ESSAY

HET BOEKENWEEKESSAY GESCHREVEN DOOR MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen.
De dierbaarste herinneringen aan het veilige ‘warmtefort’ gaan uit naar zijn ‘eerste liefde’, juf Christa uit groep 1. De geur van puntenslijpsel, magnesium in het gymlokaal, de schoolplaten van M.A. Koekkoek, ze roepen een beeld op van een gelukzalige schooltijd en grote liefde voor de juffen en meesters en hun belangrijke taak in het leven van iedereen.

In Het warmtefort neemt Marieke Lucas Rijneveld de lezer via hartverwarmende herinneringen mee naar de gelukzalige tijd van de basisschool waarin een belangrijke rol voor de juffen en meesters is weggelegd.

MLR

Foto: Keke Keukelaar

MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut, en in Spaanse, Italiaanse en Duitse vertaling uitkwam. In 2019 verscheen de bundel Fantoommerrie, die bekroond werd met de Ida Gerhardt Poëzieprijs en eveneens in het Italiaans en Duits werd vertaald.
In 2018 verscheen De avond is ongemak, de roman oogstte uitzonderlijk veel lof. De vertaling verschijnt in 39 landen. The Discomfort of Evening, in vertaling van Michele Hutchison, werd bekroond met de International Booker Prize 2020. In datzelfde jaar verscheen de wederom bejubelde roman Mijn lieve gunsteling, die op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs stond en werd onderscheiden met de F. Bordewijk-prijs 2021. Begin 2022 verscheen de dichtbundel Komijnsplitsers.

FACEBOOK INSTAGRAM TWITTER YOUTUBE FLICKR SPOTIFY HEBBAN