Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Inspiratie & Interesses met Lauren Kate!

op 11 september 2016 door

Lauren Kate staat vooral bekend om haar bekende boekenserie Fallen - het ultieme liefdesverhaal tussen een gevallen engel Daniel en een meisje, Luce. De Fallen serie, maar ook de Teardrop serie, is geliefd bij heel erg veel YA-lezers. En, wie heeft er nou geen boek van Lauren gelezen? Ik had de eer, als voormalig Fallen ambassadeur, om haar voor Hebban te interviewen! Ik kreeg een kijkje in het leven van Lauren, dat ik met jullie mag delen! Lees snel verder! Geschreven door Elke.

Dit interview kan spoilers bevatten voor lezers die het laatste deel van Fallen (Extase) nog niet hebben gelezen!

1. In welk personage zie je jezelf het meest?
Ik modelleer mijn personages eerder aan andere mensen, dan aan mijzelf. Luce is bijvoorbeeld gebaseerd op mijn beste vriendin. Cam is gebaseerd op mijn man, en Arriane is een mengelmoes van alle leuke vrienden die ik over de jaren vergaard heb. Ik zit in ze allemaal – al is het moeilijker om te ontcijferen welke delen van mezelf ik in welke personages gestopt heb.

2. Als je moest kiezen uit alle personages uit je eigen boeken, wie zou je dan willen zijn en waarom?
Ik voel me altijd het meest verbonden met het laatste boek dat ik schreef, dus zou ik op dit moment kiezen voor Lilith. Én zij is degene die een geweldig liefdesverhaal krijgt met Cam – dus wie zou haar nou niet willen zijn?!

 

3. Veel van ons zijn erg benieuwd en enthousiast voor de nieuwe Fallen film, en kunnen niet wachten om hem te bekijken! Had je zeggenschap tijdens het maken van de film? En heb je de film al gezien, aangezien het nieuwtje rond gaat dat hij af is?
Ik ben zelf ook heel erg benieuwd naar de film! Scott Hicks is de regisseur en de hele film crew heeft het fantastisch gedaan. Ik ben een uitvoerend producente voor de film, dus heb ik wat zeggenschap over bijvoorbeeld de casting, het script, de soundtrack, et cetera. Voor de film ben ik een paar weken in Hongarije geweest. De film is prachtig, en is net zo romantisch, spannend en sexy als ik me voor ogen had.  

4. Ben je van plan om nog een YA-serie te schrijven? Of ben je al bezig met een nieuwe? Zo ja, waar gaat het over? Wij zijn in ieder geval super benieuwd!

Lezers die hebben genoten van Fallen zouden mijn nieuwe serie, de Teardrop serie, zeker moeten proberen. Mijn inspiratie voor die boeken kwam uit mijn voormalige woonplaats, waar een meer was met een verborgen stad in het water. Mensen waren geboren, gestorven en verliefd geworden in dat stadje, diep onderin het meer. Dit fascineerde me dusver dat ik verhalen over vloedgolven ging onderzoeken, zoals het verhaal van Noah en de verloren stad Atlantis. En zo vroeg ik me af: wat als het geen boze god was die de mensheid wegvaagde met een vloedgolf,  maar een meisje met een gebroken hart... met één traan?

5. Wist je altijd al hoe je de Fallen serie wilde laten eindigen? Met het einde waarin (spoilers) Luce en Daniel hun geheugens verliezen en elkaar opnieuw ontmoeten als mensen?

Ik wist pas hoe Extase zou eindigen toen ik de laatste hoofdstukken schreef. Terwijl ik de serie schreef, wist ik dat ik Luce één onthulling zou laten doen – eentje die eigenlijk de grootste twist in het verhaal zou zijn. Maar toen ik bij dat stuk van het verhaal kwam, realiseerde ik me dat er onder die onthulling vele andere geheimen schuil gingen. Ik moest dieper graven, in verschrikkelijkere wateren dan ik ooit voor ogen had gehad.

6. Wilde je altijd al een schrijfster worden?
Toen ik jong was, schreef ik vaak en in veel verschillende genres – poëzie, liedjes, verhalen, en heel erg veel in dagboeken. Maar nooit dacht ik er serieus over na. Waar ik vandaan kwam was het moeilijk om een volwassene én kunstenaar te zijn, in welke manier dan ook. Schrijven was een hobby en van mij werd verwacht dat ik eruit zou groeien. Maar dat gebeurde dus nooit.



7. Wat is het beste boek dat je ooit gelezen hebt?

Roahld Dahl’s Matilda, Lois Lowry’s Giver boeken, Frances Hardinge’s Fly by Night, Cathrynne Valente’s The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making, Don DeLillo’s White Noise, Virginia Woolf’s To the Lighthouse, F. Scott Fitzgerald’s The Great Gatsby, en Gabriel Garcia Marquez’s One Hundred Years of Solitude. (Je kunt niet van een schrijver vragen om er maar één te noemen.)


