Mijn leesjaar tot nu toe

op 05 maart 2018 door

Wat ik las in januari, februari en een beetje in maart

 1. The Tempest door William Shakespeare
  Een van zijn laatste toneelstukken. Dit jaar wil ik eindelijk eens wat meer gericht werk van Shakespeare lezen. Ik moet zeggen, dat dit stuk me heel goed is bevallen. Ik las eerst een kinderversie van het verhaal, daarna de Engelse versie in mijn 'Complete Works' dat al jaren op de plank staat en waar ik alleen af en toe een citaat in opzoek. Ook had ik een  geïllustreerde versie in het Engels. Het was merteen al het eerste boek dit jaar, dat niet te vinden was als 'stand alone' op Hebban
 2. Far from the madding crowd door Thomas Hardy.
  Ook een ouwetje en ook nu heb ik erg genoten van de beeldende manier van schrijven en de humor van Hardy. Daar wil ik nog wel meer van lezen.
 3. Vermoord naakt van J.D. Robb. De eerste roman met Eve Dallas in de hoofrol. 
  Moest even wennen, maar nu ben ik helemaal om: ik wil ook van deze serie meer lezen. Eerder las ik een deel verder in de serie en vond er helemaal niets aan - door de situering in de toekomst en alle gadgets die gebruikt (kunnen) worden begreep ik niet waar dit over ging. Alweer een bevestiging, dat delen van series misschien wel willekeurig gelezen kunnen worden, maar dat dat niet verstandig is.
 4. Fire and Fury door Michael Wolff
  Nu ook in het Nederlands te koop, Wolff was zelfs in Nederland op televisie (heb ik niet gezien, ben allergisch voor de presentator van het programma waarin hij voorkwam), maar ik was ongeduldig en wilde weten, waar al die ophef nu over was. Bestellen van het e-book is eenvoudig en het stond dus al vroeg op de e-reader. Ach ja, die Donald.
 5. 3f8d87b8646f43fdb3c18a387a545c60.jpgDas Marzipanmädchen door Lena JohanssonHet tweede boek, dat niet meetelt voor mijn challenge, want Duits en dus niet voorkomend in de database. Ik vond het een heerlijk boek over een jonge vrouw, die verplicht wordt de marsepeinbakkerij van haar familie over te nemen en te bestieren in de Duitse hanzestad Lübeck aan het eind van de negentiende eeuw. Ze ontmoet de Duitse keizer, gaat op bezoek bij de Russische tsaar en tsarina, en weet zich als vrouw staande te houden in een wereld, die beheerst werd door mannen. Superstoer Mädchen!
 6. The illusionists door Rosie Thomas
  Een verhaal over de liefde voor theater. Meer speciaal over een oud, vervallen theater in Londen, Het Palmyra, en de mensen die er optreden. Vooral de omstandigheden waarin kunstenaars moesten leven en werken in Victoriaans Londen was boeiend. 
 7. Ragdoll door Daniel Cole
  Viel me niet tegen, ondanks de hype rond dit boek. Ik was niet zo gecharmeerd van het cliffhangerige einde. Toch zal ik waarschijnlijk het vervolg ook wel gaan lezen. De hoofdpersoon van dit deel, William Fawkes, kon me wel boeien.
 8. Op reis met Bill door Matthias Schultheiss
  Een grafische roman over een vader, die zijn dochtertjede mooie dingen van de wereld wil laten zien. Daar lijken er echter niet veel meer van te zijn. Dan ontmoeten ze een rare man, zonder benen. Dat is Bill. Ze nemen Bill mee tot aan het volgende kruispunt. En het volgende. En zo verder.
  Af en toe is het leuk zo'n grafische roman te lezen. 
 9. De zeven zussen door Lucinda Riley
  Zeven meisjes, of liever gezegd: zes, want de zevene komt (nog?) niet voor in de eerste drie delen van deze serie die ik las, zijn geadopteerd door een geheimzinnige rijke man. Ze groeien op op zijn landgoed in Zwitserland, noemen hem Pa Salt, beschouwen elkaar als zussen en worden verzorgd door Ma(rina)
  Dan krijgen de meisjes het bericht, dat pa is overleden. Toevallig zijn ze allemaal niet thuis in Zwitserland als dat gebeurt en als ze dan eenmaal wel daar zijn aangekomen, heeft Pa al een zeemansgraf gekregen.
