Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verwendag

op 21 oktober 2018 door

Jaarlijks vindt in oktober in Vlaanderen de bibliotheekweek plaats.
Vlaamse openbare bibliotheken zetten hun leners dan vaak in de bloemetjes door een ‘verwendag’ te organiseren. Iedere bibliotheek geeft hier zijn eigen invulling aan. Je kan daarbij denken aan: workshops, hapjes en drankjes, een cadeautje voor elke lener, gratis uitlenen van DVD’s en CD’s, …

Onlangs had ik mij voorgenomen om de komende maanden niet (al te vaak) meer naar de bib te gaan.
Maar zeg nu zelf: zo’n verwendag kan ik niet aan mij laten voorbijgaan, toch?

Eigenlijk heb ik mezelf nog heel goed in toom kunnen houden: slechts 1 boek heeft mij op de terugweg vergezeld.
Over de vele DVD’s zullen we misschien maar beter zwijgen …

Of toch niet!
Want bij mijn thuiskomst heb ik eens gekeken of er films tussen zaten die gebaseerd waren op boeken.
En dat waren er toch heel wat. Soms zelfs zonder dat ik het wist.

Herken jij ook die eeuwige discussie: het boek of de film? En als je beiden wilt, wat kies je dan eerst?
Persoonlijk lees ik liever eerst het boek en kijk ik dan pas naar de film, omdat ik mij dan zelf een beeld kan vormen van de personages en de omgeving.

Maar hou ik mij altijd aan die volgorde?
Onlangs schreef de Readers Club een artikel over films die ze gezien hadden, zonder eerst het boek gelezen te hebben.
En ja, ik moet toegeven dat mijn NTL zó lang is, dat ook ik soms enkel naar de film kijk en het boek uiteindelijk niet meer lees. Hierbij pleit ik dan ook schuldig ;-p

Van de volgende films die ik meegebracht heb uit de bib en dus de komende weken zou willen bekijken, heb ik het boek nog niet gelezen:

b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg

12 Years a Slave

Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal (vind ik vaak boeiend) dat in het gelijknamige boek opgetekend werd:

4149a0b522d82624afb0a9e4609ee86b.jpgSolomon Northup, in 1808 als vrij man geboren in New York, wordt in 1841 ontvoerd en in het Zuiden verkocht als slaaf. Twaalf jaar lang werkt hij op plantages in Louisiana, vaak onder de meest wrede omstandigheden, altijd in de hoop zijn vrijheid terug te winnen. In 1853 komt Northup eindelijk vrij. In datzelfde jaar verschijnt 12 jaar slaaf, zijn eigen aangrijpende relaas van zijn gevangenschap in een van de donkerste periodes uit de Amerikaanse geschiedenis. Het boek slaat direct in als een bom en opent vele Amerikanen de ogen voor de onmenselijkheid van het slavernijsysteem.
12 Years a Slave is verfilmd door de Britse filmmaker Steve McQueen en werd geproduceerd door onder anderen Brad Pitt. De film won de Golden Globe voor Beste Film en is genomineerd voor negen Oscars, waaronder die voor Beste Film.


b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg

Girl with a Pearl Earring

Het verhaal op zich interesseert mij iets minder en dus heb ik er geen probleem mee om het boek over te slaan en meteen naar de film te kijken. Colin Firth zie ik immers altijd graag spelen.

Het boek waarop dit fictieve verhaal gebaseerd is:

ac684b30253a540859f2a8c80c362e54.jpgDe zestienjarige Griet treedt als dienstmeisje in dienst bij de vermaarde schilder Johannes Vermeer. Het beeldschone, protestantse meisje weet al snel een plek te veroveren binnen de katholieke familie. De kunstenaar raakt in de loop der jaren steeds meer gecharmeerd van haar schoonheid, en besluit haar te schilderen. De groeiende intimiteit tussen hen veroorzaakt spanning en onrust in het geordende huishouden, tot ergernis van Vermeers eigenzinnige vrouw Catharina.
Met een geweldig vermogen zich in te leven in het zeventiende-eeuwse Delft, vertelt Tracy Chevalier in Meisje met de parel het fictieve verhaal van een jonge vrouw die op de rand van haar volwassenheid een genie ontmoet.



b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg

The Foreigner

Hoewel het verhaal behoorlijk zwartgallig is, zien de actiescènes er goed uit.
Bovendien zitten er twee van mijn favoriete acteurs in deze film: Jackie Chan ('k ben verzot op zijn vrolijke films) en Pierce Brosnan (mijn favoriete James Bond ;-p). Dus tuurlijk wil ik die zien!

Het boek waarop deze film gebaseerd is, staat niet in het Hebban-bestand. Je kan het echter wel bekijken op Goodreads.

98b4ce7453cfff5d3972260cb60ba750.jpgThe "Chinaman" understood death. Jungle-skilled, silent and lethal, he had killed for the Viet Cong and then for the Americans. He had watched helpless when his two eldest daughters had been raped and killed by Thai pirates. Now all that was behind him. Quiet, hard-working and unassuming, he was building up his South London take-away business. Until the day his wife and youngest daughter were murdered by an IRA bomb. Then he began to ask the authorities who were the men responsible, what was being done - and was turned away, fobbed off, treated as a nuisance. Which was when the Chinaman, denied justice, decided on revenge...and went back to war.


b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg

Wolf Children

Deze anime is gebaseerd op een Japanse manga, die echter in geen enkele bibliotheek waar ik ga beschikbaar is.
'k Hoorde er voor het eerst over in een artikel van de Fantasy & Scifi Club.
Op zich heb ik niets met 'weerwolven', maar om één of andere reden intrigeert dit verhaal mij toch.

