Advertentie

Tien om naar uit te zien: januari - februari

op 02 januari 2020 door

Wat is er leuker dan een verlangende blik werpen op catalogi en lijstjes met te verwachten boeken? Naast lezen, bedoelen we dan. Om je leestijd niet in het gedrang te laten komen, doen wij het werk voor je. Tweemaandelijks tonen we welke tien verwachte boeken ons opvallen. Tien om naar uit te zien dus, uit verschillende genres maar altijd Vlaams.

Januari 2020

15/01: Roxanne Wellens – De dingen die ik nooit kon zeggen

Jeugd - poëzie

Voor elke onbeantwoorde liefde.
Voor elke partner die zich opzijgeschoven voelt.
Voor iedereen die vlucht naar plekken met minder scherpe randen, zoals games, drank, drugs, of de liefde.
Voor elk gemis, elke schreeuw en elk gebroken hart.
Voor alle zonnebloemen.
In De dingen die ik nooit kon zeggen brengt de 21-jarige Roxanne Wellens een ingetogen en gevoelige mix van poëzie en proza. Haar bundel is een ode aan de eerste grote liefde en het ondergaan van het eerste liefdesverdriet, maar stipt in de kantlijn ook de thema's van verslaving en gaming aan. Van 'Het skelet opvissen' over 'De botten horen rammelen' tot 'Trommelen op het hart' neemt ze de lezer mee op haar prachtig in woord en beeld gebrachte tocht van verdriet, frustratie en afscheid richting aanvaarding, rust en zelfliefde.

21/01: Evelien De Vlieger - Caravandagen

Literaire non-fictie

Evelien De Vlieger is jeugdauteur, moeder van drie puberzonen en vrouw van een drukbezette man. Zonder aanwijsbare reden belandde ze in een staat van verdriet. Voelde een burn-out zo, vroeg ze zich af. Een depressie? Of was het gewoon het leven maar? Om niet verder uiteen te vallen verhuisde ze naar de caravan in de achtertuin. Ze sleepte het ene boek na het andere naar haar schuilhol en liet zich troosten en inspireren. Via allerlei omwegen belandde ze uiteindelijk in haar binnenste. Een kaart was er niet, ze legde de weg tastend af, maar zoals altijd was de weg de reis.
Is leven moeilijk? Niet moeilijker dan een haakwerkje repareren als je niet kunt haken. Het resultaat ziet er niet uit, maar haakwerkjes zijn sowieso lelijke dingen.

24/01: Ans Vroom – Moederziel

Literatuur en Romans

Wanneer de twaalfjarige Marie in de winter van 1969 haar moeder verliest, beseft ze niet hoe groot de impact van het gemis op de rest van haar bestaan zal zijn. De dood van Louisa zet een reeks gebeurtenissen in gang en het verdriet van Marie beïnvloedt vanaf dan elke keuze die ze maakt. Tot ze op een dag wakker wordt in een leven dat het hare niet is. Onbewust geeft Marie de pijn door aan haar dochter Elise, die vijftig jaar later beslist de noodlottige cirkel van haar familie te doorbreken. Moederziel is een roman over moeders en dochters, en hun wankele zoektocht naar evenwicht en geluk. Want ieder kind draagt de tragiek van vorige generaties met zich mee, hoe hard we met z’n allen ook proberen eraan te ontsnappen.

31/01: Frederik De Backer – Naarland

Literatuur en Romans

‘Deze wereld ligt mij niet.’
In alle eenzaamheid staat die zin te lezen op de eerste pagina van Naarland, het debuut van schrijver Frederik De Backer. En waarom zou de wereld je wel liggen? Met honderd ontwrichtende persoonsschetsen legt De Backer de obsceniteiten bloot die deel uitmaken van ons bestaan. Het zijn verhalen over geweld, misbruik, drugs, alcohol, porno, ziekte en misantropie. Er hangt een geur en drukkende sfeer rondom de bezwerende teksten die ons confronteren met ons isolement, ons onvermogen in liefde en onze eigenste banaliteit.

31/01: Luc Deflo – Versmachtend verlangen

Thriller

De 18-jarige Jennifer is klaar voor een stomende avond met haar vriendje Jason. Ze hebben het rijk voor zich alleen, want haar ouders komen pas de volgende dag terug van vakantie. De volgende ochtend vinden Jennifers ouders in het bed van hun dochter het vreselijk verminkte lichaam van Jason, badend in bloed. Van Jennifer ontbreekt elk spoor.
Voor rechercheurs Nadia Mendonck en Dirk Deleu start een race met ongelijke kansen. De enige aanknopingspunten zijn een onheilspellend briefje en een pakket met een misselijkmakende inhoud. Zijn er gestoorde grappenmakers aan het werk of moeten Mendonck en Deleu jacht maken op een seksueel roofdier dat hen altijd een stap voor lijkt te blijven? En leeft Jennifer nog? Ondertussen duiken nog lichamen op. Hebben zij iets met Jennifers verdwijning te maken?
Mendonck en Deleu moeten tot het uiterste gaan om een reeks ijzingwekkende misdaden op te lossen. Zelfs als dat ten koste van henzelf gaat.

