Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Shortlist Hebban Thriller Debuutprijs deel II - Onderonsje met de auteurs

op 22 september 2017 door

Op 10 augustus is de shortlist voor de Hebban Thriller Debuutprijs 2017 bekend gemaakt. Wij van We love Crime stellen een paar vragen aan de debutanten. Wij hopen dat jullie hierdoor de auteur achter het debuut wat beter leren kennen. Hier volgt deel II. Helaas hebben we de antwoorden op onze vragen van Koen Gubbels nog niet binnen, maar we wilden jullie de antwoorden van de andere debutanten niet onthouden. De antwoorden van Koen Gubbels zijn jullie nog van ons verschuldigd.

Om het een beetje overzichtelijk te houden stellen we eerst de vraag en daaronder komt dan het antwoord van elke debutant. Het zijn in totaal 6 debutanten. Om het artikel niet te lang te maken krijgen jullie vandaag de antwoorden in willekeurige volgorde van Frederik Baas (pseudoniem van Jan van Mersbergen), Koen Gubbels en Marion van de Coolwijk.

Waarom heb je dit boek geschreven, waar haalde je je inspiratie vandaan en waarom heb je specifiek voor het thriller genre gekozen?

Frederik Baas: Ik had acht romans geschreven voor ik aan deze thriller begon, dus een echte debutant ben ik wat betreft het schrijven niet, wel op thrillergebied. Ik lees graag thrillers, spannende boeken zonder de literaire pretentie die werkelijk literaire boeken vaak zo zwaar maakt. Gewoon een verhaal met goeie personages en een plot, dat is veel waard. Ik had er wel vertrouwen in dat ik een beetje kan schrijven, echter een thriller maken is heel anders, en ik ben geen schrijver die alleen thrillers leest en daar soms op mijn site (http://www.janvanmersbergen.nl/) over schrijft, maar ik wilde ook zelf proberen of ik een spannend boek kon schrijven. Doen dus. Ik wilde het boek graag als thriller brengen onder een thriller-pseudoniem en bij een thriller-uitgeverij. Dat lukte. Verder zijn inspiratie en motieven moeilijk. Ik had een verhaal en ook een idee dat een spannend boek niet bol hoeft te staan van moord en bloed en achtervolgingen. Aan die opgeklopte spanning heb ik een hekel. Ik wilde een subtiele spanning, eigenlijk een literaire spanning. Dus ik schoof als vanzelf die kant weer op: literatuur en thrillers samen.

Marion van de Coolwijk: Inspiratie is bij mij nooit een issue. Mijn hoofd zit vol associaties, ideeen en mogelijkheden. Zodra ik er even voor ga zitten, komt er van alles. Dat kan ik dan ook ordenen, rubriceren, en in samenhang op papier zetten in de vorm van een Concept map (soort mindmap). Ik teken, schrijf, verbind en dan speelt de film zich al af in mijn hoofd. Eigenlijk heb ik het hele verhaal al `gezien` voordat ik begin te schrijven. Het schrijven zelf duurt dan ook niet zo heel lang: ik volg de film in mijn hoofd. Thrillers waren vroeger als kind al mijn favoriet. Ik ging van De Vijf naar Agatha Christie J  Ik vind het leuk om spanning op te bouwen en lezers op het verkeerde been te zetten.

Waarom vind jij dat je de Hebban Debuutprijs 2017 moet winnen en wie zou jij in de top 3 van de shortlist zetten?

Frederik Baas: De andere genomineerde boeken heb ik nog niet gelezen, dus moeilijk te zeggen. Schrijven is het zoeken van een eigen stem, een eigen toon, daarvoor kan ik alleen in mijn eigen boek zorgen. Als dat lukt ben ik tevreden, al het andere is bijzaak, ook wat andere schrijvers doen. Ik weet ook dat schrijven hard werken is en zie aan ieder boek die moeite af. Daarvoor heb ik veel bewondering.

Marion van de Coolwijk: Dat ik op de shortlist sta, gekozen door het publiek, vind ik al super!  Winnen is dan ook voor mij de slagroom op een taart die op zich al heel `lekker` is. Alle titels van de shortlist zijn, ieder op hun eigen wijze, bijzonder en hebben een eigen stijl. Een jury kiest dan en dat is toch subjectief.