8.  Waarom had je besloten om een nieuw boek vanuit Cam’s perspectief te schrijven? En waarom wilde je verder in het Fallen universum? (Aangezien dit boek redelijk laat na de Fallen boeken kwam.) Kun je ons daar wat meer over vertellen?
Cam is gebaseerd op mijn man, dus wist ik vanaf het begin van Fallen dat ik verliefd op hem zou worden. Zijn rol in de boeken veranderde enorm naar mate de serie vorderde, en hij bleef een van de meest gecompliceerde en raadselachtige personages in de boeken. Toen ik klaar was met Extase bleef zijn verhaal tot me spreken. Uiteindelijk gaf ik toe aan Cam's lokroep en begon ik met het schrijven van zijn verhaal.

9. Luister je ooit naar muziek terwijl je schrijft? Zo ja, naar welke muziek luister je?
Ik hou ervan om te luisteren naar muziek, puur voor inspiratie. (Ik luister meestal niet naar muziek als ik schrijf). Ik heb zelfs een playlist waar ik naar luisterde toen ik de Fallen boeken schreef. Alle liedjes die daarop staan, hebben de liefde tussen Luce en Daniel aangewakkerd. Ik hou ook van “Young and Beautiful” van Lana Del Rey, een lied dat de essentie van de relatie tussen het koppel perfect blootlegt. (Hieronder staan de liedjes uit de playlist).

 Thirteen by Bigstar
 You Look So Young by the Jayhawks
 I Envy the Wind by Lucinda Williams
 The Book of Love by The Magnetic Fields
 Marvelous Things by Eisley
 One by Harry Nilsson
 Strangers by the Kinks
 A Thousand Kisses Deep by Leonard Cohen
 Beaches by Bridezilla
 I Know Goodbye by Jason Morphew

Natuurlijk, nu dat Schuld haar eigen muziek heeft kon ik niet stoppen met luisteren naar de liedjes van Cam en Lilith!

10. Hoe kwam je op het idee van de Fallen serie?
Het idee was om een liefdesverhaal te schrijven dat ging over meer dan twee mensen. Toen ik een zin vond in Genesis (6:1-4) die ging over gevallen engelen die verliefd werden op menselijke vrouwen – het idee was dat ze uit de Hemel waren gestuurd door deze liefde – vond ik dit een prachtig en gecompliceerd offer voor de liefde. Ik wist dat dit een groots liefdesverhaal kon worden! Zo ontstond Luce als eerste, en moest ik lang nadenken over haar personage: zij was degene die de aandacht van de engel moest trekken. Daniel’s personage groeide daarom uit haar, en de rest van het verhaal kwam voort uit hun liefde.



11. Welk personage uit je boeken is je favoriet?
Arriane was mijn favoriete personage om over te schrijven. Haar scenes kwam altijd het gemakkelijkst wanneer ik naar mijn computerscherm aan het staren was. Ze is zo belangrijk voor me, omdat zo veel van Luce’s verhaal grimmig is, soms zelfs hartverscheurend. Arriane zorgde voor wat vrolijkheid. Ze is een frisse verschijning, en altijd goed voor een grap, net zoals mijn geode vrienden.


13.  Wanneer je schrijft, plot je dan alles uit of schrijf je gewoon zonder een plan?
Ik begon te schrijven als een ‘plunger’, iemand die zonder enig plan schrijft, en had nooit gedacht dat ik een plotter zou kunnen zijn. Toen ik op school zat haatte ik het wanneer leraren vroegen om een ruw plan van een opstel. Ik dacht altijd dat ik, door het doen van iets dat zo georganiseerd en uitgeplant was, mijn ‘flow’ zou verliezen.  Maar met Fallen was het anders – de serie is zo enorm en gecompliceerd dat ik elk boek uit moest plotten, in ieder detail. Ik typte veel uit: de personagebogen, lange synopsissen, het plot van ieder hoofdstuk, cliffhangers, eigenlijk dus alles. Toen ik me eindelijk op mijn gemak voelde met het hele, ruwe verhaal, begon ik te schrijven. Ik had het ruwe plot om op terug te vallen, maar nog steeds de vrijheid om mijn creativiteit te laten vloeien en het verhaal te veranderen.

14.   Nooit meer lezen of nooit meer schrijven? Nooit meer schrijven.  

15.   Koffie of thee? Koffie

16.   Katten of honden? Honden

17.   Avond- of ochtendmens? Avondmens! 

18.   Zomer of winter? Zomer

19.   TV shows of films? Films 


20.  
Dan, de laatste vraag. Kom je ooit weer terug naar Nederland?  Absoluut! Hopelijk snel.  

 

Liefs,

Lauren.

(Het originele interview was in het Engels - dit interview is vertaald naar het Nederlands).



Reacties op: Inspiratie & Interesses met Lauren Kate!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lauren Kate

Lauren Kate

Lauren Kate groeide op in Dallas, ging naar school in Atlanta, en begon met schr...