Advertentie
Reis naar het einde van de nacht

Reis naar het einde van de nacht

47
Gelezen 126 Aan het lezen 8 Wil ik lezen 29 Favoriet 7 Recensies 1
Literatuur & Romans Artikelen 1 Top25's 15 Hebban 1000 395   Topics 0


De Reis naar het einde van de nacht
 is de uitzichtloze tocht van Bardamu door deze absurde wereld. In de oorlog realiseert hij zich de waanzin van de collectief georganiseerde moordpartijen waarvoor de mensen enthousiast in de rij moeten gaan staan om zich te laten afslachten. In Afrika wordt hij geconfronteerd met de hebzucht en de botheid van de blanke kolonist. Maar nergens voelt hij de eenzaamheid zo sterk als in New York, de kille 'rechtopstaande' stad van levende automaten.

Terug in Parijs staat hij als arts volkomen machteloos tegenover de achterdocht, de bekrompenheid en het misdadig egoïsme van zijn patiënten. Fel en genadeloos klaagt Céline in dit relaas van Bardarnu's omzwervingen onze maatschappij aan, waarin altijd dezelfden het gelag moeten betalen. Even fel en genadeloos ontleedt hij de mens tot op het bot.

Dat de Reis een belangrijke invloed op de Franse literatuur heeft gehad, getuigt de volgende passage uit La force de l'âge van Simone de Beauvoir: 'Het belangrijkste boek van dat jaar was de Voyage au bout de la nuit van Céline. We kenden er hele passages van uit ons hoofd. Zijn anarchisme scheen ons vertrouwd toe... Céline had een nieuw instrument gesmeed: een taal net zo levendig als het gesproken woord. Sartre heeft ervan geprofiteerd.' En niet alleen Sartre, want dit monument van de Franse literatuur blijkt voor vele hedendaagse schrijvers nog steeds een bron van inspiratie te zijn. De vertaling van E.Y. Kummer werd bekroond met de Martinus Nijhoffprijs.

Genre
Literatuur & Romans
Uitgeverij
Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
Laatste editie
21 oktober 2016
ISBN
9789028202955 , 9789028207394 , 9789028207684 , 9789028250482 , ...
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,50
E-book prijsvergelijker

Artikelen over Reis naar het einde van de nacht

  Meer artikelen

Lezersrecensies (1)

Iedereen deelt het menselijk tekort

door: Nico van der Sijde 1 reactie 1 like
(Onderstaand stukkie schreef ik jaren geleden al, maar het leek wel alsof het uit Hebban was verdwenen. Dus zet ik het er maar opnieuw op....) Er zijn volgens mij veel goede boeken, waar ik dan op reageer door vijf sterren te geven en een enthousiast juichstukje te schrijven. Maar veel zeldzamer...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook