Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Samen lezen, Samen beoordelen

op 16 oktober 2016 door

Net als alle aanwezigen bij Hebban live zijn wij van “We Love Crime” ook verrast met een leuke goodiebag waarin onder andere Samen van Anita Terpstra zat. Voor een aantal van ons een reden om gelijk van start te gaan en Samen deze vijfde thriller van Terpstra te gaan beoordelen.  De 5 lezers die Samen ter hand namen zijn Elly, Greet, Joyce, Karina en Stéfanie. En 5 lezers geeft dus evenzoveel meningen die ook bij dit boek op sommige punten flink uiteen lopen.

Greet; Het boek leest ontzettend vlot, dit is enerzijds aan het niet al te complexe verhaal te danken en anderzijds aan de schrijfstijl die eenvoudig en rechttoe rechtaan is.

Zowel Elly, Stéfanie als Joyce valt het op dat het Terpstra enorm goed gelukt is om de in zich in Amerika afspelende thriller ook Amerikaans te laten overkomen. Voor de lezer die niet weet dat Anita Terpstra uit een Fries plaatsje komt, zou ze gerust door kunnen gaan voor een Amerikaans auteur door al haar kennis, aldus Joyce. Ook de cover doet denken aan het rijden in een Amerikaanse woestijn vermeld Karina in haar recensie.

Stéfanie; Continu blijft het gevoel dat er iets niet klopt, dat Mackenzie niet zo naïef is als ze zich voordoet. De grote vraag is, is Matt onschuldig of weet hij echt waar de verdwenen vrouwen zijn?

De hoofdpersonages uit Samen zijn Mackenzie en Matt. Karina valt het op dat er niet echt sprake lijkt te zijn van een ontwikkeling qua personages, maar meer van mensen die stukje bij beetje meer van hun geheime kant laten zien. Terwijl Joyce zich het hele boek afvraagt wat er klopt van de naïviteit van Mackenzie. Een ander opvallend karakter is Norma, waar zowel Joyce als Karina graag meer van hadden willen weten en het leuk hadden gevonden als zij een grotere rol had gespeeld in Samen.

Karina; De spanning wordt geleidelijk opgebouwd, waarbij Terpstra steeds meer kleine hints geeft om je als lezer mee te laten puzzelen. Lang weet ze de lezer op het verkeerde been te zetten en als dan het plaatje helder lijkt te worden brengt Samen toch nog een zeer spannende climax.

Elly kon bijna niet stoppen met lezen, mede door de korte hoofdstukken. Voor Greet is dat vooral te danken aan het niet – complexe verhaal in combinatie met een rechttoe rechtaan schrijfstijl. Er wordt gewisseld in vertelperspectief tussen MacKenzie, Rosie en Vicky waarbij Terpstra de lezer lange tijd in het ongewisse laat of Rosies hoofdstukken over het heden of het verleden gaan. Waar Joyce en Karina de subtiele speldenprikjes spanning verhogend vonden, komen voor Greet dingen plompverloren uit de lucht vallen.

Elly; Het boek leest in een geweldig thema en dat is goed want he wil als lezer lekker doorlezen, je kunt bijna niet stoppen. Je wil weten hoe het nu precies zit.

De algemene conclusie van ons als thriller fans is overigens zeer positief, viermaal een 4 sterren beoordeling en eenmaal, van Elly, zelfs 5 sterren. Hiermee kan zeker gesteld worden dat Samen absoluut de moeite waard is en door ons, van We Love Crime, aangeraden word!

Joyce; Tot ruim tweederde van Samen is het origineel, verrassend en niet voorspelbaar. Helaas zijn de laatste gebeurtenissen in het boek redelijk voorspelbaar, Als Anita Terpstra hier ook nog een verrassende twist had gemaakt, dan was het een vijf sterren waardering geworden.



Reacties op: Samen lezen, Samen beoordelen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...