Advertentie

Operatie Deventer Boekenmarkt

op 04 september 2019 door

Precies een maand geleden heb ik 23 boeken op de kop getikt bij de Deventer Boekenmarkt. Oké, technisch gesproken maar 22, want eentje heb ik onderweg naar Deventer gekocht op Utrecht Centraal. Zelfdiscipline, was is dat? Van de Boekenmarkt van vorig jaar heb ik nog steeds ongelezen exemplaren liggen, dus deze keer ga ik het beter aanpakken. Operatie Deventer Boekenmarkt gaat hierbij van start!

Het is niet de bedoeling dat er in 2020 weer een hele sloot boeken mee naar huis gaat, terwijl ik de buit van 2019 nog niet gelezen heb. En, zoals jullie ondertussen weten, ben ik niet de meest georganiseerde persoon. Daarom gaan jullie mij helpen bij het voltooien van deze persoonlijke challenge. Geen zorgen, daar hoef je niets voor te doen – tenzij je dat wilt.

Ten eerste ga ik hier bloggen over de hordes die ik al genomen heb (lees: boeken die uit zijn). Aangezien jullie mij allemaal streng in de gaten houden om te zien of ik me aan mijn belofte houd, zal ik geen andere keuze hebben dan toegeven aan deze subtiele vorm van groepsdruk en sociale controle.

Ten tweede zitten er misschien wel boeken tussen die jullie ook willen lezen. Dan nodig ik je hierbij uit om een titel te roepen en dan gaan we die samen lezen. We hebben tot de eerste zondag van augustus in 2020 de tijd, dus zeg maar wat jou het beste uitkomt en dan plan ik het in. (Lieke en plannen; gaat dat goed aflopen?)

De Buit

Jeugdliteratuur

Why You Should Read Children's Books Even Though You Are So Old and Wise van Katherine Rundell is natuurlijk geen kinderboek, maar het gaat wel over kinderboeken. Ik lees die nog regelmatig en dan is het leuk om te horen dat je goed bezig bent, haha. Dit is het eerste boekje dat ik 4 augustus kocht (bij de AKO op Utrecht Centraal) en ook meteen het eerste buitboek dat ik gelezen heb.

0916c2df96b41a5efa5d38a5e2243b0b.jpgDe andere vier jeugdboeken zijn geschreven door Roald Dahl. Deze heb ik stuk voor stuk al gelezen (meerdere keren zelfs) maar in mijn boekenkast staat tot nu toe alleen Matilda en een stel verhalenbundels van zijn hand. Het zijn overigens niet de gebruikelijke boeken. Fantastic Mr. Fox is een normale editie, met een cover waar de vrolijkheid vanaf spat. De prachtige stop-motion animatie-verfilming van Wes Anderson is trouwens ook een aanrader.

De andere drie – The BFG, Charlie and the Chocolate Factory en The Witches - zijn de toneelbewerkingen van de boeken. Bij de kraam van het Boekenfestijn (RIP) lag een bundel met zeven boekjes van Roald Dahl. De vriendin waarmee ik bij de Boekenmarkt was, was er meteen super enthousiast over, maar drie ervan had ze al in haar bezit. Toen hebben we besloten ze samen te kopen. Ik die drie boeken en zij de rest. Goede deal! Pas in de trein op weg naar huis kwamen we er bij het verdelen van de boekjes achter dat het de toneelversies zijn. Die zijn ideaal voor de ‘Lees eens wat anders’ challenge in april, want, serieus, hoe vaak lees je nou toneelstukken?

YA

Philip Pullman heeft mijn hart veroverd met de ‘His Dark Materials’ trilogie. Aan zijn andere werk ben ik echter nog niet toekomen. Daar komt nu verandering in met de 4-delige ‘Sally Lockhart’ serie waarin de 16-jarige titelheldin misdaden oplost in de 19de eeuw. The Tiger in the Well had ik al en sinds de Boekenmarkt heb ik ook The Shadow in the North. Nu (heel logisch) het eerste en laatste deel van de serie nog aanschaffen en ik kan beginnen met lezen.

3249b19dd1f9e7de6fed585493ce041b.jpgHet volgende boek heb ik ooit in het Nederlands gekocht omdat ik de cover zo mooi vond. Uiteindelijk heb ik die vertaling cadeau gedaan aan mijn peettante. Maar nu heb ik dus de Engelse versie bemachtigd. Yay! Mathilda Savitch van Victor Lodato klinkt echt heel cool. De oudere zus van Mathilda is voor de trein geduwd door een man die nog steeds voortvluchtig is. Mathilde gaat op onderzoek uit. Ondertussen probeert ze haar ouders – die sinds de dood van haar zus als zombies rondlopen (niet letterlijk, het is niet zo’n soort boek) – bij de les te houden. En dat doet ze op de enige manier die kinderen kennen: door stout te zijn.

