Gelezen boeken in oktober

op 06 november 2017 door

Oktoberboeken

Het vorige verhaal werd zo lang, dat ik besloten heb de boeken van oktober in een apart bericht op te nemen. Hier komen ze, het zijn er al weer tien. Mijn Challenge begin ik ieder jaar met het plan één boek in de week te lezen - vroeger was dat al heel wat. Mijn eerste doel is dus ieder jaar 52 boeken te lezen. Als ik die halverwege het jaar al uit heb, stel ik mijn doel wat bij: het moet toch een uitdaging blijven. Het werden er dus 100. De teller staat nu op 99!

S is for Silence

Deel 19 van de serie over Kinsey Millhone. Een vrouw is lang geleden spoorloos verdwenen, haar dochter wil graag weten, wat er met haar moeder is gebeurd. Ik blijf dit een fijne serie vinden en dit was een van de betere delen uit de serie.

Maigret en het lijk bij de sluis door Georges Simenon

Simenon hield van schepen en scheepvaart. Dit boek speelt zich af in de wereld van de riviervaart. De Marne telt vele sluizen. In de door Simenon beschreven tijd bestonden er nog trekschuiten, aangedreven door een jaagpaard met jager. Goed om te weten: ik had het Franse boek eerder dan het Nederlandse en had geen idee wat een charretier was. Een jaagschip dus. Zeer rustgevende serie.

Tussen zussen door Cathy Kelly

Ook hier weer een verdwenen moeder en dochters, die verweesd achterbleven: wat zou er toch met hun moeder gebeurd zijn en waarom liet ze haar kinderen in de steek? Pearl, de oma die de meisjes in huis nam en opvoedde, is nog steeds hun steun en toeverlaat, maar ze zijn onzeker en hebben het moeilijk met die verdwijning. Gelukkig hebben ze elkaar. Toch zijn er zaken, die niet uitgesproken worden.

Heerlijk boek. Goed beschreven personages, goed tijdsbeeld. Geeft blijk van psychologisch inzicht bij de schrijfster. Je voelt je als lezer zeer betrokken bij die twee arme meisjes en later bij die twee jonge vrouwen en je kan alleen maar hopen, dat ze ooit nog eens zullen weten, hoe het zo ver kon komen.

Eleanor Oliphant is Completely Fine door Gail Honeyman

Het was de maand van de verdwenen moeders en van de moeizame moeder-dochter relaties. De moeder van Eleanor verschijnt alleen in beeld bij haar wekelijkse teleoongesprek met haar dochter. Die krijgt dan de meest vreselijke dingen naar haar hoofd. Eleanor is een wat grijze muis, die sociaal niet erg vaardig is. Ze doet alle dagen hetzelfde: ze eet hetzelfde, gaat naar haar werk, leest de krant in haar lunchpauze, bemoeit nauwelijks met iemand. Gelukkig ontmoet ze Raymond, die haar losweekt uit haar isolement en haar langzaam maar zeker enig zelfvertrouwen geeft. Hartverscheurend is de eenzaamheid die uit het boek spreekt. Ophouden met lezen is nauwelijks een optie: waarom is Eleanor zo geworden. Waarom haat haar moeder haar zo en waar bevindt die laatste zich? Een boek om te onthouden.

De geniale vriendin door Elena Ferrante

Niets dan lovende kritieken over Elena Ferrante. Misschien viel daarom het boek wat tegen. Het is wel goed geschreen, maar het voelde voor mij als een Italiaanse film, met veel geschreeuw en lawaai. Agressie spat van de bladzijden. Je moet ervan houden. Doe ik niet. Evenmin als van de competitieve levenshouding: overal wordt een wedstrijd van gemaakt. De 'vriendinnen' zijn ook erg wereldvreemd: zouden ze nooit iets over kranten en tijdschriften hebben gehoord? Of over de wereld buiten Napels, waar het boek zich afspeelt? De nadruk op geld en macht was onplezierig om te lezen, hoe reëel die in die oorden ook was.

De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door door Herman Finkers

Luisterboek, voorgelezen door de schrijver. Soms erg flauw, soms (vaak) erg grappig. Als luisterboek in kleine doseringen heel fijn. Ik heb er in elk geval van genoten om de vaak bekende stukjes weer te horen en te herkennen. 

Vrienden voor het leven door Astrid Harrewijn

Het derde deel van de serie, met Kiki in de hoofdrol. In de eerste twee delen kwam ze niet veel voor en ze leek oppervlakkig en geldbelust. Ze vloog de wereld rond en in de weekends had ze haar 'weekendmannen'. In dit deel komt ze beter uit de verf. Als ze als kunstmakelaar een crimineel dwars heeft gezeten en door hem bedreigd wordt, duikt ze onder in een afkickkliniek. Daar komt ze zichzelf tegen. Ze leert niet alleen haar groepsgenoten kennen, maar ook zichzelf. 

Het beste deel van de reeks.

De geur van sterfelijkheid door Simon Beckett

Hoofdpersoon David Hunter komt aanvankelijk wat knullig over. Hij begint als huisarts in een plattelandspraktijk. Hij blijkt in een vorig bestaan forensisch antropoloog geweest te zijn. Nadat zijn vrouw en dochtertje bij een ongeluk om het leven zijn gekomen kon hij dat werk niet meer doen. Hier wordt zijn hulp echter ook ingeroepen: er wordt een lijk gevonden, dat er al lang moet liggen. Met veel details wordt deontbinding van een lichaam beschreven. Beetje luguber hier en daar, maar het boek is spannend en David krijgt steeds meer vorm en wordt ook steeds meer zichzelf. De sfeer in het kleine Engelse dorp is afwijzend tegen vreemdelingen en dat voelt David (en de lezer) duidelijk. Beckett is er een meester in om de ezer op een verkeerd been te zetten en telkens weer sta je versteld van een nieuwe wending in het verhaal. Het eind had ik niet zien aankomen. Ik heb deel 2 inmiddels al gelezen: ik kon echt niet wachten.

Moet kunnen door Herman Pleij

Op zijn bekende manier legt Herman Pleij uit, hoe de Nederlander in elkaar zit en hoe hij zo geworden is. Hij heeft als altijd erg veel bronnen gelezen en is een goede leraar. Ik lees dit soort boeken graag.

Kant en het rode jurkje door Lamia Berrada-Berca

Een moslima,een jonge vrouw, zoals ze in het boekje wordt genoemd, wordt door haar oma uitgehuwelijkt aan een man, die haar meeneemt naar zijn woonplaats in Frankrijk. Hij had beloofd haar iets van zijn wereld te laten zien. Maar na het huwelijk krijgt ze een 'zwarte tent' over zich heen gegooid: haar man zal de enige zijn, die haar ooit nog zal zien. Ze voelt zich gevangen. Als ze in een etalage een rood jurkje ziet, wordt dat voor haar een symbool van vrijheid: als ze zoiets toch ooit zou kunnen dragen! Ze vindt een boek van de filosoof Kant en leert met veel moeite wat van de teksten te lezen. De vrijheid, die daarin beschreven staat helpt haar te vechten voor haar eigen bevrijding. Verder staan in het boek een aantal boeiende teksten van schrijvers uit de tijd van de Verlichting: Moliere, Voltaire, Kant, Montesquieu. Alle teksten gaan over vrouwenemancipatie. Boeiend om te lezen. Je te verbazen over mannen, die driehonderd jaar geleden al zulke vooruitstrevende ideeën hadden en het weinige, dat sindsdien veranderd is.Reacties op: Gelezen boeken in oktober

Gerelateerd