzen en heeft meerdere gewonnen: Prix Goncourt des lyceens en premio strega europeo.

Ik las dit boek, omdat ik meedoe aan de leesclub, die in het leven werd geroepen rond de Europese literatuurprijs.  De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat bij de Raad van Europa hoort. Ook bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van deze roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.

Bijzonder aan deze leesclub was, dat Martine Woudt, de vertaalster, zich bij onze club voegde en bereid was vragen te beantwoorden.

De auteur van dit boek groeide op in Senegal en woont en werkt in Frankrijk.

Het onderwerp van het boek is de 1e wereldoorlog. In de loopgraven dienden veel Afrikanen. Zo ook Alfa en Mademba, zijn ‘meer dan een broer’. De jongen die, zo geheel ander dan Alfa, hem als broer erkende na het vertrek van Alfa’s moeder en aan zijn moeder vroeg hem als zoon te accepteren.

In poëtische taal, die de gruwelijkheden van deze oorlog en het leven van Alfa vertelt, ontvouwt het verhaal zich. Het boek leest fijn, korte hoofdstukken en zinnen die zich als een mantra herhalen, maar steeds toch net iets anders zijn dan de vorige. Ik kan geen Frans, maar denk dat Martine aan de vertaling een mooie klus gehad heeft en zeer goed aangevoeld heeft wat de bedoeling van de schrijver was.

Het boek staat bol van mooie metaforen, die de gruwelijkheden menselijk maken: ‘meer dan een broer’ ‘de darmen vastgeknoopt met hemdmouwen als een omarming na de dood’.

Al lezend ontdek je het verhaal en komt Alfa tot een dieper inzicht over de rol die hij speelde in het leven en sterven van zijn vriend. Meer dan een broer valt uiteindelijk samen in éen persoon.

Held & angst worden éen geheel. Het laatste deel van het boek had wat mij betreft iets duidelijker gemogen. De term: acht een ander uitnemender dan jezelf dekt denk ik het meest de lading van het laatste deel. Ik had verwacht dat de leesclub mij de verklaring van die laatste hoofdstukken zou geven, maar die kwam niet helemaal. Vandaar: 4 sterren.

  1. Niemand zoals hij.

Auteur :Lucia van den Brink.

Een debuutroman en genomineerd op de shortlist inmiddels van Hebban. 'Niemand zoals hij' verscheen in januari 2020 bij Uitgeverij Ambo|Anthos. Deze Van den Brink studeerde Japans en Journalistiek aan de Universiteit Leiden. Ze traint karate op hoog niveau.

Het boek vertelt het verhaal van Rinke, kleindochter van een opa, die karate beoefend en de diagnose ALS heeft gekregen. Hij is op dat moment al een poos in Japan, als Rinke ‘zomaar’ dagboekfragmenten van hem ontvangt. Toevallig is zij dan net ontslagen. Dit maakt dat ze tijd heeft om te lezen, haar leven te overdenken en opa achterna te gaan. Ze leert daardoor veel over zichzelf.

Opa heeft van kinds af aan al last van dwangneuroses, dit blijkt in het contact met zijn dochter een struikelblok. Hij heeft geprobeerd ze onder controle te krijgen, maar dat is hem niet gelukt.

En leuke rol in het boek is weggelegd voor Greet, de ‘vriendin’ van opa. Zij brengt wat luchtigheid en humor in het verhaal.

Het verhaal leest vlot, er zitten Japanse- en karate weetjes in het boek verwerkt. De ziekte van opa, het verband met hun familiegeschiedenis, de afstand tussen mensen en loslaten, het zit allemaal in het boek verwerkt. Toch was ik niet onder de indruk. Het is allemaal wat vlak en de karakters worden niet diep uitgewerkt.

Ik las al meerdere debuten van de longlist. Dit debuut, hoewel zeer goed leesbaar, komt bij mij niet hoog op de ranglijst. Daarvoor moet Lucia nog iets doorgroeien in het beschrijven van de karakters. Ik zie zeker wel potentie in haar schrijfstijl. Nu is het nog een beetje teveel: schraap een paar verhalen bij elkaar.

Ik geef 3 sterren

De recensies schrijf ik altijd eerst na lezing van het boek, voor ik kijk wat anderen van een boek vonden. Ik was verrast door de hoge ogen die dit boek gooide, het staat zoals gezegd inmiddels op de shortlist. Van die shortlist heb ik nu 3 boeken gelezen, deze had het bij mij niet gehaald. Grappig om dit te constateren.

In mijn werk ben ik weer gestart met bezoeken aan huis, van gezinnen waarbij een uitdaging zit in de opvoeding, vaak gemengd met een leeruitdaging.

Deze keer een jongen van 11, nog maar 2 jaar in Nederland, met ouders die de Nederlandse taal nog niet goed spreken. Ik vroeg hem naar het alfabet. Hij kon het foutloos schrijven. Toen hij het op moest zeggen, bleek hij Nederlandse letters te mensen met Engelse, Eritrese en Ethiopische. Hij kreeg van mij een mooi duidelijk filmpje en oefent nu iedere dag op de uitspraak van de letters. Dan gaat daarna het lezen vast ook wat gemakkelijker op school.

Pioen augustus 2020

 Reacties op: Rustig oefenen met het alfabet

Gesponsorde boeken