Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Over en door James Joyce

op 02 februari 2017 door

Brief

In een brief aan de Italiaanse criticus Carlo Linati legt James Joyce uit wat zijn bedoelingen waren met Ulysses:

"Het is een epos over twee rassen (Israëlisch-Iers), maar tegelijkertijd de cyclus van het menselijk lichaam, en ook nog eens een klein verhaal over een dag (het leven). Het karakter 'Ulysses' (Odysseus) heeft me altijd gefascineerd - al toen ik een kind was. Stel je voor, vijftien jaar geleden ben ik eraan begonnen als een kort verhaal voor "Dubliners'! Zeven jaar heb ik aan dit boek gewerkt - vervloekt! Het is ook een soort enceclopedie.

Het is mijn bedoeling om de de mythe sub specie temporis nostri  te verplaatsen. Ieder avontuur (dat wil zeggen ieder uur, ieder orgaan, iedere kunstvorm wordt verbonden en gerelateerd in het structurele schema schema van het geheel) moet niet alleen zijn eigen techniek bepalen, maar die ook scheppen. Ieder avontuur is om zo te zeggen een persoon, ook al is hij samengesteld uit personen - zoals Aquino dat beweert over de engelen.

Geen enkele Engelse drukker wilde er ook maar een woord uit drukken. In Amerika werd de uitgave vier keer verboden. Nu wordt er naar verluidt een grote beweging tegen publicatie gevormd, gedragen door puriteinen, Engelse imperialisten, Ierse republikeinen, katholieken - wat een bondgenootschap! God, ze zouden me de Nobelprijs voor de vrede wel mogen geven."

(bron: Joyce voor beginners van David Norris en Carl Flint isbn 9038907907)

Biografie/ Bibliografie

James Joyce wordt op 2 februari 1882 geboren in Dublin en studeert aan University College, waarna hij in 1902 naar Parijs vertrekt om er medicijnen te gaan studeren. In 1904 wordt hij leraar Engels aan de Berlitz School in Pola. In 1906 voltooit hij de verhalenbundel Dubliners, die in 1914 verschijnt. In 1912 bezoekt hij Ierland voor het laatst. In 1914 verschijnt Een portret van de kunstenaar als jongeman in het tijdschrift Egoist en in 1916 als roman in New York. In 1915 vestigt Joyce zich in Zürich, in 1920 in Parijs. In 1922 verschijnt de roman Ulysses in Parijs bij Shakespeare and Company. Met dit boek verwerft Joyce wereldfaam. Het wordt beschouwd als een van de grootste, invloedrijkste en belangrijkste romans van de twintigste eeuw. Joyce overlijdt op 13 januari 1941 in Zürich.
(Bron: Bezige Bij auteurspagina)

Uitgaven van Ulysses:

Annotaties

Er zijn talloze sites te vinden met verklaringen, zoals:


Aanvulling zijn zeer welkom in de reacties!



Reacties op: Over en door James Joyce

Meer informatie

Gerelateerd

Over

James Joyce

James Joyce

James Joyce wordt in 1882 geboren in Dublin en studeert aan University College, ...