Naast het feit dat ik ons dus allemaal winnaar vind, is mijn stijl bewust zo ingezet. Ik schrijf doelbewust `filmisch`, neem lezers met mijn zinnen en woorden mee in een beeld dat als vanzelf gevormd wordt in je hoofd, waardoor je dat wat je leest letterlijk voor je ziet en je je  ook visueel in kunt leven in situaties en personen. Recensenten en lezers zeggen niet voor niets dat mijn boeken als een film lezen. Als de jury dat ook waardeert, dan zou ik kunnen winnen.

Heb je al een nieuw idee voor een boek in je hoofd of ben je hier ook al mee bezig?

Frederik Baas: Mijn tweede thriller ligt bij uitgeverij Ambo Anthos, zal verschijnen in april. Voor mijn derde thriller heb ik een plan liggen, een verhaal dat alleen nog een basisidee is. Over stalking.

Marion van de Coolwijk: Ja, ik heb de opzet al op papier, de titel is er en de uitgever is bezig met het omslag. Ik moet altijd eerst een goede titel hebben (en die heb ik weer!), pas dan bedenk ik het verhaal en de plots. Het is weer een ijzersterke deze keer! Schrijven zelf begint pas komende winter. De film blijft voorlopig lekker in mijn hoofd zitten. Volgend jaar april moet het boek in de winkels liggen, dus dat komt goed, hoor.

Weet je vooraf al hoe het boek gaat en hoe het afloopt?

Frederik Baas: Dat weet ik heel precies. Iedere zin leidt naar dat einde, of beter gezegd: iedere zin leidt de lezer met een omweg naar dat einde.

Marion van de Coolwijk: Ja, alles is al `gezien`. Heel soms gebeurt er halverwege het schrijfproces iets dat toevoegt en dingen verandert, maar daar wordt het verhaal alleen maar beter van. Ik schrijf het verhaal er in één keer uit. Mijn manuscript is meestal bij de eerste of uiterlijk tweede versie goed. Ik volg de film in mijn hoofd alsof ik notuleer. Het gaat in één spurt door. Dat effectieve proces werkt voor uitgevers ook heel fijn, ze kunnen het boek direct goed inplannen. 

Wanneer schrijf je het liefst en heb je een bijzonder ritueel tijdens het schrijven?

Frederik Baas: Geen rituelen, schrijven is werken. Als ik in mijn familie wel eens verhalen vertel van schrijvers die eerst moeten gaan stofzuigen of een wandeling moeten gaan maken voor ze aan de slag kunnen ’s ochtends, dan schaam ik me bijna schrijver te zijn en dan kan ik gelukkig zeggen dat ik gewoon iedere ochtend ga zitten werken.

Marion van de Coolwijk: Ik schrijf het liefst `s morgens. Tot de lunch. Daarna moet ik mijn andere werk gaan doen, ik ben directeur van een grote onderwijsorganisatie, dus dat vergt ook tijd. Schrijven blijft een uit de hand gelopen hobby.

Wat is je lievelingsboek? Lees je zelf voornamelijk thrillers?

Frederik Baas: Dat zijn er heel veel. Het zijn eerder lievelingspassages, of keuzes van schrijvers. Op Instagram verzamel ik bladzijden van boeken met een mooie zin of scène of perspectiefkeuze: https://www.instagram.com/janvanmersbergen/

Marion van de Coolwijk: Ik lees inderdaad veel thrillers, maar ook romans en non-fictie ligt bij mij op de leestafel. Ik probeer alle Nederlandse thrillercollega`s sowieso bij te houden. Daarnaast lees ik alles wat los en vast zit en heel verschillend van stijl. Van Dan Brown tot Slauerhoff, van Arthur Japin tot Hermans. Het boek Verborgen geschiedenis van Donna Tartt vind ik nog steeds een van mijn favorieten. Kortom, ik ben gek op lezen én schrijven. 

Zo dat zijn heel wat antwoorden op onze vragen. En genoeg inspiratie voor nieuwe boeken. Ik hoop dat jullie net zo genoten hebben als wij. Hebben jullie de genomineerde boeken van Frederik Baas, Koen Gubbels en Marion van de Coolwijk al gelezen? Wat vonden jullie van hun debuut.

Veel leesplezier.

Chantal & Co



Reacties op: Shortlist Hebban Thriller Debuutprijs deel II - Onderonsje met de auteurs

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Frederik Baas

Frederik Baas

Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen. Met Dagboek uit de rivie...

Koen Gubbels

Koen Gubbels

Koen Gubbels studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is ...

Marion van de Coolwijk

Marion van de Coolwijk

In 1988 debuteerde ik als jeugdboekenschrijver en inmiddels heb ik ruim 200 tite...