THE LOST CODEX van Alan Jacobson

op 21 december 2015 door

★★★

Wat je moet weten:
THE LOST CODEX is het derde boek van Alan Jacobson in een serie over de mensen van OPSIG, een undercover opererende groep Amerikanen. Een van de hoofdpersonen is Karen Vail, FBI-profiler. Over haar is al een serie van zes boeken is verschenen. Zijn boeken zijn snel, hard en liefhebbers van Ludlum en navolgers zullen er heel blij mee zijn.

Het verhaal: Er ontploft een bom in New York. Niet zo prettig, want de kogel die de bom liet ontploffen is afkomstig uit het wapen van Karen Vail. Net als zij met haar vriend gezellig uit is, stuiten ze op een man die hen aanvalt en dan moet Karen dus wel schieten. Die eerste ontploffing zet zowel de FBI als de CIA op scherp, en daarom wordt Karin toegevoegd aan het team van OPSIG. Een team waar uiteraard ‘de gewone man’ niets van afweet. Als snel blijkt de dreiging maar al te erg; er zullen nog veel meer bommen gaan ontploffen en men schijnt zelfs al een radioactieve bom Washington in gesmokkeld te hebben. Daarbij wordt voortdurend gerefereerd aan een bepaalde Dode Zee-rol, de Aleppo-rol. (Lees vooral het nawoord van de auteur want die rol is echt.). Wat er in die rol staat, en waarom die bommen ontploffen, leidt tot een heel vuil spelletje, gespeeld door politici en terroristen van over de hele wereld. De jacht op rol en bommenleggers brengt Karen en haar collega’s onder andere naar Frankrijk, Engeland en Israël. Vanaf het begin echter lijkt het of iemand steeds hun volgende stap weet te voorspellen. Is er een verrader binnen de groep?

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: THE LOST CODEX is aan de ene kant het ‘zoveelste’ boek over een geheimzinnig oud document waaruit ‘de waarheid’ zou blijken over het ontstaan van het Christendom. Het is ook het ‘zoveelste’ boek over een in het geheim opererende groep Amerikanen die nare klusjes opknappen in binnen- en buitenland. Echter… de auteur heeft zijn boek gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen en zeker gezien in het licht van de vluchtelingenproblematiek in Europa van het laatste jaar, is het een zeer indringend verhaal geworden. Hoewel niet alles één op één als waarheid gelezen moet worden, schetst de auteur hier een beeld van de gedachtengang van ‘terroristen’ die akelig dicht komt bij hetgeen wij dagelijks uit het nieuws moeten vernemen. ‘Terroristen’ staat hier tussen aanhalingstekens omdat de mensen die het betreft, zichzelf uiteraard niet als terrorist zien maar als gerechtvaardigde strijders. Wat het boek sterren kosten is dat er veel te veel personages in meespelen. In het begin kan je nog meegaan met de vier hoofdpersonen, die van de ene op de andere dag in een race om de wereld gestort worden (letterlijk), naarmate het verhaal vordert worden er meer en meer figuren opgevoerd en komen er aan het einde nog wat konijnen uit de hoed. Het is vermoeiend omdat je niet weet welke namen nu belangrijk worden en welke niet. Ook zitten er soms wel heel onverwachte en opvallende gebeurtenissen in het verhaal.Aan de goede kant is het erg spannend en vooral erg echt, en dat maakt het zeer lezenswaardig.

Verschenen bij Open Road Integrated Media | Recensie: Jannelies Smit


Reacties op: THE LOST CODEX van Alan Jacobson

Meer informatie

Gesponsorde boeken