Advertentie

Hebban Back2School Dag 1: 10 YA boeken die zich afspelen op de middelbare school

op 29 augustus 2016 door

Moet jij alweer naar school? Om de eerste schoolweken wat leuker te maken start vandaag op onze page een tiendaagse blogmarathon! Vandaag lees je over 10 young adults die zich afspelen op de middelbare school. Misschien maakt lezen over school het makkelijker om weer terug naar school te gaan? - Geschreven door Femke van de Griendt

Schietpartij op school

Op school is het niet alleen rozengeur en maneschijn, naast al het huiswerk. Een schietpartij is een onderwerp dat ook terugkomt in boeken, bijvoorbeeld bij This where it ends van Marieke Nijkamp, een Nederlandse auteur die het boek eerst in Amerika heeft uitgebracht. Daar is het boek succesvol ontvangen en heeft goede plekken in de New York Times Bestseller lijst. Op 6 september verschijnt dit boek ook in het Nederlands onder de titel 54 minuten.

Wat als de schutter na de schietpartij zelfmoord pleegt? Dat is wat gebeurt in Hate list (Jennifer Brown) en Moordvrienden (Natasza Tardio). Hoe is het als iedereen denkt dat jij als degene die bevriend was met de schutter die iedereen zo veel leed heeft aangedaan ook schuldig bent? Ik heb beide boeken gelezen en ik raad vooral Hate list echt aan!

Op het puntje van je stoel

Nog meer spanning vind je in 2C (Mirjam Mous), een thriller van Nederlandse bodem. Dit boek speelt af in een bus, en gaat over een middelbare schoolklas, klas 2C, die op schoolreisje gaat. Maar dan blijkt er een bom aan boord te zijn.. 2C hebben wij ook gelezen en onze groepsrecensie vind je hier.

In Schuld van Mel Wallis de Vries plegen enkele leerlingen kort na elkaar zelfmoord. Is er een verband tussen deze scholieren? Het lijkt van niet, maar dan krijgt de 16-jarige Tess een brief die alles verandert: Jij bent de volgende... Een spannend boek dat naar mijn mening ook terecht is genomineerd voor de Beste Young Adult van het jaar.

Love is in the air

Heb je liever geen spanning, moord en doodslag, dan zijn er gelukkig nog genoeg liefdesverhalen die zich op de middelbare school afspelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van Eleanor & Park (Rainbow Rowell), een verhaal dat zich afspeelt tijdens één schooljaar in 1986 – dus inclusief zo’n leuke, gele schoolbus!

In Waar het licht is (Jennifer Niven) ontmoeten Theodore en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school. Vanaf dat moment bloeit er iets tussen hen op en onthullen ze meer geheimen voor elkaar. Theodore staat op het punt om een einde aan z’n leven te maken en Violet heeft het moeilijk met het verwerken van de dood van haar zus.

Geen (middelbare) school

Om even niet te denken aan alle nadelen van de middelbare school kan je een boek lezen dat zich op een kostschool afspeelt, bijvoorbeeld Anna en de French kiss van Stephanie Perkins lezen. Ook de jeugdboekenserie Sterren van morgen (diverse auteurs) speelt zich af op een kostschool, namelijk in Engeland. Elk boek gaat over een Nederlandse jongere die op een ongebruikelijke kostschool in Cornwall belandt. De boeken verschijnen in september bij uitgeverij Brandt.

Wat als er geen school meer is? In We keken allemaal op (Tommy Wallach) weten de hoofdpersonages, die in het laatste jaar van high school zitten, dat de aarde over twee maanden kan vergaan. In die laatste twee maanden staat de wereld op z’n kop - en is er ook geen school.

Maar dat is allemaal fictie: wij moeten weer wachten op de volgende vakantie. Gelukkig helpen wij van de Hebban YA Club van 10 jou met het nieuwe schooljaar! Vergeet niet de komende 9 dagen terug te keren op onze page. In elk artikel vind je ook één van de tien verborgen letters die samen een woord vormen waarmee je mee kan doen aan onze winactie! Lees hier meer over deze actie. 

Meer high school boeken? Check deze lijst met onder andere Belevenissen van een buitenbeentje, Vertel me drie dingen en Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld.

B _ _ _ _ _ _ _ _ _ Reacties op: Hebban Back2School Dag 1: 10 YA boeken die zich afspelen op de middelbare school

Meer informatie

Gerelateerd