Herman Brusselmans – Bloed spuwen naar de hematoloog

Literatuur en Romans

Bloed spuwen naar de hematoloog is een psychologische roman, waarin de karakters tot in de diepste kern van hun ziel ontleed worden, en wel op zo’n manier dat ze niet kunnen ontsnappen aan de intelligentie en de opmerkingsgave van de lezers. Het boek speelt zich af zowel op het platteland als in de stad, zowel op een boerenerf als in een ziekenhuis, zowel op het terrein van de autochtonen als op dat van een allochtoon, die we kunnen beschouwen als een van de belangrijkste personages, dat z’n mannetje staat in een bepaalde groep van andere mensen, die we tenslotte met z’n allen toch zijn, en zo niet, dan kunnen we beschouwd worden als solipsisten, zoals de auteur Herman Brusselmans er een is, net zo goed in het echte leven als in z’n fictie.

ebd5bfb3e8bbcc10fae4197599adb42a.jpg

Februari 2020

17/02: Dorien De Vylder – Heerlijk afgebakend eindeloos

Poëzie

Tweede poëziebundel van Dorien De Vylder

18/02: Jef Aerts – Elke dag iemand anders

Jeugd

Juno verkleedt zich elke dag als iemand anders. Ze is een bliksemjager of een diepzeeduiker, en zelfs een feest met slingers. Haar broertje Billy speelt mee. Maar Juno’s verbeelding kent geen grenzen en haar spelletjes worden steeds wilder. Billy vindt het niet meer leuk, en Juno zelf eigenlijk ook niet. Hoog tijd voor een rustpauze… Elke dag iemand anders is een ode aan fantasie, verkleden en spelen. En over hoe fijn het is om een broertje te hebben dat je echt goed kent.

19/02: Joris van Parys – In betere kringen: satirische verhalen van Cyriel Buysse

Literatuur en Romans

Cyriel Buysse (1859-1932) werd zowel in Nederland als in Vlaanderen bekend als auteur van naturalistische en realistische drama’s, romans en verhalen. Maar hij schreef ook schitterende stukken over het gedrag en de zeden van de rijke klasse, waar hij zelf toe behoorde. Die werden nog nooit gebundeld tot een boek.

In deze uitgave zijn satirische verhalen en kronieken van Buysse bijeengebracht die na de eerste publicatie in Nederlandse tijdschriften nooit zijn herdrukt. De meesterlijke novelle 'Monsieur Hardamour' is een satirische thriller
uit 1899. Ook de kortere verhalen en kronieken uit de jaren 1910 en 1920 behoren tot het meest genietbare in de Nederlandstalige literatuur uit het begin van de twintigste eeuw.

24/02: Marc de Bel   – Prins Oliebol

Jeugd

Prins Karus van Tirania is al van bij zijn geboorte een bolmollig, vrolijk en goedlachs kereltje. Maar dat verandert wanneer zijn geliefde moeder, koningin Boezemina, op een militaire parade door een verdwaalde kanonskogel uit zijn leven wordt geknald. Zijn vader en ijzervreter, koning Kwubus, verbiedt op slag alle kanonskogels in Tirania en alles wat rond is en ook maar enigszins op een kanonskogel lijkt of daaraan doet denken. Dat maakt prins Karus dubbel triest, want hij mist nu niet alleen heel erg zijn moeder, maar ook de overheerlijke oliebollen van Smout, de koninklijke kok, die niet langer mogen worden gebakken.
Ontroerend sprookje over (moeder)liefde (of het gebrek eraan), dat ook toont dat uiteindelijk alles goed komt wanneer men zijn hart volgt.

Is er een Vlaams boek waar jij speciaal naar uitkijkt?Reacties op: Tien om naar uit te zien: januari - februari

Gerelateerd

Over

Roxanne Wellens

Roxanne Wellens

Roxanne Wellens is 19 jaar. Ze houdt van kunst en lezen. Ze wandelde in haar een...

Evelien de  Vlieger

Evelien de Vlieger

Evelien De Vlieger schrijft boeken voor kleine en grote kinderen: prentenboeken,...

Luc Deflo

Luc Deflo

Luc Deflo (1958 - 26 november 2018) was een Vlaamse schrijver en organisatieadvi...

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans (1957) is een Vlaamse schrijver, dichter en columnist. Hij pu...