0db1342681a9a6f01fdce4835da8e9b1.jpgWhen Hana falls in love with a young interloper she encounters in her college class, the last thing she expects to learn is that he is part wolf. Instead of rejecting her lover upon learning his secret, she accepts him with open arms. Soon, the couple is expecting their first child, and a cozy picture of family life unfolds. But after what seems like a mere moment of bliss to Hana, the father of her children is tragically taken from her. Life as a single mother is hard in any situation, but when your children walk a fine line between man and beast, the rules of parenting all but go out the window. With no one to turn to, how will Hana survive?



b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg

When Marnie Was There

Nog een anime (wat keek ik daar als kind vaak naar!) die er sprookjesachtig uitziet.
Studio Ghibli heeft het volgende boek (niet in het Hebban-bestand beschikbaar, wel bij Goodreads) blijkbaar prachtig vorm gegeven:

72cdccbea274fdac287b06c6bb7f8f26.jpgAnna lives with foster parents, a misfit with no friends, always on the outside of things. Then she is sent to Norfolk to stay with old Mr and Mrs Pegg, where she runs wild on the sand dunes and around the water. There is a house, the Marsh House, which she feels she recognises - and she soon meets a strange little girl called Marnie, who becomes Anna's first ever friend. Then one day, Marnie vanishes. A new family, the Lindsays, move into the Marsh House. Having learnt so much from Marnie about friendship, Anna makes firm friends with the Lindsays - and learns some strange truths about Marnie, who was not all she seemed...



b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg

The Lost City of Z

Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en op het gelijknamige boek waar ik voor het eerst van hoorde tijdens de Hebban Zomerlezenactie.
Spijtig genoeg werd ik niet geselecteerd voor het lezen van dit boek, maar niet getreurd! Blijkbaar werd het intussen ook al verfilmd door dezelfde producers als die van '12 Years a Slave' (zie hierboven!). Een leuke verrassing.

47b5e08745fd78f629f4d5164e2e351f.jpgDe Engelse ontdekkingsreiziger kolonel Percy Harrison Fawcett ging in 1925 op zoek naar de mythische beschaving. Hij hoopte een van de grootse ontdekking ooit te doen: de vondst van de stad El Dorado. Vele Europeanen waren hem voorgegaan om deze ontdekking te doen, maar alle expedities waren mislukt. De beschaving die hij hoopte te vinden noemde hij Z. Hij keerde nooit meer terug: zijn hele expeditie is spoorloos verdwenen in het Amazone-oerwoud.
Tachtig jaar later treedt David Grann in de voetsporen van Fawcett. Hij jaagt achter de schim van Fawcett aan, vertelt ons het verhaal van Fawcett en vermengt het met dat van hemzelf. De verloren stad Z is een meesterlijk non-fictieboek dat leest als een ouderwetse avonturenroman.


b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg

Cloud Atlas

Zowel het boek als de film staan al een hele tijd op mijn wenslijstje.
De film heb ik alvast meegebracht, maar toch twijfel ik of ik niet eerst het boek zou lezen.
Anderzijds zijn er zoveel verhaallijnen (wat vind ik dat heerlijk afwisselend in een boek!) dat ik wel eens een uitzondering wil maken en waarschijnlijk eerst de film zal bekijken en nadien pas het boek zal lezen.

130749c088e634b92361de605aeaa3ae.jpgWolkenatlas is het inmiddels met een supercast verfilmde magnum opus van David Mitchell. Het meest opvallende aan het boek is de structuur van vijf verhalen die tot de helft worden verteld en pas na het zesde verhaal in het midden worden vervolgd. Het is een spel van genres, van wilde avonturen en, uiteindelijk, een visie op de mensheid. Maar vooral is Wolkenatlas een meeslepend, vrolijk en spannend meesterwerk.
Begin in 1850 met het avontuurlijke reisjournaal van notaris Ewing, lach mee met de brieven van het musicale manusje van alles Frobisher, huiver als roddeljournalist Luisa Rey in een thriller belandt, en schud je hoofd bij het lot van de dwaze uitgever Cavendish. Hou van kloon Sonmi-451 die haar leven vertelt, en laat je in het middendeel meevoeren naar een verre toekomst die je een spiegel zal voorhouden en je aan het denken zal zetten.


b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg

Molly's Game

Deze film wou ik heel graag eens bekijken, maar toch heb ik hem teruggezet.
Want - in tegenstelling tot Cloud Atlas - denk ik dat het lezen van het boek ná het bekijken van de film niet veel meer bijdraagt.
Nog even geduld uitoefenen dus.

5293af7f65f31e4d39703509e9354516.jpgMolly Bloom, een jonge brunette uit een klein stadje in Colorado, organiseerde exclusieve pokerwedstrijden waar torenhoge bedragen over de tafel vlogen. Iedereen wilde meedoen, maar slechts weinigen werden toegelaten. Machtige zakenlui, miljonairs, wereldberoemde acteurs; Molly bepaalde of er gespeeld werd of niet.
In Molly's Game geeft ze al haar geheimen prijs: hoe ze werd meegesleept
door de spanning, de macht, de glamour. Hoe ze alles op het spel zette. Hoe ze ongelooflijk veel geld verdiende, en hoe ze daarna alles verloor.
Zowel Hollywood als Wall Street zullen op hun grondvesten schudden als ze
horen wat Molly te vertellen heeft.



b9b85440277088b58d0ff39ff738caab.jpg


Heb jij bovenstaande films al gezien en/of de boeken waarop ze gebaseerd zijn al gelezen?

Heb je nog andere tips?

Mocht ik de komende dagen niet veel reageren, dan weet je wat ik aan het doen ben ;-)



Foto banner: afkomstig van Pexels



Reacties op: Verwendag

Meer informatie

Gerelateerd