Sciencefiction, Fantasy & Horror

Toen het Meeleesboek van de maand juli aangekondigd werd, had ik kunnen zweren dat The Once and Future King hier ergens ligt. Kleur van de cover: geel. Het boek van T.H. White blijkt echter onvindbaar. Ja, de Nederlandse versie heb ik zo opgesnord. Daar ben ik dus maar in begonnen totdat ik op de Boekenmarkt op de Engelstalige editie (met gele cover!) stuitte. Voor de volledigheid heb ik bij hetzelfde kraampje – waar ik elk jaar wel een paar boeken scoor – The Book of Merlyn gekocht. Die was eigenlijk bedoeld als vijfde boek van ‘The Once and Future King’ reeks, maar werd door de uitgever geweigerd. The Once and Future King heb ik inmiddels gelezen en The Book of Merlyn heb ik gisteren opengeslagen. Als je mee wilt lezen dan moet je dus snel zijn.

Dat geldt ook voor The State of the Art van Iain M. Banks, want daarbij ben ik ondertussen op pagina 50, oftewel halverwege het vierde verhaal in de bundel. Het titelverhaal (qua lengte meer een novelle) bewaar ik voor het laatst. Eveneens van Banks – en behorend tot de ‘Culture’ romans – is Look to Windward. De ‘Culture’ serie bestaat uit losse sciencefiction romans die zich allemaal afspelen in hetzelfde ogenschijnlijk utopische universum. Ik hou eigenlijk niet zo van ruimteschepen-en-ruimtewezens scifi, maar deze boeken zijn zo gaaf dat ik graag een uitzondering maak.

Verder heb ik Touch van Claire North (sff waarin een slachtoffer van een moord plotseling het lichaam van de dader overneemt), The Cabin at the End of the World van Paul Tremblay (een vreemde duikt op bij een afgelegen huisje waar een echtpaar met hun dochter verblijft en zegt tegen haar: "None of what’s going to happen is your fault" – horror, natuurlijk) en Swiftly van Adam Roberts (een soort vervolg op Gulliver's Travels van Jonathan Swift). Plus, Future Home of the Living God van Louise Erdrich wat een scifi-setting heeft – de naderende apocalypse – maar een literatuur-benadering. Erdrich schrijft met verve over Native American personages.

Non-fictie

Het enige non-fictie boek is een autobiografie die ooit verfilmd is met Leonardo DiCaprio en Robert De Niro in de hoofdrollen. Ik heb het over This Boy's Life van Tobias Wolff.

Literatuur

In drie boeken speelt oorlog een belangrijke rol.

The Ghost Road van Pat Barker (het derde deel van de ‘Regeneration’ trilogie) belicht de onaangename aspecten van de Eerste Wereldoorlog. De debuutroman van George Saunders, Lincoln in the Bardo, speelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De overleden 11-jarige zoon van Abraham Lincoln moet vechten voor zijn ziel. In Manhattan Beach van Jennifer Egan verricht Anna tijdens de oorlog gevaarlijke onderwaterreparaties aan schepen van de Amerikaanse vloot (een normaal aan mannen voorbehouden beroep) als ze een oude bekende ontmoet die een nieuw licht schijnt op het leven en de verdwijning van haar vader.

In de alles-loopt-uit-de-hand categorie vinden we Instructions for a Heatwave van Maggie O’Farrell – wiens memoires ik geweldig vond. Een man laat zijn vrouw berooid achter waarna er allerlei jarenlang verborgen gebleven familiegeheimen naar boven borrelen. Netherland van Joseph O’Neill gaat, anders dan de titel wellicht doet vermoeden, niet over Nederland. De roman gaat over een man van Nederlandse afkomst die in aanraking komt met de andere kant van New York en de American Dream. The Comfort of Strangers van Ian McEwan begint eveneens redelijk onschuldig maar ontaardt uiteindelijk in geweld.

66c24471c6912d538e808ad0005643de.jpgGeen idee wat ik van The Broom of the System van David Foster Wallace kan verwachten. Gekkigheid? Originaliteit? Humor? De mooie Penguin Orange Collection editie heb ik niet, maar is wel de reden dat ik het boek ga lezen. De collectie bestaat uit twaalf boeken en de mini-challenge die ik mezelf heb opgelegd (geen tijdslimiet) is om ze allemaal te gaan lezen. Nog zes te gaan.

En dat was het!

Zit er iets van je gading bij en wil je meelezen? Roep maar!Reacties op: Operatie Deventer Boekenmarkt

Gerelateerd