  Alle meisjes krijgen een brief met aanwijzing van hem, over de plaats, waar ze informatie over hun afkomst kunnen krijgen. De serie boeken gaat over hun zoektocht. Maia, de oudste komt in Brazilië terecht. Haar verhaal vult deel een. Het is buitengewoon boeiend om te lezen, vooral ook, door de beschrijving van het ontwerp en de uitvoering daarvan van het Christusbeeld in Rio.
 10. Storm Sister van Lucinda Riley
  In dit tweede deel gaat de tweede zus na enige aarzeling ook op zoek naar haar afkomst. Zij komt terecht in Noorwegen, in het land van Grieg en Peer Gynt. Muziek speelde altijd al een groe rol in haar leven, nu komt het begrip over de oorsprong daarvan erbij. De nieuwsgierigheid naar de afkomst van Pa Salt wordt steeds groter, de man zelf steeds vager. 
 11. Shadow sister door Lucinda Riley
  Het begon echt een beetje op binge lezen te lijken, maar deze serie is verslavend! Dit deelt voerde naar het Engelse Lake District en Londen. De boekenwereld speelt hier een grote rol en er komen heel wat bekende namen voorbij.
 12. Voor jou door Jojo Moyes
  Ontroerende roman over de aan een rolstoel gekluisterde Will en het meisje dat hem verzorgt, Louisa Clark. Zij doet alle mogelijke moeite om de depressieve Will op te vrolijken. Dat werkt maar voor een deel.
 13. Vermoorde reputaties door J.D. Robb
  Deel 2 van de Eve dallas serie. Ik ga ze steeds leuker vinden.
 14. Hamlet door William Shakespeare
  Ik weet niet of de goede versie hierbij zal staan: ik las o.m. de voortreffelijke vertaling van Peter Verstegen. Natuurlijk had ik ook hierbij weer verschllende Engelstalige versies bij de hand. Genieten!
 15. Een leven na jou door Jojo Moyes
  Ik ben deze maanden duidelijk aan het serie-lezen. Dit was het tweede deel over Louisa Clark. Bijna net zo goed als het eerste, maar niet helemaal. Toch zeker de moeite van het lezen waar en ik heb het derde deel ook op mijn te lezen lijst gezet.
 16. Maigret en het lijk aan de kerkdeur door Georges Simenon
  Vorig jaar begon ik eindelijk ook de Maigret serie op volgorde te lezen. Ze liggen al jaren in een doos op zolder. 
  Ik vind ze nog steeds erg ontspannend. Heerlijk langzaam. 'Slow reading' als tegenhanger van 'slow cooking'?
 17. V is for Vengeance door Sue Grafton.
  De schrijfster heeft zelf de laatste letter van het alfabet helaas niet meer gehaald, maar ik heb nog een paar letters tegoed. Na dit, toch wat teleurstellende, wat saaie deel, zijn er nog drie voor mij te gaan: de W, de X en de Y. 
 18. Roeien naar de Volewijck door Suzanne Wouda
  Als ik dan geen serie lees, lees ik blijkbaar een historische roman. Dit was weer een hele goede, vond ik. De bekende omgeving van de Amsterdamse binnenstad, met het Burgerweeshuis in de hoofdtol (of liever: die hoofdrol was voor de meisjes Flora en Mare weggelegd) maakte het lezen extra de moeite waard. Je zag ze daar in gedachte bijna rondlopen

Dit laatste boek las ik in maart, de andere zeventien in januari en februari. Totaal heb ik nu bijna 7000 bladzijden gelezen. Niet onaardig.

Echte missers zaten er niet tussen, wel boeken, die maakten, dat mijn te lezen lijst groeide en groeide. Boeken als vervolg in een serie, boeken van een bepaalde auteur - er kwam geen eind aan en ik moeite snel genoeg te lezen om alles te verwerken. maar ja: er moeten nog meer dingen gedaan worden. 
Daarom kwam ik pas nu toe aan het schrijven van deze leeslijst. Hopelijk lukt dat een volgende keer sneller.

Nu nog een keer tijd vinden om over mijn Challenge te schrijven. Volgt hopelijk binnenkort!Reacties op: Mijn leesjaar tot nu toe

Gerelateerd