Een doordringend psychologisch inzicht van de moderne mens: 'Ze weten niet wat ze doen' van Jussi Valtonen

op 07 januari 2016 door

Over het boek

Het zorgvuldig opgebouwde leven van de neurowetenschapper Joe Chayefski wordt volledig overhoop gegooid als hij op een dag door dierenactivisten bedreigd wordt. Door een telefoontje van zijn ex-vrouw, begint Joe te vermoeden dat Samuel, de zoon die hij zo’n twintig jaar geleden in Finland heeft achtergelaten, achter de dreigementen zit. Joe probeert de dialoog met de activisten aan te gaan, maar daarmee wordt het wederzijdse onbegrip alleen maar gevoed. Dan komt hij er ook nog achter dat een marketingbedrijf zijn dochters manipuleert om psychoactieve middelen te gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Joe’s morele kompas wordt ernstig op de proef gesteld en langzaam begint het gezin door alle spanningen uit elkaar te vallen. Een ontmoeting met zijn zoon doet hem inzien hoe complex de situatie is en hoe er boven hun hoofden een politiek machtsspel gespeeld wordt dat niet te stoppen lijkt.

Ze weten niet wat ze doen biedt de lezer een geraffineerd psychologisch inzicht van de moderne mens. Het is ook een satire op de wereld van morgen waarin niets privé is en alles te koop is en waarin de keerzijde van ons verlangen naar vooruitgang en de controle over anderen pijnlijk zichtbaar wordt.


Uit de pers

'Moderne literatuur kan niet beter worden dan dit.' - Helsingin Sanomat, "Critics' Favourites 2014"

'Een indringend beeld van onze tijd en een diagnose van waar onze brave new world aan lijdt.' - Helsingin Sanomat

Over de auteur

Jussi Valtonen studeerde psychologie, theoretische filosofie en Engelse filologie aan de Universitei van Helsinki, alsook neurpsychologie en scenario schrijven in Amerika. Hij heeft één wetenschappelijk boek en vier literaire werken op zijn naam staan. Voor zijn recentste roman, ze weten niet wat ze doen, ontving hij in 2014 de belangrijkste literaire prijs in Finland, de Finlandia-palkinto.Reacties op: Een doordringend psychologisch inzicht van de moderne mens: 'Ze weten niet wat ze doen' van Jussi Valtonen

Gerelateerd

Over

Jussi Valtonen

Jussi Valtonen

Jussi Valtonen (1974) studeerde psychologie, theoretische filosofie en Engelse f...

Lijsten

Tip 5 van Signatuur

op 30 april 2015 door A.W. Bruna 5 boeken 1 volger 0 reacties

Verschijnt binnenkort bij Signatuur

op 30 april 2015 door A.W. Bruna 4 boeken 0 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken