Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Update WLC's landenchallenge

op 15 oktober 2017 door

Nog niet zo heel erg lang geleden, in ieder geval voor het gevoel, want het is ondertussen toch al half oktober, konden we met z’n allen op reis. Hebban stuurde zijn leden al lezend de wereld rond. Geheel vrijblijvend, want wie niet op reis wilde, deed dat niet. Wie dat wel ging doen, kon ervan op aan dat het een reis om de wereld zou worden. Bijvoorbeeld naar Suriname, Zweden, China, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Eén ding was bij aanvang in ieder geval duidelijk, je wist dat je van hot naar her kon vliegen. En dat wereldhoppen heeft ook We Love Crime gedaan. In dit artikel laten de WLC’ers weten welke landen ze hebben bezocht en ook waar ze nog hopen te komen.

Europa en Noord-Amerika. Op deze continenten heeft Karina het meest gereisd. Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en Zweden zijn haar meest bezochte Europese landen. Het is haar trouwens opgevallen dat ze in vrij weinig landen van Europa is geweest. De komende tweeënhalve maand wil ze hier nog wel wat aan doen. Maar waar ze dan naartoe gaat, weet ze nog niet. En het moet ingepland kunnen worden. Karina wil haar vakantie weleens op een Zweeds eiland houden. Van Zweden is dat eiland haar het meest bijgebleven. Uiteraard hoopt ze dan wel dat De Sekte, die er nu nog verblijft, vertrokken is. Er is trouwens geen enkel land waar ze liever niet meer naartoe zou willen gaan. Ondanks dat ze in China niet de meest plezierige ervaring heeft gehad, maar zo weet ze ook, dat ligt niet aan het land zelf. Daarnaast houdt ze op zijn tijd ook nog wel van een avondje Chinees.

Omdat Greet begin dit jaar had verwacht dat ze vooral in het Vlaamse deel van België, Nederland en Scandinavië zou zijn, heeft ze ervoor gekozen geen wereldreis te maken en dus niet aan de landenchallenge mee te doen. Ze ging wel zien wat er op leesgebied op haar pad zou komen. Achteraf vindt ze dat ze een goede keuze heeft gemaakt. Want één op de twee boeken die ze dit jaar tot nu toe gelezen heeft, speelt zich in Nederland of Vlaanderen af. Het aantal door haar gelezen boeken dat Scandinavië als bestemming heeft, twintig stuks, vind ze verrassend laag. Greet vindt dat ze voor haar doen vrij veel Engelstalige auteurs gelezen heeft en wijt dit aan de invloed van Hebban. Ondanks dat ze graag in Vlaanderen vertoeft, is dat niet de meest bijzondere locatie waar ze tot nu toe is geweest. Deze eer gaat naar de Færöer, een eilandengroep halverwege IJsland en Noorwegen. Hier speelt zich Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? van Johan Harstad zich af. De rest van het jaar heeft Greet het voornemen om in ieder geval een regelmatig uitstapje naar Duitsland te maken.

Elly is de wereldreiziger bij uitstek. Maar liefst achtendertig landen heeft ze al bezocht. Landen die voor de hand liggen, maar ook landen die wat minder tot de verbeelding spreken. Tot die laatste categorie kunnen Afghanistan, Iran en Pakistan zonder twijfel worden gerekend. Een ander ongebruikelijk land waar Elly geweest is, is Senegal. Omdat het haar achteraf niet zo aansprak, zal ze dit land niet meer zo snel met een bezoek vereren en er dus ook geen boek over lezen. Daarentegen vond ze Zweden heel bijzonder. In real life wil ze namelijk heel graag een keer naar dit Scandinavische land toe. Lang geleden, Elly was nog een kind, las ze erg veel boeken die zich in Schotland afspeelden. Fysiek is ze er nog niet geweest en voor de landenchallenge ook nog niet. Haar ultieme uitdaging is om beide landen een keer te bezoeken. Op de foto een grafische weergave van Elly’s wereldreis.

1ce613b97646182aa745fcd405c78cb2.jpg



















Sinds juli van dit jaar maakt Evy deel uit van WLC. Daar is ze zo intensief mee bezig geweest dat haar landenchallenge daar enigszins onder geleden heeft. Dat betekent niet dat ze nergens is geweest. Integendeel. Want Evy heeft kans gezien om naar zeventien landen af te kunnen reizen. Vooral in Europa, maar Zuid-Afrika, Canada en ook Indonesië hebben haar ook mogen verwelkomen. Vanwege de unieke cultuur die voor het land kenmerkend is, heeft ze de beste herinneringen aan Japan. Het door haar gelezen boek dat zich daar afspeelt, gaat hier echt op in. Evy heeft ook nog wel wat wensen. Ze wil dolgraag nog naar Zuid-Amerika en dan in het bijzonder naar Argentinië of Brazilië. Er zijn trouwens geen landen waar ze niet nog een keer naartoe wil gaan. Als een boek of land haar aanspreekt, gaat ze er voor de volle honderd procent voor.

Gert heeft niet bewust met de landenchallenge meegedaan. Dat wil niet zeggen dat hij nergens geweest is. Hij heeft vooral een aantal landen in Noordwest-Europa bezocht, waaronder enkele Scandinavische en Groot-Brittannië. Het meest aansprekend was voor hem België. Behalve dat hij dit in werkelijkheid een geweldig land vindt, denkt hij ook dat dit komt door Bloedbroeders van Guy Prieels. Volgens Gert een van de betere thrillers van de laatste jaren. Hij zou overigens geen enkel land uitsluiten voor een eventueel volgend bezoek. Ieder land heeft zijn charme, vindt hij, en kan dus niets bedenken dat hij dat niet nog eens zou willen meemaken. Zijn verwachting is verder dat hij binnenkort nog een uitstapje naar de Verenigde Staten gaat maken.

Aan het begin van het jaar had Joyce grootse plannen. Ze had de rug van haar nog te lezen boeken voorzien van post-it’s met daarop de namen van landen als Groenland, India en Noord-Korea. Ze reisde echter niet naar die al die post-it-landen af en bleef vooral hangen in Nederland, België, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De VS bezoekt ze vooral door auteurs die series schrijven: Tess Gerritsen, Karin Slaughter, Lisa Gardner. Haar bezoek aan Polen vond Joyce verrassend. Via Het meisje uit het Noorden bezocht ze dit land en omdat het haar goed beviel, hoopt ze dat Katarzyna Bonda nog een keer haar gids wil zijn. Samen met Greet reisde ze ook nog af naar Botswana, het beviel haar goed. Joyce hoopt dat ze de rest van het jaar nog naar Spanje gaat, Frankrijk is al zeker en wil ze ook nog wel naar Noorwegen. Verder laat ze zich verrassen en wacht af wat er op haar pad komt. Wat haar er overigens aan herinnert dat ze haar paspoort tijdig moet verlengen. Omdat ze vreest anders in Nederland te moeten blijven.

Uitdagend! Dat was de eerste gedachte die Silvia bij het aangaan van de landenchallenge had. Het thema sprak haar, als reisfanaat, enorm aan en ze was dus ook vastbesloten om globetrotter te worden. Om haar bezochte landen bij te houden schafte ze zelfs een wereldkraskaart aan. Toch heeft ze zich in haar leeskeuzes vooral laten leiden door de boeken en niet door de bestemmingen. Maar landen bezocht, dat heeft ze wel. Australië, India, Cuba en Saudi-Arabië zijn een paar van de ver weg-landen waar ze is geweest. Een van haar meest bijzondere reizen was naar de sprookjeswereld van de Lunar Chronicles met Cinder en Scarlet. Iets minder rooskleurig, dat overigens niet door het boek kwam, vond Silvia haar bezoek aan het voormalige Joegoslavië. Verder vond ze de Scandinavische landen wat minder lieftallig als de IKEA-gids mensen doet geloven. De criminaliteit vierde er hoogtij. Hoewel ze nu al weet dat ze haar landenchallenge niet gaat halen, zal ze de komende paar maanden nog wel door blijven reizen.

Ook Kees blijkt een groot reisliefhebber te zijn, dus de landenchallenge is ook hem op het lijf geschreven. Vooraf had hij al wat boeken, en dus reizen, geselecteerd. Daarvan is niet veel terechtgekomen. Van zijn vooraf gemaakte planning heeft hij alleen Suriname kunnen bezoeken. De overige landen waar hij geweest is, kwamen hem in zekere zin aanwaaien. Denk hierbij aan onder andere Japan, Zwitserland, Pakistan en Colombia. Hoewel hij vindt dat ieder land wel wat bijzonders heeft, zijn er toch een paar die hij er bovenuit vindt steken. Zowel Japan als China hebben een positieve indruk bij hem achtergelaten. Ondanks wat er in die landen gebeurd is. Een land waar Kees wat minder goede herinneringen aan heeft, is Pakistan. Want overstromingen, geweld en de aanwezigheid van speciale operatieteams is niet iets wat hij opnieuw wil meemaken. Gelukkig blijven er nog meer dan genoeg landen over waar hij nog naartoe zou willen gaan. Of dat ervan zal komen, is de grote vraag. Dat ziet hij wel als hij terug is uit Frankrijk. Met Broertje.

In de volgende grafiek een globaal overzicht van de continenten die we tot nu toe hebben bezocht. Hieruit blijkt dat Europa de grote favoriet lijkt te zijn. Met op gepaste afstand Azië.

3e87527d8572c1d6fb9502c56a11b7bd.jpg















Nu jullie weten hoe ver wij met onze challenge zijn, zijn wij op onze beurt nieuwsgierig naar jullie reisgedrag. Waar ben je ondertussen geweest? Wat was je meest bijzondere ervaring? Of is er wat anders dat je ons hierover wilt laten weten?



Reacties op: Update WLC's landenchallenge

Meer informatie

Gerelateerd